Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 24 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
URSÃRESCU, BANII, POLITICÃ SI INTERESE

URSÃRESCU, BANII, POLITICÃ SI INTERESE

• tensiunile create în jurul reconfigurãrii majoritãtii în Consiliul Judetean Neamt au în spate interese majore • faptul cã presedintele Consiliului Judetean, Culitã Tãrîtã, le-a stricat unora „jocurile“ a deranjat cercuri de interese din Neamt • unul dintre artizanii loviturii de palat care se prefigureazã pare a fi Dorinel Ursãrescu, presedinte al PNL Neamt si co-presedinte USL • firmele lui au obtinut din contractele cu CJ sume importante • în ultima vreme, presa a amintit de problemele politicianului: firme îngropate în datorii, cecuri si bilete la ordin fãrã acoperire, datorii personale fatã de anumite persoane • plus o apetentã deosebitã pentru afaceri cu statul •

De cîteva zile bune, apele în politica nemteanã s-au tulburat serios, scandalul iscat pe marginea schimbãrii Consiliului de Administratie de la Apa Serv scotînd la ivealã inclusiv interesele unor grupãri ce par a fi transpartinice. Ce altceva ar putea sã înteleagã cetãteanul simplu atunci cînd aude, de exemplu, cã se pregãteste o reconfigurare a majoritãtii din CJ, la care sã punã umãrul, de-a valma, consilieri PNL, PSD, PP-DD, dar si cîtiva de la PDL. Ce i-ar putea împinge la o astfel de aliantã pe coordonatorii din umbrã ai actiunii? Rãspunsul pare a fi unul mai mult decît simplu: cel putin un proiect în valoare de 107 milioane euro, finantare de la Uniunea Europeanã, bani care ar urma sã fie folositi de Apa Serv pentru extinderea retelei de alimentare cu apã si canalizare. Revenind la schimbarea majoritãtii în CJ, prin care unii lideri politici controversati doresc marginalizarea presedintelui Culitã Tãrîtã si a echipei sale, unul dintre artizanii acestei miscãri pare a fi nimeni altul decît Dorinel Ursãrescu, presedintele PNL Neamt si co-presedinte a USL Neamt, alãturi de Ionel Arsene. Zilele trecute, Ursãrescu declara cã PNL-ului îi revine o functie de vicepresedinte la CJ, conform unui algoritm stabilit la centru. Asta ar însemna ca Gabriel Farcas sã fie înlocuit de Gabriel Visan de la PNL, care a si fost nominalizat de colegii sãi pentru a prelua aceastã functie. Prin aceastã miscare, Ursãrescu ar reusi sã „intre mai adînc“ în problemele CJ-ului si, de ce nu, poate în bugetul acestuia. Astfel de suspiciuni pot fi alimentate si de faptul cã deja sînt de notorietate afacerile pe care firmele lui Ursãrescu le-au derulat, în anii anteriori, cu Consiliul Judetean Neamt, semn cã afacerile cu statul îi priesc de minune proaspãtului deputat. Si poate ar mai fi un motiv pentru care politicianul trage din greu pentru a detine controlul pe anumite sectoare ale CJ-lui, si anume faptul cã firmele familiei sale se aflã într-o cumplitã suferintã, cu datorii foarte mari, iar unele chiar în lichidare. Dacã mai punem la socotealã si împrumutul de 7 miliarde de lei vechi, contractat de politician de la colegul de partid si Parlament, Eugen Tapu, este clar cã Ursãrescu are o problemã cu banii. Rãmîne de vãzut ce „politicã“ ar putea adopta ca sã o rezolve.

Belele cu cecuri si bilete la ordin

Cã afacerile se îmbinã perfect cu politica este un lucru bine stiut de Ursãrescu, mai ales cã a experimentat asta pe propria piele. Anii 2006-2007, atunci cînd era deputat PNL, au fost cei mai buni din istoria firmei familiei Ursãrescu, E 85 Impex SRL. În perioada amintitã, E 85 Impex a încasat sume exorbitante de la Consiliul Judetean Neamt, respectiv peste 330 de miliarde de lei vechi, bani obtinuti pe contracte pentru executia unor lucrãri de modernizare si întretinere drumuri judetene. Partener i-a fost Consiliul Judetean care, pentru a plãti lucrãrile firmei a contractat un credit de 32.932.646 lei. Alti 522.877 lei au venit de la bugetul local. Lucrãri pe bani grei a obtinut si în urmãtorii doi ani. Cît despre calitatea lor, atît au fost de bune încît presa a scris de multe ori pe marginea acestui subiect si au fost nevoie de interventii ulterioare.
Numai cã, dupã ce a pãrãsit barca puterii, afacerile deputatului au început sã scîrtîie serios. Apogeul a fost atins în anul 2011 cînd, conform celor publicate de site-ul financiarul.ro, E 85 Impex SRL a avut interdictie bancarã de a emite cecuri, altele decît numerar. Motivul ar fi fost „înregistrarea în Centrala Incidentelor de Plãti a unui numãr de 6 incidente de platã majore cu cecuri, cu o sumã totalã refuzatã la platã de 833.629,25 lei. ÃŽn acelasi an, E 85 Impex SRL a figurat în Centrala Incidentelor de Plãti cu 57 incidente de platã cu bilete la ordin, suma totalã refuzatã la platã fiind de 257.282.363,94 lei vechi si 1.426.569,58 ron. Informatia a fost furnizatã de aceeasi publicatie on-line.

Afacerea „Digul“, multe semne de întrebare

Si totusi, soarele a reapãrut pe strada politicianului liberal la începutul anului 2012. Prin grija mai marilor vremii, una dintre firmele lui Ursãrescu, Motero SRL, a prins un alt contract frumos din bani publici. Este vorba de îndiguirile fãcute în zona Roman, ca urmare a inundatiilor din 2010 produse de rîul Siret. Conform sursei citate, Motero SRL a executat lucrãri în valoare de peste 7,6 milioane lei într-un contract de peste 3,2 milioane euro atribuit de Administratia Nationalã Apele Române în procedurã de urgentã firmei Constructii în Transporturi Bucuresti SA. ÃŽn anuntul de atribuire publicat pe SEAP, se preciza clar cã acest contract nu putea fi subcontractat. Ei bine, aceastã clauzã nu a fost respectatã, iar liberalul Ursãrescu a beneficiat de o gurã de oxigen în afaceri. Banii au venit de la Ministerul Mediului, iar contractul prevedea „executia de lucrãri destinate prevenirii, înlãturarii si/sau diminuãrii efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase în perioada iunie-iulie 2010 «Lucrãri de îndiguire a rîului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruienesti, comuna Doljesti, judetul Neamt», tronsonul mal stîng km 0÷km 3+300 (pod peste pîrîul Albuia)»“. Motero SRL ar fi efectuat lucrãri evaluate la 6.136.133,16 lei, fãrã TVA constînd în organizare de santier, terasamente, apãrãri de maluri, etc. Nici pînã astãzi nu stim dacã a avut cineva curiozitatea sã afle rãspunsul la întrebarea cum poate cineva sã cîstige bani frumosi ca subcontractant într-o lucrare ce nu putea fi subcontractatã.

Datorii de sute de miliarde

Cu mici exceptii, firmele familiei deputatului Ursãrescu au probleme deosebit de grave, respectiv datorii. E 85 Impex SRL a fost înfiintatã în anul 1994 si îi are ca actionari pe Alexandrina Patricia Ursãrescu (majoritar) si Sandu Cristian, ultimul avînd si calitatea de administrator. Conform datelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului de Finante, E 85 Impex a încheiat anul 2011 cu datorii în valoare de 18.306.591 lei, adicã peste 180 de miliarde de lei vechi. Societatea Motero a fost înfiintatã în anul 1994 si are ca obiect de activitate „lucrãri de constructii a drumurilor si autostrãzilor“. Firma îl are ca actionar majoritar si administrator pe Dorinel Ursãrescu. ÃŽn anul 2010, la o cifrã de afaceri de 6.029316 lei si 163 angajati, firma a fãcut profit de 46.895 lei. Anul 2011 a fost unul cu o cifrã de afaceri de 1.075.771 lei, datorii de 1.746.693 lei, profit de 429.754 lei. Toate acestea realizate cu numai 10 angajati.
Civica Construct SRL îl are ca actionar majoritar si administrator pe Andrei Ursãrescu, fiul politicianului. Dupã cîtiva ani grei, a venit si binefãcãtorul 2011, cînd societatea a avut o cifrã de afaceri de 6.963.265 lei. Ropan OK SRL o are ca actionar unic si administrator pe Alexandrina Patricia Ursãrescu. În 2011, cifra de afaceri a fost 0, datoriile 2.470.951 lei, angajati - 0. Dorinel Ursãrescu mai este asociat în cîteva firme, una dintre ele, Petroleum Tech, avînd activitatea temporar întreruptã.

L-a sustinut pe Tãriceanu, însã acum este agreat de Crin

ÃŽn activitatea politicã, Urãrescu a avut parte în dese rînduri de critici din partea colegilor sãi. ÃŽn memoria liberalilor nemteni a rãmas episodul din primãvara anului 2009, cînd au avut loc alegeri pentru presedintia PNL la nivel central. „Am spus-o si o repet: eu îl sustin pe Cãlin Popescu Tãriceanu si am argumente solide în acest sens“, declara la vremea respectivã presedintele interimar al PNL Neamt, Dorinel Ursãrescu. Competitia a fost cîstigatã de Crin Antonescu care a uitat ulterior cã Ursãrescu i-a fost împotrivã si l-a sutinut pe contracandidatul sãu. Se pare cã Relu Fenechiu a avut un cuvînt greu de spus în refacerea relatiei dintre Ursãrescu si Antonescu. Nemultumiri majore au fost si în toamnã atunci cînd au fost nominalizate candidaturile la parlamentare. Liberalii pietreni nu s-au obisnuit nici acum cu ideea cã nu au avut nici un coleg în competitie, toate cele trei colegii fiind ocupate de romascani: Ursãrescu în colegiul 6, Liviu Brãtescu în colegiul 4 si Eugen Tapu la Senat, colegiul 1. Ultimul a apãrut în cãrti pe ultima sutã de metri cînd i-a luat fata lui Andrei Ignat. Datã fiind aceastã miscare, multi liberali nu au vãzut cu ochi buni împrumutul acordat de Tapu lui Ursãrescu si chiar au apãrut tot felul de speculatii pe seama celor 700.000 de lei. Cum speculatii au fost si în legãturã cu alte împrumuturi în alte campanii electorale de la persoane care apoi si-ar fi cerut extrem de „energic“ banii înapoi.

Si revenim la politicã

Dacã în afaceri, lucrurile nu i-au mers deloc bine în ultimii ani, „dezghetul“ din zona politicã pare a-i prinde foarte bine deputatului Ursãrescu. Si, asa cum bine se stie, alesului aflat la putere îi merg ca unse „afacerile“, inclusiv cele din partid. Asa cum este bine stiut, în urmã cu cîteva luni, PNL Neamt a fãcut mai multe nominalizãri pentru ocuparea unor functii la diverse institutii deconcentrate din judet. ÃŽn acest sens existã fel si fel de zvonuri, însã cum ele nu au fost încã probate, ne abtinem în a le comenta. Pe surse am aflat, de exemplu, cã un personaj dubios, probabil „vînãtor de creiere“, încearcã sã-i ajute pe liberali sã gãseascã cei mai buni candidati pentru functiile pe care le au, conform algoritmului, la deconcentratele din judet si pe la alte institutii unde se pune problema schimbãrii sefilor. Sigur cã avîndu-se în vedere doar competentele altele decît „financiare“ ale doritorilor.

Articol afisat de 2902 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective