Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bãtãlia pentru liste se lasã cu victime

• Liviu Harbuz renuntã la PMP si la candidaturã si rãmîne deputat independent pe final de mandat • la ALDE, cresc sansele unui candidat de „import“ • sînt vehiculate mai multe nume de fosti ministri • decizia finalã asupra listelor la ALDE se va lua în cîteva zile •

Bãtãlia pentru un loc eligibil pe liste se dovedeste una durã, asa cum anticipam. Dovadã: au apãrut si primele „victime“. Politicieni care nu au prins loc eligibil si au ales sã pãrãseascã formatiunile politice ce nu le-au deschis calea spre viitorul Parlament. Cele mai greu încercate din acest punct de vedere sînt partidele mai mici, gen ALDE sau PMP, care se chinuie sã atingã bariera de „un deputat si jumãtate de senator“. Pe principiul cã „paiele“ sînt putine si greu de împãrtit.
Primul scandal a izbucnit la ALDE Neamt. Cãtãlin Drãgusanu, care viza prima pozitie pe lista pentru Camera Deputatilor, a pãrãsit partidul si si-a gãsit deja loc la PNL. Unde a prins un loc eligibil. Chiar dacã toatã lumea s-ar fi asteptat ca lucrurile sã se linisteascã, ALDE Neamt e tot în clocot. Ion Asaftei, copresedinte al filialei nemtene si cel care pãrea sã aibã deschisã calea spre primul loc pe lista pentru deputãtie, stã în aceste zile destul de încordat. Si asteaptã decizia conducerii centrale, care ar putea impune un candidat din alt judet. Evident pe primul loc pe lista pentru Camera Deputatilor, cã restul sînt de decor. Deja în spatiul public sînt vehiculate nume sonore, de fosti ministri, care ar putea veni sã cearã voturi de la nemteni. Cel mai recent auzit este cel al fostului ministru Andrei Gerea, cel care a detinut portofoliul Economiei. Sînt însã si voci care spun cã acesta nu si-ar pãrãsi locul de la Arges unde ar avea de fãcut echipã cu seful sãu de partid, Daniel Constantin. Iar numele sãu aruncat pe piatã e doar o diversiune pe principiul „so pe el, ca sã nu fie“. ÃŽnsã nu este singurul nume care a fost vehiculat, au mai fost si altele, tot de rang ministerial, într-o perioadã auzindu-se chiar de Daniel Chitoiu care ar poposi pentru aceastã campanie pe meleaguri nemtene. Si el fost ministru al Economiei, Chitoiu a surprins însã la începutul acestui an, cînd a anuntat cã se retrage oarecum din activitatea politicã, tot atunci renuntînd la functia de secretar general ALDE. Dacã si acest nume va cãdea, sursele noastre spun cã la încãlzire va fi scos... tot un fost ministru. ÃŽnsã toate aceste aspecte vor fi clarificate cel mai probabil luni, 24 octombrie, cînd a fost amînat termenul pentru definitivarea listelor ALDE. Initial acestea ar fi trebuit bãtute în cuie astãzi, însã termenul a fost extins, probabil pentru cã lupta pentru un loc eligibil e aprigã. Si nu doar la Neamt.

Harbuz nu mai are... mere

O altã miscare cel putin interesantã în politica nemteanã are ca „teatru de operatiuni“ filiala Neamt a PMP. Informatiile recente apãrute în spatiul public spun cã Liviu Harbuz renuntã. De tot. Si la lupta pentru locul I pe lista pentru Camera Deputatilor, dar si la partidul cu mere. Cît priveste PMP Neamt era de asteptat sã aparã probleme în conditiile în care calculele realiste arãtau cã respectiva formatiune politicã poate emite pretentii cel mult la un loc de deputat. Si erau clar mai multi doritori. Cei cu mai multe sanse fiind Liviu Harbuz, Stefan Burlacu, dar si Laurentiu Dulamã, presedintele organizatiei. Pare-se cã ultimii au avut mai multe argumente. Politice sau de alt gen. Cert este cã Liviu Harbuz s-ar retrage, dar si-ar oferi serviciile pentru a sustine candidatii independenti PACT. Sebastian Burduja si Andrei Carabelea. Singurii care nu-si fac probleme cã ar putea fi înlocuiti pe liste si ca atare s-au apucat serios de strîns semnãturi si fãcut precampanie. Punîndu-i chiar pe unii pe gînduri si pe fãcut calcule în ceea ce priveste sansele pe care le au. Dacã sprijinul lui Liviu Harbuz pentru candidatii PACT se va materializa, ar fi o miscare politicã interesantã si probabil motiv de dezbatere. ÃŽnsã deocamdatã vorbim doar despre o intentie, fãrã nimic concret. „Nu am discutat pînã în acest moment pe marginea acestui subiect cu domnul Liviu Harbuz. Vã pot spune doar cã eu sînt deschis pentru discutii si pentru a primi sprijin de la orice cetãtean din Neamt“, a declarat Sebastian Burduja, candidat independent pentru Camera Deputatilor. Sigur cã toate aceste zbateri din partidele mai mici, PMP si ALDE, ar putea sã-si dovedeascã inutilitatea dupã alegeri. Dacã se va întîmpla asa cum au „prevestit“ reprezentantii celor douã partide mari din Neamt, PNL si PSD, cum cã doar ele îsi vor împãrti locurile de parlamentari nemteni dupã scrutinul din 11 decembrie. ÃŽnsã pînã acolo mai e cale lungã.

Articol afisat de 1678 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective