Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dosarul Pergodur,  clasare de rãsunet

Dosarul Pergodur, clasare de rãsunet

• dupã 12 ani de anchetã, cazul a fost clasat pe motiv cã „fapta nu este prevãzutã de legea penalã sau nu a fost sãvîrsitã cu vinovãtia prevãzutã de lege“ • înainte de a ajunge la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt, dosarul a trecut pe la DNA, DIICOT si Parchetul Judetean • cercetãrile au vizat, printre altele, modalitatea prin care a iesit din tarã o masinã de hîrtie • politistii constataserã cã utilajul „pãrãsise“ România ca fier vechi • ar fi ajuns în Spania, a fost reasamblat si vîndut în Mexic •

ÃŽnceputã în 2003, ancheta privind presupuse fapte de naturã penalã petrecute la fosta societatea Pergodur a fost finalizatã de procurorii Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt. Solutia datã de procurori a fost clasare, dupã ce politistii propuseserã trimiterea în judecatã a mai multor persoane. S-a constatat cã „fapta nu este prevãzutã de legea penalã sau nu a fost sãvîrsitã cu vinovãtia prevãzutã de lege“. Cu alte cuvinte, nimeni nu este vinovat si nimic ilegal nu s-a întîmplat la Pergodur. Trebuie spus cã afacerile derulate la fostul Pergodur, care si-a schimbat denumirea dupã Revolutie în douã rînduri, devenind Pergodur International si Pergo Paper, au atras atentia la începutul anilor 2000. Mai exact, în 2003, politistii de la Economic au înregistrat Dosarul Pergodur, o anchetã ce a avut nevoie de 12 ani pentru a fi finalizatã. Pînã la a se ajunge la solutia de clasare, dosarul s-a plimbat între mai multe parchete. A fost declinat de politisti la DNA. Cum procurorii anticoruptie nu au identificat nici o faptã demnã de competenta lor au returnat dosarul la Politie. Mai departe, cazul a fost preluat de DIICOT care, la rîndu-i, l-a trimis la Parchetul Judetean. Nici aici nu a stat prea mult dosarul care, în cele din urmã, avea sã poposeascã în la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt. Era vara anului 2012 cînd documentele strînse în ani au ajuns aici si anul acesta a venit si solutia. Trebuie precizat cã acest traseu al Dosarului Pergodur între mai multe parchete a avut la bazã principiul competentei de solutionare. S-a spus cã ar fi fapte de coruptie si nu au fost. S-a discutat ulterior de o valoare mare a prejudiciului, aspect care, la fel, nu a fost confirmat. ÃŽn cele din urmã, mai exact dupã opt ani de pelegrinãri, s-a stabilit unde-i competenta.

Au fost mai multi învinuiti

ÃŽn toatã aceastã perioadã, învinuitii au început sã disparã unul cîte unul. Si nu a fost vorba de vreo sustragere, ci de decesul unor persoane vizate în dosar. Astfel, în 2009, unul dintre italienii cercetati s-a dus la Domnul, iar povestea s-a repetat si cu altii. Lucru absolut de înteles datã fiind vîrsta înaintatã a celor vizati în anchetã. Basca, exista riscul serios ca infractiunile cercetate sã intre în termenul de prescriere, lucru care i-ar fi ajutat pe învinuiti. Cît a fost la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt, cercetãrile în dosar s-au efectuat sub aspectul comiterii infractiunilor de asociere în vederea sãvîrsirii de infractiuni, fals în declaratii si împrumutul sau folosirea cu rea credintã a bunurilor sau creditului societãtii în scop contrar intereselor acesteia. De asemenea, în cauzã erau mai multi învinuiti, printre care si cîtiva cetãteni italieni. De fapt, în mai 2007, politistii de la investigarea fraudelor au dispus începerea urmãririi penale împotriva a trei italieni si patru români (un fost director, contabila si doi lichidatori judiciari). La vremea respectivã, propunerea politistilor a fost însusitã de procurorul de caz, care a confirmat începerea urmãririi penale. Faptele imputate atunci au fost cele de bancrutã frauduloasã, utilizarea bunurilor societãtii cu rea-credintã, împrumuturi sub orice formã de la societate si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. La capitolul învinuiti erau mentionati Antonio C., de 65 de ani (n.n. - vîrsta din 2007), Andreea D., de 40 de ani, italieni cu resedinta în Piatra Neamt, Mihai I., de 65 de ani, din Piatra Neamt, Laura T., de 34 de ani, din Piatra Neamt, Giacomo S. de 66 de ani, cu domiciliul în Italia, George G., de 46 de ani, si Viorel S., de 60 de ani. Politistii care s-au ocupat de dosar au adunat informatii, reusind sã stabileascã pas cu pas unele „manevre“ la firma care acum nici mãcar nu mai existã, fiind demolatã.

Masina 5

Anchetatorii au stabilit cã cele sapte persoane amintite, în intervalul 2003-2005, ar fi înstrãinat în dauna creditorilor active constînd în utilaje de fabricare a hîrtiei, mãrfuri si terenuri. Bunurile respective au ajuns în proprietatea unei firme italiene, parte si ea a societãtii din Piatra Neamt si a alteia din Satu Mare. Anchetatorii au mai descoperit cã dupã declansarea procedurii falimentului, doi lichidatori ar fi înstrãinat activele rãmase cãtre o altã societate pietreanã, datoriile cãtre creditori însumînd 6 milioane de lei. ÃŽn opinia politistilor, una dintre cele mai dubioase afaceri a reprezentat-o înstrãinarea unei masini de hîrtie. La sfîrsit de 2003, masina nr. 5, fabricatã în anul 1986 si închisã imediat dupã ce sectia de celulozã si-a dat duhul, a fost vîndutã. Numai cã a fost datã într-un mod mai mult decît suspect. Din cercetãri a reiesit faptul cã utilajul a fost dezmembrat si scos din tarã, în acte fiind trecutã mentiunea „fier vechi“. 200.000 de euro ar fi valorat fierul vechi care, încãrcat în autocamioane a pãrãsit tara cu destinatia Spania. Aici, masina ar fi fost reasamblatã, vopsitã, aranjatã dupã care a fost vîndutã unei societãti din Mexic care a plãtit milioane de euro pentru ea. Aceastã descoperire a politistilor a fost urmatã de declinarea dosarului la DNA, mai ales cã erau suspectati si niste lucrãtori vamali care ar fi închis ochii atunci cînd autocamioanele, încãrcate cu pãrti din masinã, a pãrãsit România. Reamintim cã Pergodur a intrat în faliment la putin timp dupã ce a fost preluatã de cîtiva oameni de afaceri italieni. Politistii constataserã cã marfã de sute de mii de euro a plecat de la Pergodur cãtre o firmã italianã, iar banii nu au mai ajuns niciodatã în contul societãtii pietrene. Nici unul dintre apectele constatate de politisti nu au fost confirmate si de ancheta procurorilor. Asadar, dosarul a fost clasat. Concluzia: Pergodur nu mai este, masina de hîrtie a ajuns în Mexic pe bani grei, firma nemteanã a ajuns în faliment, iar pentru toate acestea nimeni nu a fost vinovat.

Articol afisat de 2166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective