Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

IPS Daniel, la hramul Mãnãstirii Neamt

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va fi prezent joi, 17 mai, la Mãnãstirea Neamt, unde va participa, alãturi de doi înalti ierarhi din Grecia si preoti din cadrul Sinodului Mitropolitan, la slujba oficiatã cu prilejul marii sãrbãtori crestine „ÃŽnãltarea Domnului“. Pentru comunitatea monahalã, acest eveniment are o importantã deosebitã pentru cã, în fiecare an, în „Joia Mare“, se prãznuieste hramul mãnãstirii, ctitorie a lui Stefan cel Mare. ÃŽn 2007 se împlinesc si 510 ani de la sfintirea bisericii ctitorite de marele voievod, ce a fost ridicatã în curtea mãnãstirii, pe locul unei bisericute din lemn, pomenitã încã de la sfîrsitul secolului XII, în documente vechi, sub numele de Biserica Albã. Staretul Mãnãstirii Neamt, arhimandritul Benedict Sauciuc, a declarat cã pregãtirile au o amploare mai mare decît în anii precedenti, iar printre invitati se numãrã prefectul Toader Mocanu si presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci, alãturi de oficialitãti locale si judetene. „Credem cã anul acesta va veni mai multã lume decît în anii trecuti, de aceea si pregãtirile sînt pe mãsurã. De altfel, credinciosii au început sã soseascã încã de sîmbãtã si merg, în aceste zile, în pelerinaj la mãnãstirile din zonã. Unii vin în ajunul ÃŽnãltãrii, cu cãrutele. ÃŽncã se mai pãstreazã aceastã frumoasã traditie. Avem 300 de locuri de cazare, dar, cînd este foarte aglomerat, oamenii dorm si pe cerdacurile mãnãstirii. Sperãm sã fie vreme frumoasã, pentru cã hramul Mãnãstirii Neamt, al treilea ca importantã în Mitropolia Moldovei, dupã «Cuvioasa Paraschiva» de la Iasi si «Ioan cel Nou de la Suceava», este si o sãrbãtoare a întregului tinut al Neamtului“, a mai spus staretul Benedict Sauciuc. Ceremonialul religios va începe joi, cu sfintirea apei, iar la ora 9.30 este programatã Sfînta Liturghie ce va fi oficiatã de IPS Daniel, alãturi de înaltele fete bisericesti, pe o scenã amenajatã în aer liber. Comunitatea cãlugãreascã a intrat, deja, în febra ultimelor pregãtiri, care se concentreazã, în aceste zile, mai ales la bucãtãrii, unde se preparã cantitãti importante de hranã pentru a-i ospãta pe toti musafiri mãnãstirii. Pelerinii vor avea la dispozitie patru spatii unde va fi asezatã masa, dar vor fi fãcute si pachete. Meniul va cuprinde preparate din carne, inclusiv de miel.
S-au cumpãrat 700 de kilograme de peste, ce va ajunge de asemenea pe masa pelerinilor, de Înãltare. Nu vor lipsi ouãle rosii, pasca si cozonacul, dar nici vinul de Cotnari. În fiecare an, de Înãltare, existã obiceiul hirotonirii unor preoti, iar traditia continuã, urmînd sã aparã în fata Mitropolitului Daniel doi candidati de la Mãnãstirea Bistrita.

Articol afisat de 2421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective