Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Grupul ºcolar economic-administrativ salvat de rezerva de cadre de la Ilva Mare

Grupul ºcolar economic-administrativ salvat de rezerva de cadre de la Ilva Mare

• Liceul Economic are un nou director adjunct • Diana Scumpu s-a titularizat în aceastã varã la o ºcoalã din Ilva Mare pe catedra de agriculturã-horticulturã • a ajuns în aceastã toamnã director la Economic • directorul de la ºcoala din Ilva Mare a declarat cã detaºarea s-a fãcut în interesul învãþãmîntului, prin înþelegere între cei doi inspectori generali de la Neamþ ºi Bistriþa, cu acordul ministerului •

La numirea doamnei Dorina Luminiþa Drexler ca „general“ peste învãþãmîntul nemþean, domnia sa promitea respectarea legii învãtãmîntului ºi a statutului „la sînge“, precum ºi o luptã crîncenã, dusã la extrem, împotriva corupþiei, a sistemului putred moºtenit de la fostul „general“. Lupta a început-o, rezultatele le mai discutãm cu altã ocazie. Cu respectarea statutului s-a stat ceva mai prost sau, cel puþin, aºa rezultã din joaca de-a demiterea a unor directori. La Palatul Copiilor, la Colegiul „Miron Costin“ Roman ºi la „ªtefan cel Mare“ Tîrgu Neamþ s-a demonstrat cã datul cu stîngu-n dreptu nu e doar apanajul fotbaliºtilor. Lupta cu corupþia a devenit atît de crîncenã, încît s-a ajuns la „controlul la buzunare“ al cadrelor didactice implicate la examene. Pentru cã vrem sã scriem ºi despre lucruri bune, despre cum noua echipã de conducere promoveazã unii oameni pe funcþii, am luat ºi un caz de succes profesional. Este vorba de profesoara Laura Diana Scumpu, titularã pe catedra de agriculturã - horticulturã de la... ªcoala Generalã Ilva Mare, judeþul Bistriþa Nãsãud.

Din Ilva Mare, director adjunct de liceu pietrean
Doamna profesoarã Laura Scumpu a ales munca în învãþãmînt în Neamþ de acum 4 ani. La vremea aceeea, dînsa nu se gîndea la postul de director adjunct la vreun liceu ºi era mulþumitã cu unul de suplinitor. An de an, suplinirea a mers înainte. A existat ºi o tentativã de titularizare, ratatã. Anul acesta, la examenul din varã, a reuºit sã obþinã o notã bunã ºi sã obþinã un post la ºcoala din Ilva Mare, judeþul Bistriþa Nãsãud. Pe o catedrã de agriculturã-horticulturã. Dupã dorinþa de titularizare a doamnei, ne-am fi aºteptat ca Ilva Mare sã se mîndreascã la începutul anului ºcolar cu noul cadru didactic, doctor în specialitatea sa, de care avea nevoie, cã doar de-aia s-a scos postul. N-a fost aºa. Directorul de la ºcoala din Ilva Mare ne-a declarat cã doamna Scumpu „a fost detaºatã în interesul învãþãmîntului prin înþelegere între cei doi inspectori generali de la Neamþ ºi Bistriþa“. La Inspectoratul ªcolar Bistriþa Nãsãud, inspectorul general adjunct Andrei Moldovan ne-a spus cã detaºarea s-a fãcut numai cu acordul ministerului „noi nu am dat decît un aviz, nu avem voie sã facem detaºãri“. Cu avizul ministerului ºi pe baza unei decizii a Dorinei Drexler, inspector ºcolar general, bazatã pe toate legile ºi regulamentele în vigoare, se decide: „ÃŽncepînd cu data de 02.09.2005 doamna profesor Scumpu I. Laura Diana, cadru didactic titular pe catedra de agriculturã, horticulturã de la ªcoala Generalã Centru Ilva Mare, judeþul Bistriþa Nãsãud, se detaºeazã în interesul învãþãmîntului de la ªcoala Generalã Ilva Mare, jud. Bistriþa Nãsãud la Grupul ªcolar Economic - Administrativ Piatra Neamþ ºi se numeºte în funcþia de director adjunct al acestei unitãþi de învãþãmînt, cu delegaþie, pînã la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcþii de conducere“. Trebuie sã recunoaºteþi cã este o realizare ca, imediat dupã titularizare, sã ajungi la un grup ºcolar ca director adjunct. Probabil cã s-au schimbat prioritãþile de dezvoltare ale grupului ºcolar ºi pe viitor experienþa de agricultor a doamnei Scumpu va fi valorificatã la adevãrata valoare. Poate au fost luate în calcul rezultatele ca suplinitoare ale persoanei în cauzã ºi experienþa dobînditã la catedrã. Poate. Evident, surprinde faptul cã nici un profesor din Piatra Neamþ nu a fost numit director adjunct la un asemenea grup ºcolar. Probabil s-a considerat cã doamna Scumpu nu a fost atinsã de „morbul corupþiei de tip Creangã“, chiar dacã anii de suplinire i-a obþinut pe vremea mandatului acestuia, chiar în „vizuina diavolului“, la Colegiul Tehnic Ion Creangã din Tîrgu Neamþ. Cum restul profesorilor din liceu, oraº sau judeþ nu par sã merite încredere, e foarte bine cã s-a apelat la rezerva de cadre de la Ilva Mare.

„Nu sînt pusã aici sã ofer consultaþii juridice!“
Pentru subiectul de mai sus documentarea a fost extrem de interesantã. Practic, este un exemplu de colaborare între o instituþie publicã ºi un ziar. Potrivit regulilor, am sunat-o pe Maria Roºanu, purtãtoarea de cuvînt a Inspectoratului. Am nimerit rãu, nu era zi de post, cînd dînsa furnizeazã informaþii presei. Am fost îndrumaþi spre doamna Dorina Luminiþa Drexler, de data aceasta în calitate de purtãtor de cuvînt. La întrebãrile noastre legate de procesul de detaºare al doamnei Scumpu am primit urmãtorul rãspuns bine documentat: „Nu sînt pusã aici sã ofer consultaþii juridice. Nu aveþi decît sã consultaþi Legea ÃŽnvãþãmîntului ºi Statutul Cadrului Didactic“. Dupã aceea, cum alte lucruri nu mai erau de spus, telefonul a fost pus în furcã. Evident cã am luat în serios sfatul doamnei inspector general. Partea a doua a documentãrii s-a desfãºurat în biroul doamnei Scumpu. Dupã formulele de prezentare dînsa a spus: „Am auzit ceva cã veniþi. Este vorba de concursul de azi?“ Nu, nu era vorba de concursul de ieri. Uºurarea doamnei a fost evidentã. Mai reþinem doar o replicã la întrebarea adresatã de noi, de ce nu a rãmas sã predea la Ilva Mare: „Cum sã stau acolo, m-am dus pentru cã trebuia sã mã titularizez, am o tezã de doctorat luatã, nu puteam sã stau acolo!“ Cît despre „amerizarea“ în curtea Grupului ªcolar Economic - Administrativ Piatra Neamþ sîntem convinºi cã nu are nici o legãturã cu vreo vreo pilã sau relaþie. Nu de alta, dar s-ar încãlca principiile, Legea ÃŽnvãþãmîntului ºi Statutul Cadrului Didactic. Acum nu a fost încãlcat nimic. E OK!

Articol afisat de 4892 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNEASCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective