Monitorul de Neamt si Roman ziar cotidian din judetul Neamt
 Ultimele StiriStiri azi    Arhiva de stiriArhiva    CĂŁutare articol Ăźn arhivaCĂŁutare    Anunturi de Mica Publicitate NeamtAnunturi    Forum de discutiiForum    Redactia Monitorul de Neamt si RomanRedactia  
AutentificareAutentificare / Înregistrare 
Pe Apa Sâmbetei - Actiune cu caracter ecologic
Pagina de start a forumului Monitorul de Neamt // Aerul, apa, pamint si foc Crează un subiect nou   Răspunde la subiect
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Plutaș
Vizitator

MesajTrimis: Sâmbătă, 24 Sep 2005 13:54    Titlul subiectului: Actiune cu caracter ecologic: Pe Apa Sâmbetei Răspunde cu citat (quote)
Cu pluta... Pe Apa Sâmbetei
Plastice de tot felul și de toate culorile, o gamă întreagă de PET-uri de diferite dimensiuni și forme...Veți crede probabil că vorbesc de un târg, unde producătorii de mase plastice își expun marfa. Ei bine, nu! Vorbesc despre apele râurilor și malurile lacurilor din România, care au ajuns să arate ca niste adevărate expoziții de mase plastice și care – pe zi ce trece – sunt din ce în ce mai încărcate cu gunoaie și reziduuri. De la sticle de plastic la hârtii, de la ambalaje de produse alimentare la alte mizerii, oamenii aruncă fără nici o judecată tot ce le prisosește în aceste locuri.
Văzând starea în care au ajuns apele râului Bistrița, ale râului Siret și lacurile de acumulare din zonă, trei tineri din Piatra Neamț s-au hotărât să tragă un semnal de alarmă! Așa s-a născut ideea expediției cu caracter ecologic, Pe Apa Sâmbetei.
Eforturile celor trei camarazi, care s-au îmbarcat pe pluta PET-RO-dava, construită din aprox. 6000 de PET-uri - Radu Ursu (căpitan, vâslaș și cameraman), Ciprian Solomon (căpitan de rezervă, vâslaș și "agitator") și Ciprian Cucuruz (timonier si cameraman) – nu s-au dus însă pe ‘apa Sâmbetei’. În această operațiune care a durat aproximativ trei săptămâni, aceștia au reușit să mobilizeze oamenii întâlniți pe traseu să ajute la adunarea deșeurilor și la depozitarea lor în locuri special amenajate. De la elevi și până la pensionari, zeci de persoane au participat la strângerea a peste 500 kg de gunoaie. Principalul scop al expediției nu a fost însă strângerea unei cantități uriașe de deșeuri (deși s-a încercat pe cât se poate), ci latura educativă: explicarea importanței coșurilor de gunoi. Putem garanta că cei care au muncit la adunarea mizeriilor nu vor mai arunca niciodata hârtii sau alte lucruri pe jos!
Expediția a început de la coada Lacului Bicaz, din Poiana Largului și s-a încheiat la Nămoloasa, după o serie întreagă de peripeții, care au zdruncinat atât ambarcațiunea, cât și moralul plutașilor. Primul lucru care i-a întâmpinat pe drum a fost Stânca Dracului, o formațiune aflată în mijlocul apelor, a cărei origine nu poate fi explicată. Taranii bătrâni spun că, într-o noapte, mergea Dracul cu ea pe vârful degetului, dar l-au prins zorile și a trebuit să fugă, lăsând-o acolo. Până în comuna Ceahlău, unde au făcut primul popas, aceștia sau îndeletnicit, pe lângă colectarea de sticle de plastic, cu pescuitul (au prins 25 de peștișori, pe care i-au dat în schimbul unei farfurii cu ardei umpluti) și au mai încercat și să salveze un pescărus cu aripa ruptă. Apoi, din Ceahlău au pornit către Portul Bicaz, unde au ajuns cam greu, căci Ciprian Solomon, cunoscut pe numele de Screech, a rupt o vâslă și unde patru zile au făcut [cenzurat]ățenie. De acolo, s-au îndreptat spre Lacul Răcăciuni, unde i-a prins o mare furtună. Degeaba trăgea timonierul Ciprian Cucuruz, Webber, tribord, că oricum se îndreptau vertiginos spre babord. Cu această ocazie, Screech a mai rupt o vâslă. Noroc cu cele de rezervă! Ajunși la mal, fericiți că n-au căzut în apă, cei trei dau să acosteze, dar vântul le face în ciudă, își schimbă direcția și le rupe catargul! Noroc cu niște braconieri de treabă, care i-au ajutat să tragă la mal și să-și monteze cortul lângă cocioaba lor. Trei zile au avut de lucru: să repare pluta, pe care furtuna a zdruncinat-o bine, să facă un catarg nou, dintr-un arac amărât, și – cu ajutorul Primăriei din satul Răcăciuni – să organizeze o acțiune de strângere a deșeurilor. În tot acest timp, cei trei au mâncat pește. Mult pește. O vreme nu cred că vor mai mânca pește...
După aceea, au avut de ‘sărit’ două baraje, pe o portiune unde nu se putea naviga. Pluta - transportată cu o mașină – s-a stricat din nou, dar după alte reparații (făcute cu o mâna, căci cu cealaltă plutașii se scărpinau pentru că luaseră purici!!), au pornit, cu 20km/h spre Movilenii de Jos. Aici alte peripeții... Ajunși la o căulă pe care au văzut-o foarte târziu și n-au mai putut-o evita, s-au înfipt în ea din plin. Ambarcațiunea s-a răsturnat, iar Screech – cel mai curajos dintre toți – a sărit în apă.
A urmat din nou o sesiune de ecologizare, presărată cu momente de crize de nervi, provocate de oboseală, foame, frig și, implicit, de nervi.
Următorul moment memorabil: Focșani – Digul Groazei – Moarte! Noroc cu țăranul Gianni, care i-a ajutat să ajungă la mal, trăgândui cu căruța. Din nefericire, țăranul nu i-a însoțit pe tot parcursul drumului, iar când s-a retras Siretul și au rămas în mijlocul apelor, pe un ostrov, n-a avut cine să-i mai tragă. Așa că nu le-a mai rămas decât să tragă ei ca niște catâri la plută. Ajunși în Vadul Roșca, localnicii le-au povestit că în fiecare an moare un om pe Siret.
Evident, în acest an nu murise nici unul. Încă. Încurajator, nu? Aici au adunat într-o oră aproape 200kg de gunoaie, ajutați de elevii de la școala din sat. apoi, au plecat mai departe, spre Nămoloasa. Pe drum, i-a prins un vârtej și i-a dus la un pod unde s-au împotmolit. Au reușit – numai ei știu cum – să scape și de aici. După care Siretul a devenit șiret și apa domoală, iar ei dădeau liniștiți la vâsle. Într-un moment de neinspirație însă - că doar totul mergea prea bine – au decis să ridice vela. Destinația: stufăriș! Și așa au rămas înnămoliți, chiar în Nămoloasa. Au stat acolo patru zile, fără mâncare și fără semnal sau baterie la telefon. Din cauza condițiilor meteo, care se anunțau mai mult decât nefavorabile navigării cu o plută din PET-uri, expediția a trebuit să se finalizeze în acest punct.
La final ambarcațiunea a fost luată de o firmă de reciclare

Relatarile presei:
Evenimentul: Fiind baiet, cu PET-ul cutreieram
TVR: Expeditie inedita pe raurile Romaniei

Video:
Pe Apa Sâmbetei @ TVR - 25 sept 2005
Pe Apa Sâmbetei @ Realitatea TV - 3 feb 2007
Pe Apa Sâmbetei - Filmul (1h 24min)

Imagini: (click pentru a mări)
Pe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa Sambetei
Pe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa Sambetei
Pe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa Sambetei
Pe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa Sambetei
Pe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa SambeteiPe Apa Sambetei

Sus
traktoristData înscrierii: 26/Dec/2005
Mesaje: 179
Locație: SMT

MesajTrimis: Luni, 02 Ian 2006 15:50    Titlul subiectului: Cui foloseste ? Răspunde cu citat (quote)
Daca aveti timp de pierdut, nu aveti decit. Nu se cauta plasticul pe apa , ci trebuie actionat acolo de unde este sursa. Neglijenta mioriticului este sursa . Potzi sa te duci cu barca cit vrei. Cum zic batrinii in America America, voi cautzti calul la capatul celalalt .
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Adresa AIM
publicitate
Pagina de start a forumului Monitorul de Neamt // Aerul, apa, pamint si foc Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

 
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.