Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primãvara la... Calderon

Primãvara la... Calderon

• interviu cu medicul si scriitorul pietrean Virgil Rãzesu

Reporter: Stimate Virgil Rãzesu, primãvara 2017 vã gãseste, dacã pot sã mã exprim asa, cu motoarele turate. Ati fost implicat într-o multime de evenimente si se pare cã asa va fi si mai departe...
Virgil Rãzesu: Nu stiu dacã motoarele de care vorbiti mai pot fi turate cum mi-as dori, dar asta nu înseamnã cã nu încerc sã nu irosesc timpul. Mai important este sã reusesc în actiunile în care sunt implicat. Mãrturisesc cã agenda foarte încãrcatã m-a obligat la o anume selectie. La mijlocul lunii martie, am fost invitat la Universitatea din Alba Iulia, la o Sesiune dedicatã gulagului românesc, la care am prezentat poemul „Aiud, icoanã vie“, sub forma unei diaporame. Cum se stie, o imagine înseamnã cât o mie de cuvinte, asa cã montajul a fost foarte bine primit si apreciat de cãtre participanti. De altfel, Monitorul a prezentat cititorilor sãi o relatare a evenimentului.
Pe 23-24 si 30 martie ar fi trebuit sã fiu prezent la Adunarea Generalã a Academiei Oamenilor de Stiintã de la Bucuresti si, repectiv, la Sesiunea de primãvarã a Filialei Neamt de la Secuieni, dar am preferat sã iau parte la aniversarea a 20 de ani de existentã a Colegiului Medicilor din România, unde am fost invitat ca membru fondator si component al primului Consiliul National. Si aici, în locul unui discurs oarecare, am oferit participantilor o diaporamã, „Mostenirea lui Hipocrate“, mult gustatã de public si despre care am fãcut parte si cititorilor dumneavoastrã. ÃŽn 6-7 aprilie am lipsit de la „Zilele Medicale Nemtene“, dar si de la întâlnirea omagialã a postului TV Tele M de la Iasi, care mi-a oferit un premiu, fiindcã am fost prezent la Bucuresti, cu un „Portret de scriitor“.
Rep.: Vã rog sã ne spuneti mai multe despre aceastã ultimã activitate de la Clubul Calderon.
V.R.: ÃŽnainte de toate, se cuvine sã evoc amintirea ziaristului francez Jean Louis Calderon care, aflat la Bucuresti, în timpul revolutiei, ca trimis al publicatiei „Le cinq“, si-a gãsit sfârsitul în conditii tragice, strivit de senila unui vehicul blindat. ÃŽn timp ce se adãpostea de gloante îndãrãtul acetuia, conducãtorul a fãcut o manevrã de dat înapoi, suficientã ca sã-l omoare. Avea 31 de ani, sotia îl conjurase sã nu plece în România, si lãsa în urmã douã fetite. ÃŽn cinstea lui, una dintre strãzile Sectorului II din Bucuresti îi poartã numele, ca si Centrul Socio-Cultural, finantat de primãria de sector. ÃŽn cadrul întâlnirii din 6 aprilie, Centrul „Calderon“ si Editura „Betta“ au lansat volumul de versuri „Cãlãuzã si cântec“, al profesorului Ion Vãduva, iar mie mi-au dedicat un „Portret de scriitor“.
Rep.: Cum ati ajuns în atentia Centrului?
V.R.: Prezenta mea s-a datorat profesorului Corneliu Zeana, reputat cardiolog bucurestean care, cucerit de cartea „Trandafirul albastru“, a socotit cã se cuvine sã se bucure de o circulatie mai amplã. Ca atare, a adus-o în atentia unor nume sonore de scriitori, critici si redactori ai unor prestigioase reviste literare, invitându-i sã-si spunã cuvântul, în fata unei asistente numeroase.
Rep.: Am vãzut afisul si, întradevãr, sunt nume de notorietate.
V.R.: Atunci i-am cunoscut, am avut expuse cele 30 de cãrti ale mele (7 traduceri), moderator a fost dl. Rosu Nicolae, directorul Editurii „Betta", care mi-a acordat prioritate, elogiind înainte de toate "Biblia de la Piatra Neamt“, cartea mea de chirurgie (cu 3 editii si 16.000 de exemplare vândute), s-a oprit asupra CV-ului meu profesional si de mânuitor de condei, dupã care a continuat cu prezentarea cãrtii de poezie a lui Ion Vãduva, editatã de D-sa. A fost rândul unor scriitori si medici sã se refere la cãrtile mele, ale noastre, o actritã bucuresteanã a recitat poezii din volumul lansat si a dat citire unor pasaje reprezentative ale cãrtii mele, totul însemnând o suitã de referinte critice si consemnãri interesante la adresa autorilor.
Rep.: Cum calificati întâlnirea, din punctul dumneavoastrã de vedere? Bucurestenii sunt mai retinuti fatã de provincie.
V.R.: Poate aveti dreptate, dar vorbitorii mi-au apreciat activitatea de mânuitor de condei, destul de prolificã si variatã, s-au referit mai ales la „Trandafir...“, cãruia i-au atribuit merite în constructie si scriitura de calitate, mai putin obisnuite pentru un neprofesionist în ale scrisului. Sigur cã mi-am exprimat si eu frustrãrile (cine nu are!), legate de o criticã mutã, dar sper într-un acces mai facil la revistele literare, impenetrabile. Trebuie sã recunosc cã cea mai vehiculatã întrebare a fost: „când ati avut timp sã faceti atâtea?“
Rep.: Cum ati rãspuns?
V.R.: Sincer, nu am un rãspuns credibil, cu atât mai mult cu cât am constiinta cã am irosit timpul, slavã Domnului, cu nemiluita.
Rep.: Ce urmeazã ?
V.R.: ÃŽn luna mai vor fi Congresul de Chirurgie de Urgentã de la Bucuresti, Zilele Medicale ale Sucevei, editia a X-a, de la care n-am lipsit niciodatã, apoi Constanta, care consacrã o mare reuniune la 2000 de ani de la moartea poetului Ovidiu, apoi Moinestiul cu Zilele Spitalului de Urgentã, în tandem cu a XXXVIII-a Reuniune a Chirurgilor din Moldova, a noastrã. ÃŽn pregãtire am participarea la Congresul UMEM (Uniunea Mondialã a Scriitorilor Medici) de la Plovdiv, ca reprezentant al Societãtii nationale, am în tipografie „Hipocrate si Arta Scrisului“, a II-a editie a antologiei Societãtii si vom mai vedea. Pentru fiecare dintre întâlniri am diverse comunicãri, asa cã nu am vreme sã mã plictisesc.
Rep.: Nu mã îndoiesc cã în atelierul dumneavoastrã literar se gãsesc în lucru si alte scrieri.
V.R.: Nu gresiti, pregãtesc cel de al treilea volum de „Mãrturii“, publicistica ultimilor doi ani si... evident, un nou roman.
Rep.: Stimate domn, vã doresc sãnãtate si putere sã duceti la capãt tot ce vã propuneti. Realizãrile dumneavoastrã se rãsfrâng si asupra vietii culturale a zonei noastre.

Articol afisat de 1110 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective