Laptele cu dioxinã. Cînd un prost aruncã piatra...
• suspiciunea cã o firmã din Neamt ar fi furnizat lapte cu dioxinã cãtre o firmã colectoare din Bacãu a fost infirmatã de analizele de laborator efectuate în Germania • ca sã aparã probleme de sãnãtate, consumatorii ar fi trebuit sã consume lapte cu dioxinã mult timp si în mari cantitãti • Suspiciunea cã o fermã nemteanã ar directiona lapte cu dioxinã cãtre o alta, din judetul Bacãu (care colecteazã) a fost infirmatã de cãtre un laborator german certificat la nivel european. Pe modelul „un prost aruncã piatra în apã si o sutã de destepti nu o pot scoate“, ipoteza sustinutã de „cineva“ a fost infirmatã, dar societatea nemteanã a rãmas cu „pata“ si cu prejudicii financiare enorme, de ordinul a zeci si zeci de mii de euro. Mai grav este cã doar firma nemteanã a avut de pãtimit, desi a trimis produsul fãrã ca acesta sã aibã vreo problemã la Bacãu, acolo unde duc lapte furnizori si din alte judete, dar asupra cãrora nimeni nu a încercat sã arunce bãnuieli neîntemeiate. Rãspunsul DSVSA Neamt cu privire la rezultatul probelor analizate într-un laborator peste hotare face luminã în acest caz: „Cu privire la notificarea de alertã europeanã - depãsirea limitei maxime admise (LMA) de bifenili policlorurati de tipul dioxinei într-un produs lactat obtinut din lapte crud materie primã, prelucrat la o fabricã de procesare a laptelui din judetul Bacãu si furnizat de cãtre o fermã din judetul Neamt, vã comunicãm cã sîntem în posesia buletinelor de analizã (emise de un laborator comunitar acreditat din Hamburg, Germania), cu rezultatele analizelor efectuate pentru probele de lapte materie primã, furaje si produs finit, prelevate din fermã de cãtre reprezentantii DSVSA în cadrul progamului de control oficial. ÃŽn urma analizelor efectuate s-au obtinut rezultate corespunzãtoare, nefiind constatate depãsiri ale limitelor maxime admise (LMA) pentru compusi de tip PCB - dioxine, fatã de cerintele Regulamentului CE nr. 1881/2006, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Avînd în vedere rezultatele analizelor de laborator mai sus amintite, ferma de vaci lapte poate livra lapte crud materie primã cãtre procesare, iar centrul de prelucrare lapte din cadrul fermei poate receptiona si prelucra laptele materie primã în produse lactate ce pot fi comecializate cãtre consumatorul final, cu respectarea normelor sanitare veterinare impuse de legislatia în vigoare“. Specialistii sustin cã laptele cu dioxinã poate pune în pericol sãnãtatea unei persoane dacã aceasta consumã zilnic un litru de astfel de lapte vreme îndelungatã si are colesterolul peste limita maximã admisã. Suspiciunea cã laptele de la firma nemteanã ar avea probleme a apãrut înainte de Paste.
|