Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cine ia mãsuri împotriva Mitropoliei?

Cine ia mãsuri împotriva Mitropoliei?

• „aceastã construcþie a primit autorizaþie datoritã avizului de la Agenþia de Mediu, care este ilegal“, spune inspectorul Corneliu Bursuc despre clãdirea MMB • „singura soluþie este instituirea unui commando care sã dãrîme clãdirea într-o noapte“, a declarat profesorul Ion Iordache • „îmi este jenã pentru ceea ce s-a întîmplat de la formarea acestei structuri în cadrul CJ“ a declarat Valeriã Frãþilã despre administratorul PNC •

Asociaþia Salvamont Neamþ a organizat la sfîrºitul sãptãmînii trecute un work-shop în care au fost prezentate realizãrile acestei asociaþii în urma studiilor întreprinse în Masivul Ceahlãu. S-au purtat ºi numeroase discuþii despre cum (nu) este administrat acest parc sau despre construcþia pe care o ridicã Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei MMB). În cadrul acestei întruniri s-au fãcut cunoscute ºi cîteva adevãruri despre unele probleme care frãmîntã zona de ceva vreme. Reprezentanþii autoritãþilor au recunoscut cã MMB construieºte ilegal ºi cã administraþia parcului nu prea face mare lucru. Trebuie menþionat cã la acest eveniment au luat parte ºi reprezentanþii Guvernului Danemarcei, care au venit sã culeagã informaþii referitoare la programele implementate în masiv ºi care vor fi prezentate finanþatorului. Liderul delegaþiei daneze a fost Jan Streyffert, consultantul principal NIRAS pentru proiectul derulat în Ceahlãu, iar prezidiul întîlnirii a fost asigurat de profesorul Ion Iordache, preºedintele Consiliului ªtiinþific al parcului.

Blat clar fãcut de APM pentru acordarea autorizaþiei de construire pentru MMB
O mare parte a discuþiilor au fost legate de construcþia unei case de pelerini pe care o ridicã MMB în apropiere de Vîrful Toaca, fãrã avizele necesare. Despre acest subiect ºi-au exprimat pãrerile aproape toþi cei prezenþi, concluzia fiind cã ceea ce fac preoþii va afecta într-o foarte mare mãsurã viitorul Parcului Ceahlãu. Surprinzãtoare a fost declaraþia lui Corneliu Bursuc, inspector în cadrul Comisariatului Gãrzii de Mediu Neamþ, care a declarat cã este o construcþie ilegalã chiar dacã existã o autorizaþie de construcþie. „Aceastã construcþie a primit autorizaþie datoritã avizului de la Agenþia de Mediu care este ilegal. Trebuiau realizate cîteva studii absolut necesare, iar eu nu cunosc sã se fi fãcut vreunul legat de alimentarea cu apã sau despre evacuarea de ape uzate. Nu ºtiu. Acest proiect nu a trecut pe la noi, pe la comisia tehnicã de avizare. Au completat o fiºã tehnicã, au scris acolo cã procedura de avizare continuã ºi atît. Este vina Agenþiei de Mediu Neamþ“, a declarat Corneliu Bursuc. Jan Streyffert, consultantul danez cu ajutorul cãruia s-au efectuat mai multe programe de protecþie a biodiversitãþii în PN CEahlãu are o pãrere personalã despre acest subiect: „Eu i-am întrebat pe cei din Consiliul Judeþean de ce nu au reacþionat la aceastã ilegalitate ºi nu mi-au rãspuns. Nu am înþeles acest aspect deoarece este împotriva legii ceea ce fac preoþii“. O pãrere avizatã a oferit-o ºi profesorul Ion Iordache. „Construcþia MMB este total neavenitã deoarece se realizeazã într-o arie protejatã în care legea interzice realizarea unor astfel de investiþii. Mãreþia acestei construcþii, care nu este altceva decît un hotel alpin are ca scop atragerea turiºtilor într-un loc pentru care MMB nu plãteºte impozite. Singura soluþie este instituirea unui comando care sã dãrîma clãdirea într-o noapte ºi sã arunce resturile în hãurile muntelui“, a declarat profesorul Ion Iordache.

Administraþia parcului, „o mare greºealã“
O altã laturã a discuþiilor s-a axat pe modalitatea în care este fãcutã administrarea acestui parc, dezbatere la care a luat parte ºi Valericã Frãþilã, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ sau Eleonora Popescu, reprezentantul Ministerului Mediului. Dupã aproape un an ºi jumãtate de la formarea noii structuri de administrare a parcului, concluziile la care au ajuns cei din Consiliul ªtinþific, cei de la Minister ºi chiar reprezentanþii CJ Neamþ au fost cã s-a fãcut o mare greºealã ce trebuie imediat reparatã. Concluziile au fost trase în urma faptului cã în perioada menþionatã, rangerii din subordinea directorului Ionel Miron nu au fãcut nimic pentru a întreþine parcul ºi s-au limitat doar la tãiat chitanþe pentru vizitatori. ÃŽn ultimele trei sãptãmîni gunoaiele nestrînse de angajaþii direcþiei ºi alte mãsuri care trebuiau luate - marcarea traseelor, reconstrucþia panourilor sau a locurilor de odihnã au fost realizate tot de angajaþii Salvamont care nu au nici o atribuþie în acest sens. ÃŽntr-un final ºi cei de la Garda de Mediu, reprezentanþi la aceastã întrunire de Adrian Cãºuneanu, inspector la Comisariatul Regional Suceava ºi Corneliu Bursuc de la Neamþ au adresat întrebãri despre cum este administrat parcul ºi care sînt atribuþiile administratorului. „Noi am efectuat un control la administraþie ºi am observat cã nu au nici mãcar un buget ºi nici mãsuri întreprinse. Nici pînã în acest moment nu au fost delimitate limitele parcului. De ce nu s-a fãcut acest lucru? ÃŽn cazul în care nu au respectat prevederile legale vor avea mari probleme cei de la administraþie ºi riscã sã piardã contractul de administrare“, a declarat Adrian Cãºuneanu.

„Am vãzut o schimbare totalã în rãu a modului de administrare“
Declaraþia bombã a venit din partea vicepreºedintelui CJ Neamþ, Valericã Frãþilã, care a menþionat cã s-a realizat o mare greºealã cînd a fost formatã aceastã structurã de administrare. „ÃŽmi este jenã pentru ceea ce s-a întîmplat de la formarea acestei structuri în cadrul CJ. Vom lua o hotãrîre în acest sens chiar în prima ºedinþã a consiliului. Ne-am dat seama acum cã am fãcut o mare greºealã ºi cã trebuia respectat Ordinului Guvernului 77/2002. O sã ne reproºaþi cã poate nu am fost puþin mai fermi, dar sincer ne dorim rezolvarea situaþiei. Ar trebui sã fie o mîndrie pentru noi cã avem un parc natural în administrare“, a declarat Valericã Frãþilã, vicepreºedintele CJ Neamþ.
Acelaºi subiect al proastei administrãri a fost dezbãtut ºi de Jan Streyffert, care a declarat cã este foarte nemulþumit de cum decurg lucrurile în acest moment. „Sînt cîteva lucruri incorecte care s-au întîmplat de cînd au preluat administrarea. Nu sînt rangeri, nu sînt pregãtiþi ºi pe deasupra nu-i vezi, nu-i gãseºti în parc, acolo unde ar trebui sã fie. Am vãzut turiºti care vin în parc ºi care fac focuri unde vor. Dupã ce s-a schimbat structura CJ Neamþ am vãzut o schimbare totalã în rãu a modului de administrare, iar toate cunoºtinþele pe care le-am transmis sau materialele care le-am achiziþionat pentru administraþie au fost luate. Am cumpãrat calculatoare, maºini ºi alte materiale pe care ei l-au luat ºi nu ºtiu unde le-au dus. Am fãcut mai multe adrese cãtre CJ ºi cãtre minister în care am solicitat ca acestea sã se întoarcã acolo unde erau destinate sã fie, dar nu am primit nici un rãspuns“, a menþionat Jan Streyffert. Acelaºi subiect a fost comentat ºi de profesorul universitar Ion Iordache, preºedintele Consiliului ªtiinþific al PNC. „Administraþia actualã este o pacoste deoarece ei nu ºtiu ce au de fãcut, iar dupã 9 luni nu au reuºit sã-ºi instaleze oamenii din conducere ca sã poatã dirija activitatea. Dovezi ale lipsei administratorului sînt peste tot în interiorul parcului. Acum sînt vetre de focuri ºi pe Ocolaºul Mare, zonã strict protejatã, grãmezi de gunoi pe toate traseele sau zone în parc în care se practicã pãºunatul. Nu s-a efectuat nici pînã acum delimitarea în teren a parcului, iar acei rangeri au vîrste de peste 40 de ani ºi nu mai urcã pe munte“ a spus profesorul Ion Iordache.

Articol afisat de 1474 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective