Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 26 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Peste 7.000 de case avariate de inundaþii

Peste 7.000 de case avariate de inundaþii

• valul de inundaþii de sãptãmîna trecutã a cuprins 16 judeþe • situaþia din Ialomiþa rãmîne criticã • mai multe porþiuni de drumuri naþionale, judeþene ºi comunale sînt închise circulaþiei • printre acestea ºi drumuri din judeþul Neamþ •

Peste 7.000 de case din 333 de localitãþi au fost avariate de inundaþiile din ultima perioadã, 112 dintre acestea fiind distruse în totalitate, iar alte 31 sînt în pericol de prãbuºire.
Secretarul de stat în Ministerul Administraþiei ºi Internelor (MAI), Anghel Andreescu, a anunþat duminicã, dupã reuniunea Comitetului Naþional pentru Situaþii de Urgenþã, cã inundaþiile au cuprins 16 judeþe, dar cã nu s-au înregistrat noi victime ºi nici evoluþii importante la nivelul pagubelor produse.
Nici o persoanã din cele trei date dispãrute nu a fost gãsitã, iar numãrul persoanelor evacuate a ajuns la 730. Un total de 19 drumuri naþionale ºi 89 de drumuri judeþene sînt în continuare afectate de inundaþii. De asemenea, 38.334 de hectare de teren agricol ºi 1.355 de hectare de pãdure au fost calamitate de ploile abundente ºi de revãrsarea rîurilor.
Trupele de jandarmi ºi militari din Ministerul Apãrãrii Naþionale ºi Serviciul de Protecþie ºi Pazã au acþionat toatã noaptea împreunã cu reprezentanþii autoritãþilor locale pentru a-i ajuta pe oamenii din judeþele Ialomiþa, Vrancea, Prahova, Ilfov, Constanþa, Brãila, Teleorman ºi Cãlãraºi.
În judeþele Vrancea ºi Prahova nu se înregistreazã probleme în acest moment, a precizat Anghel Andreescu, dar detaºamentele de jandarmi au rãmas toatã noaptea pe poziþii, fiind gata sã intervinã în caz de necesitate. Un pluton de jandarmi din Prahova a fost transferat în Ialomiþa pentru intervenþii în teren.
Situaþia din judeþul Ialomiþa este în continuare criticã, forþele de jandarmi fiind suplimentate cu 270 de militari MApN ºi cu plutoane din teritoriu: 30 de jandarmi din Prahova, 30 din Brãila, 30 de la Feteºti ºi 70 din Ialomiþa.
În judeþul Ilfov, un detaºament de jandarmi a acþionat în cursul nopþii pentru evacuarea oamenilor ºi pentru protejarea ºi supraînãlþarea digurilor la trei lacuri. În prezent, situaþia este stabilizatã, a mai afirmat secretarul de stat MAI.
În judeþul Teleorman, un detaºament de jandarmi a continuat acþiunile de evacuare a oamenilor ºi a bunurilor din localitãþile Plosca ºi Peretu. Drumul din dreptul localitãþii Drãgãneºti Vlaºca este în continuare blocat, dar apa este în scãdere.
Un detaºament de jandarmi a acþionat în dreptul localitãþii Mitreni din judeþul Cãlãraºi pentru supraînãlþarea digurilor de pe rîul Argeº, unde au fost amplasaþi 2.000 de saci cu nisip.
În judeþul Constanþa, un pluton de jandarmi ºi un pluton de la poliþia de frontierã au continuat sã acþioneze peste noapte pentru a transporta bunurile din casele afectate de inundaþii. Un pluton de jandarmi va ajuta la montarea a cinci motopompe în localitatea Tuzla.
În judeþul Brãila, detaºamentul de jandarmi este în stare de alarmã, fiind gata de acþiune.
Mai multe porþiuni de drumuri naþionale, judeþene ºi comunale sînt închise circulaþiei, sau traficul este îngreunat. Drumuri naþionale cu circulaþie întreruptã sînt DN 1B (Ploieºti -Buzãu), km 11din cauza înclinãrii podului din localitatea Bucov; DN 1D (Albeºti Paleologu - Urziceni), km 34^000-41^800 între localitãþile Bãrbuleºti -Urziceni datoritã apei de pe carosabil de pînã la 1,5 m adîncime; DN 2 (Buzãu - Rîmnicu Sãrat), km 114^500, datoritã celor douã poduri provizorii de la Mãrãcineni, care au fost rupte de viiturã; DN 3 (Bucureºti-Lehliu), km 18^600, datoritã apei de pe carosabil de pînã la 40 cm adîncime în localitatea Brãneºti; DN 6 (Bucureºti-Alexandria), km 61^120-61^300, datoritã apei de pe carosabil de pînã la 1,10 m adîncime în dreptul localitãþii Draganeºti; DN73 D (Mioveni-Suslãneºti), km 1^800, datoritã podului peste rîul Doamnei, în localitatea Mioveni; DN 73 C (Curtea de Argeº - Piatra), km 60^350-60^400, între localitãþile Curtea de Argeº - Tigveni), alunecare de teren sub partea carosabilã ºi DN 67 (Horezu - Rîmnicu Vîlcea), km 177^811, între localitãþile Buneºti - Govora, datoritã afectãrii structurii podului (km 177^811).
Circulaþia este îngreunatã pe DN 1(Bucureºti-Ploieºti), DN 10 (Buzãu -Braºov), DN 15 (Piatra Neamþ-Bacãu), DN 15 B (Poiana Largului-Tîrgu Neamþ), DN 17A (Sadova-Ratos), DN 1 B (Ploieºti-Buzãu), DN 1 A (Ploieºti- Braºov); DN 2 (Buzãu - Rîmnicu Sãrat), DN 29 D (Botoºani-ªtefãneºti), DN 2 A (Urziceni-Slobozia), DN 2 D (Focºani-Gresu), DN 2 M (Focºani- Andreiaºu), DN 61 (Ghimpaþi-Galeºti), DN 67 B (Drãgãºani-Piteºti), DN7 (Piteºti-Rîmnicu Vîlcea), DN 72 A (Tîrgoviºte-Cîmpulung Muscel), DN 73 (Cîmpulung-Podu Dîmboviþei), DN 73 C (Curtea de Argeº-Schitu Goleºti), ºi DN 10 (Buzãu-Braºov).

Balta Tuzla riscã sã se reverse
Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor (MMGA) anunþã cã în urma precipitaþiilor abundente cãzute, nivelul apei în balta Tuzla a ajuns la nivelul digului care o separã de Lacul Techirghiol, existînd riscul deversãrii, se aratã într-un comunicat al MMGA.
Constantin Popescu, secretar de stat MMGA, aflat la faþa locului, a anunþat Centrul de Crizã al MMGA cã Direcþia Apelor Dobrogea -Litoral a stabilit construirea unei noi staþii de pompare cu o capacitate de 4.000 mc/h, care sã funcþioneze în situaþii meteorologice deosebite ºi sã reducã pericolul deversãrii bãlþii Tuzla. De asemenea, s-a stabilit finalizarea investiþiei la conducta de descãrcare a sistemului de drenare din Bazinul Techirghiol.
Locuitorii celor 57 de case inundate au fost cazaþi în tabãra pentru copii din Tuzla, autoritãþile locale asigurîndu-le necesarul zilnic de hranã.
Autoritãþile au aprobat alocarea a cîte 500 de mp de teren intravilan în Tuzla pentru fiecare casã distrusã, într-o zonã neinundabilã, pentru construirea unor noi locuinþe. Proiectele tip (de una, douã sau trei camere), folosite în regim de urgenþã, au fost deja stabilite, urmînd sã se disponibilizeze fondurile necesare.
Volumul de apã acumulat în Tuzla ºi din bazinul hidrografic al zonei a ajuns la circa 800.000 de mc, existînd pericolul ca, la un nou aport de apã în urma ploilor, digul sã fie deversat, afirmã sursa citatã.
Astfel, Direcþia Apelor Dobrogea -Litoral a demarat lucrãri de înãlþare a digului, pentru ca diferenþa de nivel sã confere siguranþã lacului Techirghiol, una dintre cele mai importante surse de namol sapropelic necesar în tratamentul balnear.
Pentru remedierea situaþiei, prin intervenþia MMGA ºi a Prefecturii Constanþa s-a amplasat pe malul Tuzlei o pompã de 130 mc/h care evacueazã surplusul de apã prin conducta staþiei de pompare. Duminicã, pentru efectuarea lucrãrii a fost montatã tubulaturã specialã ºi s-a asigurat ºi alimentarea cu energie electricã a pompei, ce se va pune în funcþiune. Suplimentar au fost aduse patru pompe cu o capacitate de 240 mc/h.

Articol afisat de 1730 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective