Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zimbrilor bãstinasi li se aduc tovarãse din Anglia

Numãrul zimbrilor aflati în libertate se va mãri în perioada urmãtoare cu încã opt exemplare. Conducerea Parcului Natural Vînãtori Neamt (PNVN) a decis ca odatã cu cele sase femele ce urmeazã sã fie aduse din Anglia sã lase în sãlbãticie si doi zimbri din tarcul de aclimatizare. „Bãstinasii“ vor petrece mai întîi un timp cu „stranierele“ în tarcul de preeliberare, pentru a le face acomodarea mai usoarã. „Am pãstrat contactul cu partenerii nostri din Anglia. ÃŽn aceastã perioadã ei strîng în aceeasi locatie sase zimbri de la patru grãdini zoologice. Pînã acum au adunat cinci exemplare, probabil cã atunci cînd îl vor avea si pe al saselea vor porni spre România. Intentionãm sã eliberãm si douã exemplare de-ale noastre, din tarcul de aclimatizare, pentru cã sînt învãtate cu semilibertatea, se cunosc cu cei liberi si atunci contactul dintre cele douã grupuri va fi altfel. ÃŽn primã fazã, cei opt zimbri vor sta o perioadã împreunã, ca sã se obisnuiascã unii cu altii. E nevoie si de acomodarea celor din Anglia, care au fost învãtati cu o altã climã si cu altã hrãnire. Punerea în libertate va avea loc tot în zona Chitele, în Crãcãoani, pentru cã acolo avem facilitãtile deja realizate în acest scop. Probabil evenimentul va avea loc în jurul datei de 15 aprilie“, a declarat Sebastian Cãtãnoiu, directorul Parcului Vînãtori. E posibil ca odatã cu zimbrii din Anglia sã se primeascã si niste colare cu GPS. Pînã acum echipa localiza zimbrii liberi cu ajutorul radiotelemetriei. Colarele cu GPS le pot da pozitia la fiecare douã ore, asa cã va fi mai usor pentru echipa aflatã pe urmele lor sã-i gãseascã, sã le identifice habitatele favorite si sã vadã cum se comportã. ÃŽn prezent se utilizeazã si camere speciale de filmat, amplasate în anumite locuri unde zimbrii sînt momiti cu hranã sau la potecile pe unde se bãnuieste cã ei ar putea trece. Lucrãtorii parcului fac si fotografii atunci cînd reusesc sã ajungã mai aproape de turmã. Asa s-au convins sã efectivul aflat în libertate a trecut cu bine peste a doua iarnã, fãrã sã aibã de suferit de pe urma lupilor sau ursilor. Sebastian Cãtãnoiu ne-a spus cã doi masculi, mai oportunisti, au preferat sã stea aproape de locurile de hrãnire special amenajate pentru iernat, dar femelele si cei doi pui au migrat prin ianuarie spre Agapia si alte zone cu regenerãri naturale, de lîngã lãcasurile monahale.

Zimbrii au explorat circa 5.000 de hectare

Zilele trecute au fost observati pe Valea Secului. „Erau în bunã stare, fãrã sechele, cu pãrul lucios. E drept cã nici iarna nu a fost una tipicã si nu le-a pus probleme deosebite. Dar faptul cã au migrat este dovada foarte bunã cã nu mai au nevoie de ajutorul nostru, de ceea ce le oferim noi în locurile de hrãnire si cã se aflã pe «picioarele» lor“, am mai aflat de la inginerul Cãtãnoiu. Pînã acum au avut loc douã puneri în libertate, cinci exemplare în martie 2012 si tot atîtea în 2013. Cele douã grupuri au rãmas unite si sînt monitorizate permanent pentru a se obtine date despre felul în care se acomodeazã, ce refugii preferã si unde se deplaseazã. Dacã în 2012 s-au mentinut în limita unui areal de 2.000 de hectare, în 2013 au explorat 5.000 hectare, iesind din valea Cracãului, spre valea Agapiei si culmea Hangului. Noile eliberãri au rolul de a consolida efectivul care trãieste în sãlbãticie. Programul pilot de reintroducere în libertate a acestei specii legendare a fost derulat în România doar de cãtre Administratia Parcului Natural Vînãtori Neamt, fiind creat un precedent care începe sã fie fructificat si de alte organizatii din tarã. Sebastian Cãtãnoiu ne-a vorbit despre rezultatele obtinute pînã acum: „Primii pasi i-am fãcut prin 2000-2006, printr-un proiect al Bãncii Mondiale. Atunci s-a realizat sediul, tarcul de aclimatizare, facilitãtile. ÃŽn 2007 s-a întocmit un proiect pentru punerea în libertate a zimbrilor, dar din cauza unor impedimente legale, legate si de situatia personalitãtii juridice a Parcului, s-au mai irosit cîtiva ani pînã la obtinerea aprobãrii. Implementarea proiectului a început abia în 2011, iar în 2012 am avut primele eliberãri. Timpul care s-a scurs e relativ scurt, abia dupã 20-30 de ani poti trage linie la un astfel de proiect. Acum facem pasii în aceastã directie. Printre rezultate putem mentiona faptul cã deja au fost puse în libertate 10 exemplare, urmînd încã opt. Zimbrii liberi au petrecut cu bine a doua iarnã, nefiind înregistrate pînã acum incidente nici cu alte animale mari, carnivore, nici cu populatia localã. ÃŽn libertate au apãrut doi pui, si sperãm ca si în 2014 sã mai aparã si altii, fiindcã femelele fatã cam o datã la doi ani“.

Zimbrii cresc atractivitatea zonei

ÃŽn opinia directorului, un cîstig este si faptul cã s-a realizat infrastructura necesarã pentru punerile în libertate, s-a format echipa, deprinderile necesare pentru monitorizare si faptul cã munca celor de la Parcul Vînãtori Neamt, drumul marcat cu destulã greutate, relatia cu Agentia de Protectie a Mediului, cu Academia Românã sînt de folos si altora, usurîndu-le acestora misiunea. ÃŽn aprilie va avea loc o eliberare de zimbri si în Carpatii de Sud. Initiatorii si-au construit facilitãtile si asteaptã sã primeascã 20 de exemplare din strãinãtate. Tot dupã modelul Parcului Vînãtori, s-a înfiintat cu cîtiva ani în urmã o rezervatie de zimbri la Vama Buzãului. Si aici s-au fãcut demersuri pentru ca animalele sã trãiascã în conditii de semilibertate, dorindu-se ca în viitor sã fie eliberate. Si turismul din zona Tîrgu Neamt are de cîstigat de pe urma zimbrilor Parcului, crede Sebastian Cãtãnoiu. „Colaborãm cu Asociatia pentru Dezvoltare Turisticã Valea Ozanei. Unele pensiuni au inclus deja în programul pregãtit cu prilejul sãrbãtorilor pascale anunturi pentru turisti despre posibilitatea de a vedea zimbri în tarcul de aclimatizare, la Grãdina Zoologicã Dragos Vodã sau pe traseele montane. Atractivitatea zonei creste. Unii au postat pe facebook poze cu zimbrii întîlniti pe drumul spre Schitul Sihla. Probabil vor fi din ce în ce mai multi cei care vor introduce si Parcul Vînãtori în ofertele lor, pentru cã turistii ar avea posibilitatea sã petreacã aici cîteva ore în plus peste timpul petrecut pe la mãnãstiri“, a conchis sursa citatã.

Articol afisat de 1476 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective