Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iulie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Azi, iad va fi!

Azi, iad va fi!

• în judet, se anuntã cã astãzi vor fi în jur de 39 de grade Celsius • Prefectura a cerut autoritãtilor sã ia mãsuri pentru a combate efectele caniculei • ieri, pînã la ora 15.00, nu se înregistrase nici un caz medical cauzat de cãldurã • se recomandã mare atentie la scãldat si evitarea exceselor • patronii ar trebui sã ia mãsuri pentru protejarea angajatilor •

Astãzi, 8 iulie, sînt anuntate temperaturi de pînã la 39 de grade, dupã ce ieri, chiar dacã a pãrut extrem de cald, mai mult a deranjat disconfortul termic. Conform informatiilor de pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, la ora 12 cel mai cald era la Piatra Neamt si Roman unde termometrele arãtau 30 de grade, la Tîrgu Neamt au fost 28, iar pe Toaca erau 19 grade. Indicele de temperaturã-umezealã (ITU) era cel mai mare la Romn, respectiv 78 de unitãti. La o orã distantã, erau deja 32 de grade în Piatra Neamt, 31 la Roman si 30 la Tîrgu Neamt, iar în resedinta de judet si la Roman ITU era aproape de pragul critic de 80 de unitãti, respectiv 79 de unitãti, în timp ce la Tîrgu era de 78. La ora 14, în Piatra erau 33 de grade, la Roman 32 de grade, iar la Tîrg numai 30. De mentionat este faptul cã vorbim de valori termice mãsurate la umbrã. Pe tot parcusul zilei de astãzi, 8 iulie, în cea mai mare parte a Moldovei, inclusiv în Neamt maximele se vor situa în jurul a 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Valul de cãldurã va persista si joi, 9 iulie, în regiunile estice, iar instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat, fiind posibile furtuni cu descãrcãri electrice si posibile cãderi de grindinã.

Mobilizare

Prefectul judetului le-a cerut tuturor primarilor sã convoace sedinte extraordinare, în cadrul cãrora sã aprobe programe de mãsuri pentru diminuarea potentialelor efecte negative ale caniculei. „Judetul este afectat de caniculã pentru o perioadã scurtã, dar trebuie sã fim pregãtiti si sã punem în aplicare mãsurile prevãzute de cadrul normativ specific. Conform prognozelor INMH, toatã luna iulie va fi una fierbinte si trebuie sã fim pregãtiti pentru a monitoriza cu toatã atentia evolutia fenomenelor meteorologice, pentru a putea interveni în timp util la aparitia unor situatii de urgentã“ a spus prefectul Vlad Anghelutã. Asadar, primarii trebuie sã stabileascã mãsuri pentru gestionarea eficientã a situatiilor de urgentã si sã informeze continuu populatia asupra regulilor pe care trebuie sã le respecte. Se mai recomandã afisarea la sediile primãriilor si ale institutiilor din subordinea consiliilor locale a unor materiale preventive referitoare la riscul scãldatului în locurile neamenajate si montarea de plãcute avertizoare referitoare la riscul de înec în zonele cu grad ridicat de pericol ale cursurilor de apã. Cei de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor trebuie sã monitorizeze situatia asigurãrii cu apã a populatiei si operatorilor economici si sã spravegheze nivelul apei din fîntîni si a calitãtii apei. DSP trebuie sã efectueze analize periodice privind potabilitatea. ÃŽn perioadele de caniculã, manifestãrile publice în aer liber se vor desfãsura în afara intervalului orar 11.00-17.00. ÃŽn spitale, directorii trebuie asigurate surse alternative de electricitate pentru functionarea unitãtilor, îndeosebi a celor de urgentã. Cei de la DSP trebuie sã supravegheze calitatea produselor perisabile.

A fost liniste din punct de vedere medical

Temperaturile ridicate, înregistrate ieri, nu le-au creat probleme cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulantã si SMURD. Pînã ieri dupã amiazã, la ora 15.00, nu se raportase nici un caz provocat de caniculã. „Nu am avut raportat nici un caz de persoanã care sã fi avut nevoie de îngrijri medicale din cauza cãldurii. Oamenii au înteles cã trebuie sã tinã cont de sfaturile specialistilor si si-au luat toate mãsurile“, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt. Primãria Piatra Neamt a încheiat parteneriate cu 29 de farmacii din oras, pentru a acorda primul ajutor cetãtenilor afectati de termperaturile extreme. ÃŽn incinta farmaciilor partenere, cetãtenii vor primi apã si servicii medicale (mãsurarea tensiunii), iar în cazul în care este nevoie, personalul farmaciilor va apela serviciul de urgentã 112. Medicii avertizeazã cã temperaturile extreme ne vor pune la încercare rezistenta fizicã. Trebuie sã evitãm iesirile în aer liber între ora 11.00 si 16.00, iar dacã totusi sîntem obligati sã facem asta, trebuie sã ne protejãm cu pãlãrii, ochelari de soare si îmbrãcãminte confectionatã din fibre naturale, cît mai comodã si deschisã la culoare. De asemenea, trebuie sã evitãm cãlãtoriile cu mijloacele de transport în comun si sã încercãm pe cît posibil sã stãm în spatii cu climatizare. Bolnavii cu afectiuni cronice sã-si ia cu sfintenie tratamentele si sã limiteze efortul fizic. Pentru cã organismul pierde mult mai repede apa în conditii de temperaturi ridicate, este recomandatã hidratarea corespunzãtoare, fiind recomandatã apa platã dar si fructele si legumele cu un continut ridicat de apã, precum pepene verde, piersici, castraveti. Copiii mici trebuie sã stea în casã si sã nu iasã la joacã înainte de ora 19.00. Sînt total contraindicate bãuturile alcoolice si cafeaua, care nu fac altceva decît sã deshidrateze corpul, si nici înghetata si bãuturile rãcoritoare reci nu fac bine. Nu sînt recomandate nici alimentele perisabile vîndute la colt de stradã, pentru cã pot duce la aparitia unor toxiinfectii alimentare, unele foarte grave.

Comitet de urgentã

Ieri, membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã Roman au adoptat o serie de mãsuri pentru a combate efectele temperaturilor excesive. Prima dintre ele este informarea permanentã a populatiei cu privire la regulile pe care trebuie sã le respecte în perioada de caniculã, pentru diminuarea efectelor acesteia. Informatiile sînt oferite atît prin mass-media cît si prin sistemul propriu al primãriei, prin SMS. Acum, acesta numãrã circa 15.000 de abonati, în regim gratuit, cu toate cã, la început, se credea cã oamenii vor fi reticenti în ceea ce priveste oferirea numerelor de mobil. În plus, sînt la dispozitie site-ul oficial al primãriei si pagina de Facebook. Se recomandã mare atentie la scãldat. Un loc foarte periculos este lacul de acumulare al microhidrocentralei de pe Moldova. Pe acest rîu si pe Siret în urma excavatiilor au apãrut zone adînci, nestiute, pericolul de înec fiind mare. În Roman vor fi amenajate mai multe puncte de acordare a primului ajutor la primãrie, hotel, piata centralã, dispensarele din Strada Bogdan Dragos si Anton Pann, alãturi de piata micã.
În prezent, pentru oras existã suficientã apã potabilã, dupã cum au dat asigurãri reprezentantii Apa Serv, însã nu este exclus, dacã perioada de caniculã se va prelungi, sã se ajungã si la sistarea temporarã a furnizãrii.

Angajatorii, somati sã-si apere salariatii de caniculã

Angajatorii sînt obligati ca pe perioada cît sînt temperaturi extreme sã asigure salariatilor mãsuri de protectie împotriva caniculei. ÃŽn intervalele cu temperaturi ce depãsesc 37 de grade sau cînd indicele temperaturã-umiditate depãseste pragul valoric de 80, angajatorii trebuie sã ia toate mãsurile prevãzute de legea securitãtii si sãnãtãtii în muncã pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de muncã. Conform legii se poate reduce intensitatea si ritmului activitãtilor fizice, asigurarea ventilatiei corespunzãtoare la serviciu, precum si alternarea efortului dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer. „Pentru mentinerea stãrii de sãnãtate a angajatilor este nevoie de asigurarea apei minerale, cîte 2-4 litri de persoanã, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri“, a declarat Nicolae Hîrlea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamt. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii pot reduce durata zilei de lucru, cu esalonarea perioadei de muncã de dimineatã pînã la ora 11, iar mai apoi munca se reia de la ora 17. Se poate dispune si întreruperea colectivã a lucrului cu asigurarea continuitãtii activitãtii în locurile în de muncã cu foc continuu. Aceste mãsuri suplimentare se pot aplica numai dacã temperaturile extreme se mentin pe o perioadã mai mare de douã zile. Neaplicarea acestor mãsuri de prevenire pot fi sanctionate de inspectorii de muncã cu amenzi între 1.500 si 2.500 de lei.

Articol afisat de 1630 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, D. MURARU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective