Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CAZURILE „ELODIA“, SIMILITUDINI

• atît politistul pitestean Cristian Cioacã, cît si Narcis Tutuianu au primit pedepse de 22 de ani la prima instantã • în nici unul din cele douã cazuri cadavrele victimelor, sotiile inculpatilor, nu au fost gãsite • în urmã cu un an, politistul acuza procurorii Parchetului General cã s-au „inspirat“ din rechizitoriul lui pentru a-l inculpa pe nemteanul Narcis Costel Tutuianu •

Cazul „Elodia“ de Neamt, în care Narcis Costel Tutuianu, de 28 de ani, din Tasca, a fost gãsit vinovat de uciderea fostei neveste, Ramona Pruteanu, seamãnã izbitor de mult cu cazul polititului pitestean Cristian Cioacã. Si acesta din urmã a fost gãsit vinovat de uciderea nevestei, avocata Elodia Ghinescu. Pe 22 octombrie, Tribunalul Neamt l-a condamnat pe Tutuianu la 22 de ani de închisoare, si la fel s-a întîmplat pe 2 iulie 2013 cînd politistul Cioacã a primit tot 22 de ani de detentie. Pedepsele au fost aplicate de prima instantã, Tribunalul Neamt, respectiv Tribunalul Arges. Asemãnãrile dintre cele douã cazuri sînt destule. ÃŽn ambele situatii cadavrele celor douã victime nu au fost gãsite pînã acum. Fosta sotie a lui Tutuianu, Ramona Pruteanu, de 24 de ani, a dispãrut fãrã urmã pe 22 ianuarie 2012, iar avocata Elodia Ghinescu a dispãrut în noaptea de 29/30 august 2007. Procedurile au fost cam aceleasi si oamenii legii au efectuat ample cãutãri pentru gãsirea femeilor, vii sau moarte. S-a presupus cã în cazul Ramonei Pruteanu cadavrul ar fi fost aruncat de fostul sot în zona tunelului de aductiune din lacul de acumulare (pe malul stîng, la cîtiva km de baraj în locul unde se varsã apa ce provine din mica acumulare de la Tasca), în timp ce despre Elodia Ghinescu nu s-a putut aprecia unde ar fi fost ascuns cadavrul. ÃŽn aceste dosare ancheta a fost preluatã de Parchetul General de la parchetele judetene, care în cele din urmã au dispus inculparea suspectilor. De mentionat este faptul cã Cioacã a primit 22 de ani de la prima instantã, ulterior pedepsa fiind diminuatã la 15 ani si opt luni de închisoare la Curtea de Apel Pitesti, unde prin sentintã definitivã a fost schimbatã încadrarea juridicã a faptei din omor calificat în lovituri cauzatoare de moarte. Narcis Costel Tutuianu are si el posibilitatea de a contesta sentinta la Curtea de Apel Bacãu si cel mai probabil va uza de aceastã cale.

Cioacã i-a acuzat pe procurori de... plagiat

La jumãtatea lunii octombrie a anului trecut, politistul Cristian Cioacã a fost cel care i-a acuzat pe procurorii Parchetului General cã au copiat rechizitoriul lui pentru a-l inculpa pe nemteanul Tutuianu, printr-o scrisoare adresatã redactiei ziarului Ring. Victima agresiunii, fosta nevastã a lui Tutuianu, a fost vãzutã ultima datã pe 22 ianuarie 2012, cînd colegii de serviciu au adus-o cu masina si au lãsat-o la cîteva sute de metri distantã de casã, deoarece trebuia sã traverseze o punte la pas. Nu a mai ajuns acasã, iar mama ei a anuntat disparitia douã zile mai tîrziu. Acest fapt a îngreunat cercetãrile, deoarece între timp ninsese, iar eventualele urme au dispãrut. La finele urmãririi penale Tutuianu a fost inculpat pentru omor calificat, profanare de morminte, furt calificat, dare de mitã si fals în declaratii. „Lipsa unei anchete impartiale, efectuatã în mod profesionist si legal, precum si manipularea opiniei publice prin inducerea ideii vinovãtiei mele au dus la arestarea preventivã si la trimiterea în judecatã printr-un rechizitoriu care este luat ca model, fragmente din el regãsindu-se mot-a-mot în alt rechizitoriu (rechizitoriu Tutuianu C.N., paginile 15, 16, 17), sînt copiate cuvînt cu cuvînt din rechizitoriul meu. (...) Sã presupunem cã aceleasi «erori» se aflã în ambele dosare? Pentru cã dispozitivul ADE, desi este o fraudã doveditã, a fost si el folosit“, spunea atunci Cristian Cioacã într-o scrisoare adresatã jurnalistilor de la Ring. Paginile cu pricina din rechizitoriul lui Cioacã includ probele în baza cãrora s-a fãcut inculparea, urmele de sînge din apartamentul învinuitului, sau pe obiectele care au fost gãsite de anchetatori într-o rîpã aproape de Poiana Brasov. ÃŽn aceleasi pagini din rechizitoriul lui Tutuianu se vorbeste de cãutãrile fãcute pentru gãsirea victimei în bazele de date cu cadavre, dispãruti sau necunoscuti, precum si folosirea scafandrilor pentru activitãtile din lac. „Desi controversat, pentru a fi epuizate toate posibilitãtile de cãutare si gãsire a victimei, în cauzã s-a utilizat si aparatul ADE cu lucrãtori din cadrul Serviciului de Protectie si Pazã care, folosind material genetic apartinînd victimei (fir de pãr), a indicat existenta materialului genetic al victimei în locuinta pãrintilor, în locuinta inculpatului, la locul de muncã si în zona tunelului de aductiune, conform coordonatelor ce rezultã din procesele-verbale întocmite. Trebuie precizat faptul cã, fiind folosit atît pe drumul forestier, cît si pe luciul de apã, aparatul a indicat aceleasi coordonate“, dupã cum se arãta în actul de inculpare a lui Tutuianu.

Au fost audiati zeci de martori

Procesul lui Tutuianu a durat în primã instantã cam un an, timp în care au fost audiati toti martorii de la urmãrirea penalã, cîteva zeci. La un moment dat judecãtorul de caz a reiterat întrebarea adresatã procurorului, dacã vrea reaudierea tuturor martorilor, iar rãspunsul a fost afirmativ. Au dat cu subsemnatul fostul patron al victimei si agresorul, Ramona Pruteanu fiind colegã de serviciu cu fostul sot, colegii de muncã, paznicii care au fost de serviciu la baraj în noaptea disparitei tinerei, precum si amanta minorã a învinuitului, membrii familiei ei, fosti prieteni ai Ramonei Pruteanu, dar si oameni ai legii care l-au dus pe Tutuianu la detectorul de minciuni, la Bacãu. Nu a mai ajuns la proces expertul de la poligraf pe care Tutuianu ar fi încercat sã-l mituiascã, deoarece între timp omul legii decedase. Rãmîne de vãzut dacã Tutuianu va uza de calea de atac si se va adresa Curtii de Apel Bacãu. Si familia victimei, care a fost parte civilã în procesul penal cu pretentii care însumau 1,25 milioane de euro, dar care a primit daune de circa 2,4 miliarde de lei vechi ar putea uza de calea de atac.

Articol afisat de 1373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective