Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retrocedarea proprietãþilor, în atenþia municipalitãþii pietrene

Autoritãþile locale pregãtesc cadrul de aplicare a noilor legi ale proprietãþii, mãsurile ce urmeazã sã fie supuse aprobãrii legislativului local, în aceastã sãptãmînã, fiind menite sã creeze o bazã concretã de soluþionare a revendicãrilor cetãþenilor. În mod special, municipalitatea pietreanã cautã alternative pentru depãºirea dificultãþilor legate de aplicarea Hotãrîrii de Guvern 247/ 2005 care modificã nu doar prevederile legilor funciare, ci ºi pe ale Legii 10/ 2001 - privind retrocedarea clãdirilor ºi terenurilor preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
În ultimii ani, aplicarea Legii 10/2001 a fost marcatã de nenumãrate blocaje care, evident, i-au nemulþumit pe mulþi dintre foºtii proprietari de terenuri ºi clãdiri. Într-un clasament judeþean al notificãrilor primite de cãtre autoritãþile locale, Primãria Piatra Neamþ s-a situat pe primul loc, cu 1.500 de cereri de revendicare.
Prin noua legislaþie, sînt acordate trei tipuri de mãsuri reparatorii. Restituirile în naturã vor fi fãcute obligatoriu, în toate cazurile, acolo unde imobilele existã fizic. De asemenea, proprietarii vor fi obligaþi sã încheie cu actualii deþinãtori contracte de închiriere, pe o perioadã cuprinsã între 3 ºi 5 ani. O a doua mãsurã prevede ca actualii deþinãtori sã ofere, la schimb, bunuri sau servicii, dar numai cu acordul proprietarilor. A treia mãsurã prevede acordarea titlurilor de platã a despãgubirilor, la nou-înfiinþatul Fond Proprietatea, în prima fazã administrat de cãtre Ministerul de Finanþe, iar apoi de cãtre o firmã care va fi selectatã prin licitaþie internaþionalã.
În municipiul Piatra Neamþ, cele mai afectate - odatã cu aplicarea noilor legi ale proprietãþii - vor fi unitãþile incluse în sistemul de învãþãmînt. Pe lîngã unele clãdiri, foºtii proprietari revendicã nu mai puþin de 20 hectare de teren pe care au fost construite sediile ºcolilor, cãmine pentru cazarea elevilor, sãli de sport. Proprietarii unitãþilor de învãþãmînt sînt consiliile locale, iar rezolvarea acestor solicitãri va intra în sarcina acestora.
Conducerea Primãriei Piatra Neamþ intenþioneazã sã propunã persoanelor care solicitã terenuri o serie de schimburi, urmînd sã le ofere, în echivalent, suprafeþe din proprietatea municipiului. „ÃŽnainte de a se ajunge la alte mãsuri reparatorii, vom propune solicitanþilor terenuri din pãºunea aflatã în proprietatea municipalitãþii. Suprafaþa iniþialã a fost de 470 hectare, din aceasta fiind alocate diferite suprafeþe tinerilor - pentru construirea de locuinþe, veteranilor de rãzboi ºi altor categorii de beneficiari. Dar, matematic vorbind, dispunem de suficient teren. Revendicãrile cetãþenilor însumeazã 50 ha, dar fiind vorba despre terenuri situate în intravilan, pentru a satisface cererile cetãþenilor, credem cã va trebui sã alocãm circa 150 ha, ceea ce nu este prea mult. Oricum, înainte de a se trece la retrocedãri, vor fi fãcute evaluãri. Noi credem cã nu vom întîmpina dificultãþi, pentru cã oamenii, în general, vor rezolvãri concrete. Pentru Primãria Piatra Neamþ ar fi, de asemenea, avantaj, pentru cã este vorba despre înfiinþarea de noi proprietãþi - care sînt impozabile, despre circulaþia terenurilor“, a declarat juristul Vasile Viºan, secretarul municipiului Piatra Neamþ.

Articol afisat de 1445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective