Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Birourile VIP-urilor, a doua casã

Birourile VIP-urilor, a doua casã

• locul în care-ºi petrece fiecare om, zece-douãsprezece ore pe zi, a început, din ce în ce mai mult, sã capete „personalitatea“ celui care-l ocupã •

Biroul este locul în care cei mai mulþi cu „funcþii“ stau cîte zece-douãsprezece ore pe zi, motiv pentru care se strãduiesc sã-ºi facã un mediu ambiant cît mai plãcut. Redactorii „Monitorului de Roman“ au dorit sã afle cum sînt personalizate birourile cîtorva VIP-uri romaºcane. Primarul Dan Ioan Cãrpuºor a menþinut în biroul pe care-l ocupã, pentru cel de al doilea mandat, mobila moºtenitã de la „foºtii“ primari, poate pentru cã este încã foarte elegantã, dar mai ales utilã. Confecþionatã înainte de Revoluþie, aceasta are mai multe corpuri de bibliotecã ºi o uºã care dã în sala de ºedinþe. ÃŽn rafturile acesteia, frumos aranjatã, primarul ºi-a completat o adevãratã bibliotecã, cuprinzînd toate actele ce privesc managementul administrativ. ÃŽn celelalte vitrine stau trofeele cîºtigate de echipa sa de „suflet“ - Handbal Club Roman. ÃŽntr-unul din colþurile biroului sînt aºezate, într-un postament, steagul României ºi cel al Uniunii Europene. O perdea cu jaluzele verticale filtreazã discret lumina. Douã fotolii de piele, în care-ºi primeºte oaspeþii, ºi o mãsuþã între ele, despart biroul primarului, pe care se gãseºte calculatorul, legat de masa la care se sfãtuieºte cu echipa „operativã“ ºi, discret, într-un colþ, se zãreºte o pozã de familie, înfãþiºîndu-l alãturi de soþia sa, Ludmila, într-una din cãlãtoriile de agrement. Pe peretele din stînga sînt expuse diplomele pe care le-a primit primarul Cãrpuºor de la diverse instituþii, începînd cu Inspectoratul ªcolar, continuînd cu cele din culturã ºi asociaþii profesionale. „Biroul este locul în care-mi petrec 10-12 ore pe zi. Este firesc ca acesta sã oglindeascã nu doar preocupãrile mele cotidiene, ci ºi tot ceea ce-mi dã liniºte sufleteascã. Acesta este motivul pentru care, pe rafturile din spatele biroului meu, dar ºi pe biroul propriu-zis, se gãsesc douã biblii ºi mai multe icoane, din care o parte de la «Locurile Sfinte». Am, de asemeni ºi un crucifix, la care þin foarte mult. Nu mi-a plãcut niciodatã sã fac paradã cã sînt un tip religios, dar ºi înainte de Revoluþie ºi dupã, aceasta, icoanele au fost îngerii mei pãzitori. ÃŽntr-o vreme în care eram extrem de frãmîntat, am primit un sfat de la o intelectualã a oraºului, în care am mare încredere, profesoara Violeta Lãcãtuºu, cunoscutã pentru studiile sale despre paranormal. Aceasta mi-a explicat cã biroul foºtilor primari era aºezat într-un cerc malefic, aºa cã am cãutat, ceea ce se cheamã «cerc pozitiv» ºi am constatat cã aºa era ºi lucrurile au început sã-mi meargã din ce în ce mai bine“, a mãrturisit Dan Ioan Cãrpuºor.
Biroul viceprimarului are ºi el o bibliotecã, cu multe cãrþi tehnice. Într-un colþ, un trandafir japonez, trãdeazã pasiunea acestuia pentru flori. Pe un perete, mai multe hãrþi ale municipiului, care reprezintã Planul Urbanistic General ºi Planul Urbanistic Zonal, ca ºi calculatorul vorbesc de preocupãrile tehnice ale acestuia.
Pe acelaºi culoar se intrã în cabinetul a doi parlamentari: senatorul Ioan Chelaru ºi deputatul Iulian Iancu. ÃŽn cabinetul propriu-zis, un pic atipic pentru un asemenea lãcaº, stau mai multe canapele ºi fotolii din piele, extrem de comode. La mijloc o mãsuþã, iar, de o parte ºi alta a încãperii, cu spatele la geam, cele douã birouri, pe unul din ele aflîndu-se un telefon „de epocã“. Pe al doilea birou stau mai multe tratate de drept, precum ºi douã splendide mape de birou, din piele. Pe pereþi cîteva tablouri ale unor pictori moderni, iar în spatele biroului o sculpturã a pictorului Florin Zaharescu, reprezentînd Fecioara Maria cu Pruncul Iisus.

Birouri ce trãdeazã pasiuni
Biroul directorului „Acvaserv“, Eduard Corduneanu, aratã ºi el tot ca al unui „tehnic“. Un calculator, multe hîrtii ºi douã icoane, primite de la înalte feþe bisericeºti, aºezate discret pe colþul biroului.
La Colegiul „Roman-Vodã“, actualul director Gabriela Suman n-a avut încã suficient timp sã-ºi personalizeze biroul, decît prin aºezarea a douã obiecte care-i amintesc de recenta experienþã americanã. Este vorba despre un „poem“, în limba englezã, pe care i l-au dedicat elevii americani, pentru a-ºi exprima pãrerea de rãu, intitulat „Un poem pentru doamna Suman“, dar ºi „Cartea anului“, un fel de „carte albã“ a ºcolii americane, în care sînt tipãrite tot felul de fotografii-document, care „radiografiazã“ anul ºcolar în unitatea respectivã. „Mi-ar place sã reuºesc sã introducem o astfel de carte ºi la Roman, pentru cã în ea sînt cuprinse gîndurile ºi simþãmintele elevilor, despre dascãlii lor, ceva în genul «Profesorul anului» încercat ºi în România anul acesta. M-a mãgulit faptul cã în dreptul fotografiei mele, elevii care la început m-au privit cu suspiciune, mi-au acordat calificativul «Cel mai bun din toate punctele de vedere», care ar însemna o sintezã a altor calificative acordate colegilor mei: «Cel mai comic», «Cel mai sever», «Cel mai implicat», «Ora cea mai uºoarã» sau «Cea mai agreabilã personalitate»“, a declarat Daniela Suman. ÃŽn rest „moºtenirea“ de la Viorel Stan: imensa serã de flori de pe hol, douã tablouri, mai multe corpuri de bibliotecã cu bibliorafturi, pe care le va pãstra ºi va adãuga alte dosare.
Biroul directorului Administraþiei Financiare, Dragoº Oþeleanu, aratã ca al unui finanþist, destul de sobru, poate dintr-o oarecare pudoare, de a nu arãta în public cã un om al cifrelor poate fi ºi sentimental. Un birou cu calculator, douã fotolii, o plantã ornamentalã, pãstratã de la predecesoarea sa. Acelaºi lucru l-am remarcat ºi la un alt finanþist, directorul BCR, Ioan Tamba. ªi biroul acestuia este destul de primitor, cu mobilier modern, cu calculator ºi fotolii de piele. Doar într-un singur dulap, un album cu fotografii ale bãiatului, astãzi tînãrul doctor Bogdan Tamba, la vremea cînd acesta avea bursã de studii în Spania ºi în America.
Biroul directorului Spitalului, Petre Boºtinã, a rãmas neschimbat, aºa cum l-a lãsat predecesorul sãu, doctorul Dan Arvãtescu. Un birou obiºnuit, din care acesta ºi-a luat doar fotografia doctorului Mircea Arvãtescu, tatãl sãu ºi el fost director de Spital. Pe pereþii a lãsat niºte mãºti folclorice, aduse de doctorul Dan Arvãtescu, dintr-una din cãlãtoriile sale. ªi din biroul directoarei adjuncte, Daniela Nazaritean, au dispãrut coliviile cu papagali ºi broasca þestoasã, ale predecesoarei sale, doctoriþa Gabriela Popovici. Unul din birourile cele mai „personalizate“ rãmîne, însã, cel al asistentei ºefe de la Staþia de Ambulanþã, Mariana Lungu, plin de pãpuºi, de toate dimensiunile.

Articol afisat de 1882 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective