Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Razboiul apei s-a transformat în bîlci

Cele mai furtunoase dezbateri din sedinta de Consiliu Local de joi, 29 septembrie, au fost pe marginea proiectului de hotarîre initiat de consilierul independent Mihail Florea, cu privire la subventionarea a cinci metri cubi de apa, dar si de un proiect de hotarîre referitor la alocarea unor fonduri pentru acoperirea cheltuielilor Asociatiei „Roman 2000“ apartinînd Consiliului Local. „Proiectul Florea“ a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei de Buget Finante si favorabil de la Comisia de Administratie Publica Locala. A mai lipsit avizul Comisiei Juridice, din care face parte Mihail Florea, comisie care nu s-a întrunit.
„Aveti punctul meu de vedere privind intentiile pe care le-am avut la initierea acestui proiect, în mapa. Pe de alta parte, asa cum am mai declarat, ma simt extrem de flatat de faptul ca nu a existat proiect de hotarîre care sa se fi bucurat de o mediatizare atît de puternica“, a spus Mihail Florea. Primarul Dan Ioan Carpusor a tinut sa atraga atentia alesilor locali ca proiectul de hotarîre în cauza, inspirat de la Consiliul Local Slatina, a avut un profund caracter propagandistic, fiind conceput înainte de alegerile locale din 2004. ÃŽn numai un an si jumatate, Consiliul Local Slantina a revenit asupra initiativei, decizînd ca subventiile sa fie date doar persoanelor singure.
„Trebuie sa va atrag atentia de la început ca proiectul porneste de la o premisa gresita, referitoare la acordarea subventiilor. Este stiut ca în Romania sînt interzise subventiile directe, prin legile armonizate cu indicatiile Uniunii Europene. De altfel, si proiectul de hotarîre de la Slatina a gasit ca sursa de finantare redeventa pe care societatea de distribuire a apei o încaseaza de la Consiliul Local. Primaria Slatina nu da nici un ban din bugetul local“, a mentionat primarul Dan Ioan Carpusor. La replica lui Mihail Florea - „Prostii!“ - primarul a rabufnit si a urmat un schimb mai dur de replici. Primarul Dan Ioan Carpusor s-a opus propunerii consilierului Alexandru Cocut, de amînare a dezbaterii proiectului, pe motiv ca exista argumente de ordin legislativ pentru care acesta trebuie respins din start.

Consilierii, împotriva

Primarul Carpusor a mai sustinut, apoi, ca romascanii ar trebui sa stie ca nici el si nici Consiliul Local nu se împotrivesc acordarii de ajutoare populatiei defavorizate, dar acestea trebuie date în spiritul si litera legii, sub forma de ajutoare de urgenta, prevazute de Legea nr. 416/ 2001. „Proiectul Florea se adreseaza, de fapt, acelei categorii de populatie cuprinse, deja, în lege, iar subventia ar trebui data din banii nostri. Resursa financiara nu exista, desi domnul Florea spune ca a identificat ca posibila sursa de finantare banii proveniti din vînzarea terenurilor, în conditiile în care noi avem un deficit bugetar de patru miliarde de lei, din cauza cheltuielilor cu învatamîntul. Pe de alta parte, nu putem acorda aceasta subventie, din cauza ca Acvaserv nu este licentiata pentru o asemenea activitate si nu poate avea contract de redeventa. Nu mai spun ca este si profund imorala propunerea“, a mentionat primarul Dan Ioan Carpusor. Consilierul Dan Arvatescu a combatut si el proiectul de hotarîre, sustinînd ca nu este de acord sa fie subventionata nemunca si ca, în conditiile în care s-ar aproba un astfel de proiect, ar fi moral ca si spitalul sa solicite sprijin. Aceasta, întrucît 20% din romascanii carora li se asigura asistenta spitaliceasca nu au asigurari sociale. Pe de alta parte, în opinia aceluiasi consilier, s-ar crea un precedent periculos, în care nici populatia buna platnica n-ar mai achita ce a consumat. Dan Arvatescu s-a aratat disponibil pentru spirijinirea unui alt proiect propus de consilierul Mihail Florea, privind contorizarea apei potabile. Doctor Dan Arvatescu a fost de acord ca proiectul este profund antisocial. ÃŽn contrapondere, primarul a supus aprobarii Consiliului Local un proiect de hotarîre privind plata cu prioritate a apei de catre asociatiile de proprietari catre Acvaserv, în cadrul legal al unei Ordonante de Urgenta a Guvernului. Aceasta initiativa a trecut de legislativul local.
Si-au mai exprimat dezacordul privind „proiectul Florea“ si consilierii locali Alexandru Cocut, PSD, si Marius Popescu, PNL. A intervenit apoi, din nou, un schimb mai aprins de replici între primar si consilierul Sorin Cazan, pe care primul l-a acuzat ca se face purtatorul de cuvînt a lui Mihail Florea. Devenind din ce în ce mai nervosi, cei doi, Sorin Cazan si Mihail Florea, au încheiat cu amenintari la adresa tuturor colegilor. „Jumatate din voi veti pleca acasa, securistilor! Am sa va vad ce o sa faceti atunci cînd va vor veni caracterizarile de la CNSAS“, a conchis, amenintator, consilierul Sorin Cazan.

Articol afisat de 1956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective