Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ACUZATII PENALE DUPÃ EXPLOZIA DE LA VESTEL

• un manipulant autorizat a lãsat cheile în contactul unui motostivuitor,
iar masina a fost folositã ilegal de un alt muncitor • acesta a rãsturnat
toluen dintr-un recipient în altul • prin frecare s-au produs scîntei ce
au dus la incendiul devastator •

Procurorii au finalizat ancheta în cazul incendiului de la firma Vestel Sãvinesti, care s-a soldat cu moartea unui om si pagube de estimate la 300.000 de euro, dispunînd trimiterea în judecatã a trei salariati. Manipulantul Iulian Buhãianu, de 41 de ani, este acuzat de ucidere din culpã, distrugere din culpã si nerespectarea normelor legale de securitate si sãnãtate în muncã, iar inginerul Liviu Teodorescu, de 45 de ani, si conducãtorul autorizat al motostivuitorului, Sabin Trifescu, de 34 de ani, sînt acuzati de nerespectarea normelor de securitate si sãnãtate în muncã. Nenorocirea s-a întîmplat pe 11 august 2014, incendiul fiind anuntat la 112 la ora 13.15. Flãcãrile izbucniserã în atelierul mecanic din cadrul fabricii de producere a baiturilor si lacurilor pentru industria mobilei. Conform actelor de urmãrire penalã, în procesul de productie firma utiliza solventi, între care si toluen. Buhãianu si Trifescu ocupau functiile de manipulanti mãrfuri, ultimul fiind si stivuitorist autorizat. În acea zi, inginerul a preluat comenzile din secretariatul firmei si a repartizat sarcinile muncitorilor din subordine, respectiv celorlalti doi inculpati si viitoarei victime, Iulian Chirilã. În jurul orei 13, Trifescu a plecat din unitate din cauza unor solicitãri de marfã de la beneficiari. El a lãsat cheia în contactul motostivuitorului, desi, conform instructiunilor, acest lucru era interzis. Masina a fost manevratã ulterior de Buhãianu, care s-a conformat dispozitiilor date de Teodorescu. Anchetatorii au stabilit cã Buhãianu a pornit motostivuitorul, a mers în curtea interioarã de unde a luat un recipient gol (cub) pe care l-a asezat în fata atelierului mecanic pentru a rãsturna în el toluen din alt recipient. A desfãcut capacul, a pozitionat pîlnia pentru transfer, apoi a luat recipientul plin si l-a pozitionat deasupra celui gol. A montat un stut pentru transfer si a început tranzvazarea. În mod repetat a închis robinetul de golire, a repozitionat recipientul plin si a redeschis robinerul pentru cã furca motostivuitorului se lãsa mereu în jos, fapt ce ducea la presarea pîlniei si, implicit, la aparitia fenomenului de frecare. Totul se întîmpla pe pardoseala de beton asfaltic antiscîntei, care era un izolator si nu avea legãturã cu împãmîntare.

Camerele, esentiale la anchetã

Totusi, curgerea toluentului prin elementele de tranzvazare a mãrit cantitatea de electricitate staticã aflate pe acestea. ÃŽn plus, Buhãianu a curãtat lacul de pe o rangã metalicã prin lovire cu ciocanul, la circa doi metri de recipiente, fãrã a avea mãnusi, iar curgerea toluenului a favorizat acumularea de vapori, inclusiv pe sol, pentru cã acesti vapori sînt mai grei decît aerul. „La ora 13.25.32, cînd inculpatul Buhãianu Iulian se afla la circa doi metri de cuburi, carcasa metalicã a cubului superioar a atins-o pe cea a cubului inferior si pîlnia (datoritã faptului cã sarcina din furcile motostivuitorului cobora mereu, nefiind sustinutã fix), moment în care s-a produs descãrcarea de energie electrostaticã ce s-a manifestat printr-o scînteie care a favorizat aprinderea, zona fiind intens încãrcatã cu vapori de toluen. Flacãra a apãrut initial la partea superioarã a cubului gol si imediat la partea inferioarã a acestuia“, conform actului de inculpare. Recipientele nu fuseserã legate la centura de împãmîntare, iar energia electrostaticã nu s-a descãrcat în pãmînt si a favorizat aprinderea vaporilor de toluen, desi tranvazarea produselor inflamabile în aceste conditii este interzisã. Flãcãrile puternice au blocat unica usã a atelierului mecanic unde se afla victima care a încercat sã stingã incendiul. Buhãianu si Teodorescu i-au cerut sã iasã cît încã se mai putea, dar victima nu s-a conformat. Inginerul chiar a încercat sã ajungã la Chirilã dar nu a putut, suferind arsuri pe mîini si pe fatã. Pompierii au stins flãcãrile, dar, din pãcate, victima decedase în atelierul mecanic. Necropsia a stabilit cã moartea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii si hepato renale acute, consecinta intoxicatiei cu monoxid de carbon. Flãcãrile au mistuit utilaje si echipamente de 300.000 de euro. S-a recuperat sistemul de supraveghere video în care erau salvate imaginile captate de camere „relevante fiind cele surprinse anterior izbucnirii incendiului, momentul aprinderii si modul în care au actionat muncitorii imediat dupã aparitia focului“, conform rechizitoriului. Firma nu cere daune de la lucrãtorii inculpati, iar sotia victimei îsi va prezenta pretentiile în instantã.
END

Articol afisat de 2038 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective