Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 26 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Privatizarea pe un euro, singura soluþie pentru repornirea Melanei IV

Privatizarea pe un euro, singura soluþie pentru repornirea Melanei IV

• aceasta este opinia directorului Gheorghe Þepeº Greuruº • un posibil cumpãrãtor ar trebui sã investeascã enorm pentru a obþine profit •

Insistenþa Ministerului Economiei ºi Comerþului de a cãuta investitori care sã porneascã Melana IV Sãvineºti nu are prea mari ºanse de izbîndã din cauza costurilor pe care le presupune reluarea activitãþii. Melana IV nu poate funcþiona fãrã abur tehnologic, ºi, în consecinþã, are nevoie de o centralã termicã nouã. Costurile construirii ei sînt estimate la circa 2 milioane de dolari. Unitatea are nevoie ºi de alte utilitãþi, aflate, în acest moment, în proprietatea FibrexNylon. Adicã alte costuri.
„Avem o adresã prin care conducerea FibrexNylon precizeazã cã viitorul cumpãrãtor va avea sigur din partea ei semnãturã pe un contract pe urmãtoarele utilitãþi: apã industrialã, apã potabilã, energie electricã ºi prelucrarea apei uzate. Pentru celelalte utilitãþi necesare Melanei - apa demineralizatã, azot pur, azot tehnic, aer comprimat, apã subrãcitã - va închiria instalaþiile pentru 5.000 de euro/lunã. La aºa o chirie, ar fi mai indicat cumpãrarea instalaþiilor care sã producã utilitãþile respective. Noi avem, pentru viitorul investitor, ofertele adunate pentru fiecare utilitate de închiriat, ºi instalaþiile noi, automatizate complet, cu performanþe mãcar egale cu actualele instalaþii, ar costa circa 2 milioane de dolari“, a afirmat Gheorghe Þepeº Greuruº, directorul SC Melana IV SA Sãvineºti.
Nici aºa, însã, investitorul nu scapã de cheltuieli.
„Eu nu sfãtuiesc pe nimeni sã porneascã instalaþiile Melanei IV pe tehnologia pe care s-a oprit, pentru cã tehnologia veche nu aduce profit, ci pierderi. Pentru a obþine un produs competitiv, se impune, într-o primã etapã, un minim de investiþie de circa 12 milioane de dolari. Ca sã plecãm cu calitate din capul locului trebuie sã obþinem un polimer foarte bun - calitatea polimerului dicteazã calitatea fibrei - ºi atunci trebuie înlocuite reactoarele. Douã reactoare, cu toatã partea de automatizare, s-ar duce pînã spre 500 - 600.000 de dolari. Un alt loc care necesitã investiþii este fluxul pe lungimea lui - partea de automatizare. Noi am avut foarte multe operaþii manuale ºi de supraveghere de cãtre oameni, care au introdus fluctuaþii în tehnologie. Deci trebuie automatizare pe tot fluxul. Dupã aceea, trebuie umblat la maºinile de filare, la cea de spãlare ºi la maºinile de etirare ºi uscare. Cu aceste investiþii, Melana ar putea aduce cumpãrãtorului un profit anual de circa 2 milioane de dolari. Urmãtoarea etapã, care þine de posibilitãþile investitorului, ar consta în înlocuirea maºinilor de filare pentru o creºtere de capacitate pe tot fluxul, pînã-n jur de 30.000 de tone, care ar mai presupune încã 9-10 milioane de dolari“, a adãugat directorul SC Melana IV SA Sãvineºti.

Statul nu acordã nici o facilitate
Pentru a putea realiza acest volum de investiþii, statul român ar trebui sã ofere o serie de facilitãþi potenþialului cumpãrãtor. Ceea ce nu se întîmplã. Declanºatã anul trecut, în mai, prima încercare de privatizare a Melanei IV, în care statul a scos la vînzare acþiunile cu preþul de 25.000 lei/bucatã, s-a încheiat cu un eºec. Reluarea privatizãrii s-a fãcut, ciudat, în aceleaºi condiþii de preþ.
„Pe mine mã revoltã de ce statul român n-a modificat anunþul de privatizare de aºa manierã încît sã convinã celui care chiar vrea sã investeascã la Melana. Acum s-au complicat condiþiile de privatizare cu cele trei cumulative - eu sînt total de acord de ele, dar mã întreb cine le întruneºte. Punctul meu de vedere este cã Melana IV trebuie privatizatã simbolic, pe un euro, ºi pe un plan de afaceri viabil. Altfel, Melana IV nu are ºanse sã reporneascã. De altfel, toatã industria româneascã de fibrã artificialã poliestericã, poliamidicã ºi PNA e moartã. Toate celelalte fabrici care au acelaºi obiect de activitate cu Melana IV sînt tãiate. Melana IV e singura care a mai rãmas“, a încheiat directorul Þepeº Greuruº.
Înfiinþatã, în 2002, printr-o ordonanþã de urgenþã, Melana IV are ca obiect de activitate fabricarea ºi comercializarea fibrelor ºi firelor sintetice ºi artificiale, deþinînd un capital social de 190.869.754.000 lei. Luna aceasta, Ministerul Economiei ºi Comerþului (MEC) a scos-o la vînzare. La negociere vor putea participa numai ofertanþii care vor face dovada îndeplinirii cumulativ a urmãtoarelor criterii de calificare: (1) prezentarea unui plan de afaceri pe o perioadã de 5 ani pentru repornirea instalaþiilor ºi realizarea unei capacitãþi de producþie de 24.000 tone/an fibrã PNA; (2) performanþã în activitate a ofertantului, respectiv desfãºurarea unei activitãþi profitabile în domenii similare cu cel al Melana IV; (3) experienþa de minim trei ani în domeniul producþiei textile sau administrãrii unei afaceri din domenii similare.

Articol afisat de 1396 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective