Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reabilitarea ºcolilor, prea mult pentru primãriile rurale

Reabilitarea ºcolilor, prea mult pentru primãriile rurale

• primãriile care au fãcut reparaþii nu ºtiu nici cînd, nici de unde îi vor recupera banii investiþi

Reabilitarea ºcolilor afectate de ploi sau inundaþii rãmîne o problemã, chiar dacã situaþia a fost sau nu rezolvatã de autoritãþile locale. Inspectoratul ªcolar Neamþ a solicitat Ministerului Educaþiei fonduri pentru 31 de ºcoli din judeþ care au mari probleme din cauza acoperiºurilor degradate ºi se aºteaptã sã aparã o ordonanþã de guvern în acest sens. Cheltuielile nu pot fi suportate de consiliile locale, dat fiind cã, în fiecare comunã, sînt necesare fonduri de circa un miliard de lei pentru înlocuirea acoperiºurilor. Chiar ºi aºa, primãriile care s-au grãbit sã contracteze lucrãri pentru eliminarea efectelor nu ºtiu încã nici cînd, nici de unde vor primi mãcar o parte din banii pe care i-au cheltuit pentru lucrãrile de reparaþii. Un astfel de caz s-a înregistrat la Gîrcina, unde primãria a reuºit sã remedieze în timp util problemele create de ploile abundente ºi degradarea acoperiºului, iar acum nu ºtie de unde va achita contravaloarea lucrãrilor. „Nu ºtim încã nici de unde nici cînd vom primi banii pentru lucrãrile executate, deºi am înaintat solicitãri ºi Consiliului Judeþean, ºi Inspectoratului ªcolar ºi þinem legãtura ºi cu Prefectura. Am cheltuit 1,75 miliarde lei la corpul D, iar reprezentanþii firmei care a executat lucrãrile ne întreabã în fiecare zi cînd le dãm banii. Dacã nici Consiliul Judeþean ºi nici Inspectoratul nu ne ajutã, atunci o sã rãmînem fãrã bugetul pe acest an ºi nici nu o sã ne mai putem lua salariile. Oamenii au lucrat pe încredere, nu putem sã îi lãsãm baltã. Nu înþeleg de ce nu se alocã fonduri, doar bani din donaþii s-au tot strîns“, a declarat Aurora Bãlan, primarul comunei Gîrcina. La o primã estimare fãcutã de Inspectoratul a rezultat cã sînt necesare circa 36 miliarde lei, mai precis 1 milion de euro, pentru reparaþii capitale la ºcoli din Bîrgãoani, Alexandru cel Bun, Bãlþãteºti, Dragomireºti, Bodeºti, Rediu, Dochia, Gîrcina, Tarcãu, Podoleni, Rãzboieni, Piatra ªoimului, Þibucani ºi Pãstrãveni. Dat fiind cã aceste unitãþi nu sînt prinse în programe de reabilitare finanþate de Banca Mondialã, autoritãþile trebuie sã identifice alte surse de finanþare pentru lucrãri. Ploile abundente au deteriorat serios acoperiºurile, ºi odatã compromis acoperiºul, s-au mai degradat ºi parchetul sau porþiuni mari din pereþi.
ÃŽntr-o situaþie dificilã se aflã ºi ºcoala Valea Arini, unde învaþã 17 elevi ºi preºcolari. „Sînt probleme mai mari la ºcoala Valea Arini, al cãrei sediu nu ºtiu dacã rezistã pînã-n primãvarã, poate doar dacã va fi o iarnã uºoarã. Nu ni s-a acceptat sã o înscriem în programul de reabilitare finanþat de Banca Mondialã ºi e greu sã gãsim un miliard de lei în bugetul propriu pentru reparaþii. Situaþia e destul de complicatã pentru cã nici Inspectoratul ªcolar nu a acceptat sã-i mutãm pe copii la ºcoala Bãlþãteºti. Am fãcut demersuri pentru fonduri, dar nu ºtiu ce instituþie acceptã sã cheltuiascã un miliard de lei pentru o ºcoalã cu 17 copii“, a declarat Radu Viorel Ursache, primarul comunei Bãlþãteºti.

Articol afisat de 1470 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective