Monitorul de Neamt si Roman ziar cotidian din judetul Neamt
 Ultimele StiriStiri azi    Arhiva de stiriArhiva    CĂŁutare articol Ăźn arhivaCĂŁutare    Anunturi de Mica Publicitate NeamtAnunturi    Forum de discutiiForum    Redactia Monitorul de Neamt si RomanRedactia  
AutentificareAutentificare / Înregistrare 
Cine va hrăni lumea? Nu Monsanto!
Pagina de start a forumului Monitorul de Neamt // Aerul, apa, pamint si foc Crează un subiect nou   Răspunde la subiect
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
danielatontschData înscrierii: 10/Oct/2008
Mesaje: 2

MesajTrimis: Vineri, 10 Oct 2008 12:54    Titlul subiectului: Cine va hrăni lumea? Nu Monsanto! Răspunde cu citat (quote)
[b]
În ultimele săptămâni au apărut declarații uluitoare ale unor politicieni europeni proeminenți, cum ar fi José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene și Gordon Brown, prim-ministrul Marii Britanii, pentru care atunci când noi toți dormeam, organismele modificate genetic (OMG) au devenit subit o tehnologie miraculoasă. Toți ne confruntăm cu actuala criză alimentară. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) spune că 37 de țări din lume suferă deja de pe urma diminuării resurselor alimentare sau foametei. De la începutul anului, prețul orezului a crescut semnificativ, conducând țările exportatoare de la exacerbarea trend-ului prin interzicerea propriilor exporturi de orez. Grâul, porumbul, soia – prețurile tuturor mărfurilor agricole sunt în creștere. Efectele sunt simțite chiar și la producțiile de sorg și orz. Care sunt condițiile care conduc la această răbufnire a prețurilor alimentelor? Prețul petrolului; efectele schimbărilor climatice asupra tiparelor vremii care, printre alte fenomene meteo, conduc la secetă în Australia și inundații în SUA; promovarea irațională a producției biocombustibililor din plante pentru alimente; comerț dăunător care a slăbit producția agricolă și capacitatea de stocare a multor țări în curs de dezvoltare. Cum profită Monsanto, liderul în industria OMG, de această situație de criză? Bine merci, folosind orice oportunitate pentru a stoarce ultimul dolar din buzunarele fermierilor pe măsură ce prețurile mărfurilor cresc. Prețul de vânzare al erbicidului criminal glifosat semnat Monsanto s-a dublat de la începutul anului în SUA. Ca să fim corecți și alți furnizori participă la creșterea prețurilor – fertilizatorii au fost scumpiți mai bine de două ori în acest sezon.
Monsanto este unul dintre marii câștigători în noua economie a alimentelor. Profiturile companiei de anul trecut au atins 1 miliard de dolari americani, adică în creștere cu 289% față de 2005. În comparație, profitul companiei Exxon Mobil a crescut doar cu 12% în același interval de timp. Hugh Grant, directorul Monsanto, a fost citat recent într-un articol de
presă menționând că “actualele îngrijorări mondiale cu privire la combustibili și alimente au oferit oportunități semnificative de piață.”
Monsanto a profitat și de creșterea suprafețelor cultivate cu porumb pentru producția de etanol. Nu surprinzător, prețurile Monsanto sunt bine corelate cu prețul petrolului.Este Monsanto satisfăcută de aceste profituri record? Se pare că nu. În ciuda creșterii consistente a prețurilor pentru semințele patentate de ei, conducerea Monsanto a promis recent acționarilor că, în 2009, vor crește din nou prețurile semințelor de porumb cu 35%. Ceea ce deranjează cel mai tare nu este propaganda falsă a industriei agro-chimice, ci sprijinul pe care îl oferă politicienii care facilitează propaganda mincinoasă a industriei, care cumva a reușit să patenteze plante care sunt rezistente la chimicale scumpe și care crede că a găsit răspunsul la criza alimentară. Nu există OMG care să reziste la secetă, sau care să reducă utilizarea de fertilizatori. Nu există plante MG care să se descurce mai bine în condițiile schimbărilor de vreme aduse de schimbările climatice, decât cele care promovează metodele producătoare de biodiversitate, cum ar fi agricultura ecologică (bio). Acești politicieni nu fac decât să înrăutățească situația și ne distrag atenția de la cauzele reale ale crizei alimentare, cum ar fi creșterea prețului petrolului și producția de biocombustibili. Asemenea politicieni ne pot conduce pe un drum greșit de pe care cu greu ne vom putea întoarce. În vremuri de criză se disting adevărații lideri. Aceștia sunt vizionarii, adică cei ce pot vedea rădăcinile cauzelor crizei. Aceștia înțeleg că prevenirea unor situații similare în viitor vizează abordarea cauzelor principale.
Din păcate, liderii din România și chiar și cei ai Uniunii Europene facilitează fără cap propaganda și promisiunile nesubstanțiale ale unei industrii agrochimice iresponsabile care minte și smulge bani de la producători și consumatori. Singura criză pe care politicienii par să o rezolve este venitul companiei Monsanto, chiar dacă această rezolvare ar putea duce lumea la pierzanie.

autor: Gabriel Paun
sursa: www.verdecrud.ro
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
publicitate
Pagina de start a forumului Monitorul de Neamt // Aerul, apa, pamint si foc Crează un subiect nou   Răspunde la subiect

 
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.