Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Surse alternative de energie, o necesitate în viitorul apropiat

Surse alternative de energie, o necesitate în viitorul apropiat

• în iernile viitoare romaºcanii ºi-ar putea încãlzi locuinþele cu centrale termice alimentate de pelete

Viceprimarul Neculai Stan apreciazã cã în viitorul apropiat romaºcanii îºi vor încãlzi locuinþele cu surse alternative de energie, dupã modelul statelor din nordul Europei. Sosit din delegaþia organizatã de Camera de Comerþ a României, în colaborare cu ambasadele þãrii noastre din Helsinki ºi Moscova, Neculai Stan apreciazã cã politica energeticã va suferi în urmãtorii ani foarte multe mutaþii. „Delegaþia la care am participat s-a desfãºurat pe parcursul unei sãptãmîni, în care am participat la cîteva tîrguri internaþionale organizate la Helsinki, Moscova ºi Sankt Petersburg. La aceste tîguri internaþionale au venit firme prestatoare de servicii ºi cele producãtoare de materiale ºi utilaje în domeniile energetice ºi ale urbanismului. Reprezentanþii firmelor au expus cîteva dintre problemele cu care se confruntã statele est europene, þãri, printre care au fost nominalizate România ºi Bulgaria. S-a discutat, în mod special, despre modul în care se valorificã sursele de energie ºi s-a exprimat marea îngrijorare a statelor europene privind cotele ridicate atinse de petrol la bursele internaþionale. Nu în ultimul rînd, s-a pus problema surselor alternative ºi a valorificãrii surselor existente“, a declarat viceprimarul Romanului, Neculai Stan. Oficialul a mai adãugat cã centralele termice ce au ca sursã peletele sînt deja utilizate de multã vreme în statele din zona de nord a Europei. „Este cunoscut faptul cã o firmã danezã intenþioneazã sã investeascã în judeþul Neamþ pe douã domenii complementare: fabricarea peletelor care vor avea ca materie primã rumeguºul, rezultat din tãierile de pe Valea Muntelui ºi valorificarea acestor pelete în centrale termice alternative pelete -gaz metan. Utilizatea unor asemena centrale termice la Roman ar putea rezolva douã probleme esenþiale: problema resurselor, dar ºi problema poluãrii“, a mai spus Neculai Stan.

Amenajãrile urbane dupã modelul Europei
Viceprimarul a mai precizat cã la Moscova ºi la Sankt - Petersburg au fost prezente cîteva firme de consultanþã în domeniul urbanismului, ai cãror reprezentanþi au expus problemele de urbanism cu care se confruntã statele est europene. „Am remarcat în cele douã mari oraºe ruseºti cã la periferie erau amplasate foarte multe garaje ce aveau un aspect inestetic, garaje utilizate de locuitorii din acele zone. Planurile urbanistice care se fac, în general, pentru o perioadã de 10-15 ani, prevãd creºterea numãrului de locuri de parcare, pe verticalã, în toate cartierele de blocuri din Rusia. Aceasta este soluþia de viitor pentru aceste state dar ar putea fi ºi pentru municipiul Roman“, a mai precizat viceprimarul Neculai Stan. Acesta a mai adãugat cã în general în statul rus în domeniul salubritãþii activitatea se desfãºoarã în sistem privat. „Am constat cã oraºele ruseºti beneficiazã pentru lucrãrile de amenajãri urbane de sume fantastice oferite de guvern. De pildã numai pentru restaurarea clãdirilor vechi, în 2004, Sankt Petersburg a primit douã miliarde de dolari. Dacã ar fi sã concluzionez aº spune cã la Roman sistemul energetic ar putea fi revigorat, prin crearea unei firme noi de termie, care sã preia reþelele ºi imobilele Termloc ºi sã utilizeze surse alternative“, a precizat, în încheiere, viceprimarul Neculai Stan.

Articol afisat de 5084 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lia POPA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective