Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 24 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SUA, lovite a doua oarã de uragan în mai puþin de o lunã

SUA, lovite a doua oarã de uragan în mai puþin de o lunã

• uraganul Rita este mai puternic decît Katrina • circa 24 de persoane au murit într-un autobuz care evacua persoane vîrstnice ºi a luat foc • autostrãzile pe care locuitorii fug din calea uraganului sînt în haos •

Un autobuz care transporta persoane vîrstnice a luat foc pe o autostradã supraaglomeratã din sudul SUA din cauza evacuãrii zonei de impact a uraganului Rita. Sînt temeri cã numãrul victimelor se ridicã la 24. Autobuzul a fost cuprins de flãcãri, lãsînd în urma sa o dîrã de flãcãri pe o lungime de 27 de km pe autostrada interstatalã nr. 45 care este principala rutã de evacuare pe direcþia nordicã, dinspre coasta texanã spre oraºul Dallas.
Se crede cã unul din factorii care au contribuit la declanºarea incendiului a fost tuburile de oxigen folosite de unii pasageri.
Conform poliþiei, primele concluzii conduc la ipoteza cã focul s-a produs mecanic.
Cei 45 de pasageri nu au putut fi scoºi la timp din autobuzul învãluit de flãcãri. Ei erau evacuaþi dintr-o casã de bãtrîni din Bellaire, în sud-vestul Houston.

Haos pe ºosele
Uraganul Rita se apropie cu paºi repezi de Texas ºi, deºi este considerat acum a fi doar de categoria a patra (din cinci posibile) este oricum mai puternic decît uraganul Katrina. Evacuarea locuitorilor oraºului Houston - despre care se aºteaptã sã fie lovit din plin - este în plinã desfãºurare, numai cã aceasta se desfãºoarã extrem de dificil. De la Houston se circulã sau mai bine zis se încearcã sã se circule într-o singurã direcþie: nord. Pe o distanþã de 150 de kilometri, maºinile merg la barã. În faþa acestei aglomeraþii de nedescris, mulþi au început sã dea înapoi.
Annie Ramsaroop a încercat sã plece cu maºina la Austin, împreunã cu cei doi copii ai ei, însã a trebuit sã se întoarcã în oraº din cauza condiþiilor imposibile de trafic. „Nu ai unde sã-þi umpli rezervorul odatã ce te afli pe autostradã. O mulþime de maºini au rãmas fãrã benzinã sau poate unele au fost abandonate fiindcã sînt supraîncãlzite, nu ºtiu precis. Problema e cã maºinile nu se miºcã deloc. Aºa cã o mulþime de oameni încep sã se întoarcã acasã. Mai bine acolo decît sã te prindã furtuna pe ºosea,“ spune ea.
În total, peste un milion de persoane au plecat sau încearcã sã plece din Houston. Unii locuitori aºteptau sã fie evacuaþi la bordul unor autobuze.

Temeri
Conform previziunilor meteorologilor, urganul ar urma sã loveascã coastele Texasului seara tîrziu sau în cursul dimineþii de sîmbãtã. ªi, deºi viteza i-a mai slãbit puþin, ea atinge totuºi 230 de kilometri la orã. Criticat intens pentru rãspunsul tîrziu care a urmat devastãrilor produse de uraganul Katrina, preºedintele Bush urma sã se deplaseze în Texas în cursul serii de vineri ca sã vadã stadiul ultimelor pregãtiri.
Existã mari temeri privind posibilitatea avarierii rafinãriilor de acolo. Guvernatorul Texasului i-a cerut deja preºedintelui Bush sã-i punã la dispoziþie 10.000 de militari, din trupele federale, care sã poatã interveni oricînd.
În oraºul Galveston, aflat pe coastã, a fost dat ordinul de evacuare, iar pînã joi searã 90% din locuitorii oraºului plecaserã deja.
Primarul adjunct al oraºului, Joe Jaworski, se teme cã dacã uraganul va lovi direct oraºul, digurile de apãrare împotriva asaltului mãrii ar putea fi copleºite. La New Orleans, unde furia uraganului Katrina lãsase în urmã un dezastru, plouã masiv. Existã mari temeri cã digurile de apãrare care de-abia fuseserã apãrate ar putea ceda acum cu totul.

Bush se piaptãnã cu Irakul
Preºedintele american George Bush a respins categoric cererile din ce în ce mai vehemente de retragere a trupelor din Irak. Comentariile sale survin într-un moment în care sondajele de opinie sugereazã cã sprijinul electoratul american pentru campania militarã s-a redus dramatic. Manifestanþii pentru pace planificã o demonstraþie de amploare la acest sfîrºit de sãptãmînã, la Washington.
Preºedintele american i-a avertizat pe concetãþenii sãi cã Statele Unite sînt supuse la un test din punct de vedere moral. El a fãcut remarcile cu ocazia unei vizite la Pentagon, în cursul cãreia s-a referit direct la neliniºtea crescîndã a populaþiei americane faþã de modul cum decurge campania militarã.
„Desigur, existã diferenþe de opinie asupra modului în care trebuie sã mergem înainte. ÃŽnþeleg acest lucru. Unii americani vor retragerea trupelor pentru a se evita noi violenþe. Au intenþii bune, însã poziþia lor e greºitã. O retragere a trupelor ar face ca întreaga lume sã fie mai puþin sigurã, ca America sã fie în pericol. Sã pãrãsim Irakul acum ar însemna sã repetãm greºelile costisitoare din trecut, care au condus la atacurile din 11 Septembrie“, a avertizat preºedintele Bush.

Politici controversate
ªeful statului american a mai spus cã violenþele din Irak se vor intensifica probabil în perioada urmãtoare, din cauza a ceea ce el a numit tentative ale teroriºtilor de a provoca un rãzboi civil înainte de referendumul constituþional. Deocamdatã însã mesajul patriotic al preºedintelui nu mai pare sã aibã impactul de altã data. Un sondaj recent arãta ca douã treimi din americani ar dori ca fondurile pentru campania din Irak sã fie reduse. Grupãrile pacifiste s-au adunat la Washington pentru a organiza sîmbãtã o mare demonstraþie, simþind cã de data aceasta apelurile lor stîrnesc mai multã simpatie ca de obicei în rîndul opiniei publice.

Articol afisat de 1479 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective