Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 27 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jonathan Scheele, îngrijorat de mentalitatea românilor

Jonathan Scheele, îngrijorat de mentalitatea românilor

• ºeful delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti aratã cã în bagajul mental al românilor par sã atîrne încã greu mentalitãþi mai puþin europene

ªeful delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti, Jonathan Scheele, s-a declarat îngrijorat de persistenþa tolerantei faþã de corupþie ºi a intoleranþei faþã de minoritãþi în mentalitatea românilor chiar în pragul aderãrii la Uniunea Europeanã. El i-a asigurat de asemenea pe cetãþenii României cã multe dintre lucrurile de care se tem nu se vor întîmpla în momentul aderarii.
Jonathan Schele a þinut un discurs la Convenþia naþionalã a organizaþiilor ºi persoanelor care se ocupã de comunicarea Uniunii Europene în Romania. „România e tot mai aproape de a deveni membru al Uniunii Europene, a declarat Jonathan Scheele, ne-am îmbarcat cu toþii în aceasta cãlãtorie ºi vrem sã ajungem cu bine la destinaþie - ºi în 2007 dacã e posibil“.
Dar în bagajul mental al românilor par sã atîrne încã greu mentalitãþi mai puþin europene, dupã cum arata un recent sondaj IRSOP comandat de Comisia Europeanã la Bucureºti.
Potrivit studiului, 85 la sutã din cetãþeni cred cã cine nu are bani sau relaþii nu are ºanse sã fie tratat corect în justiþie ºi 62 la sutã cred cã daca vrei sã avansezi, eºti obligat sã faci ilegalitãþi.
Peste 80 la sutã sînt de pãrere cã omul de rînd nu poate influenþa hotãrîrile puterii ºi peste 50 la sutã spun cã pluralismul politic nu oferã nici un avantaj.
Stereotipurile privind minoritãþile etnice ºi sexuale predominã încã. 68 la sutã dintre cei chestionaþi cnsiderã cã ungurii din România sînt mai ataºaþi de Ungaria, decît de România, 42 la sutã spun ca în rîndul þiganilor existã mulþi infractori ºi 38 la sutã cred ca homosexualii sînt un fel de infractori.
Alte idei larg rãspîndite: sînt prea mulþi strãini care prosperã în România în timp ce românii o duc prost, sînt de pãrere 64 la sutã, în timp ce 61 de procente sînt convinºi cã arabii, turcii ºi chinezii sînt necinstiþi.
„Reiese cã pentru o parte a românilor, corupþia sau acþiunea la limita legii, dacã vreþi, reprezintã încã o soluþie pentru rezolvarea problemelor. ÃŽn egalã mãsurã, tentaþia modelului autoritarist sau intoleranþa faþã de minoritatile etnice, religioase ori sexuale persistã. Pe mine mã îngrijoreazã aceste semnale ºi cred cã ºi pe dumneavoastrã. E sarcina noastrã comunã sã promovãm mai eficient valorile statului de drept, pluralismului, toleranþei ºi solidaritãþii“, a comentat Jonathan Scheele pe marginea rezultatelor sondajului de opinie.

Entuziasm cu mai multe temeri decît speranþe
Cetãþenii României sînt în continuare printre cei mai entuziaºti privind Uniunea Euroepanã, cu un nivel de susþinere de 66 la sutã. Dar în spatele acestei susþineri, sondajul IRSOP a detectat mai multe temeri decît speranþe. Pe termen scurt, 66 la sutã considerã cã aderarea va aduce mai mult dezavantaje, chiar dacã ºi mai mulþi cred cã pe termen lung avantajele aderãrii vor predomina.
Marele dezavantaj de care se tem 69 la sutã este sporirea dramaticã a preþurilor, alte temeri fiind legate de creºterea ºomajului, de pierderea identitãþii naþionale ºi de distrugerea agriculturii. În mare parte, apreaciazã Jonathan Scheele e vorba de euro-mituri, nu de realitãþi.
„Lucrurile de care se tem cei mai mulþi ori nu se vor întîmpla ori s-au întîmplat deja. Pordusele mai bune ºi mai ieftine din import se gãsesc deja pe piaþa româneascã. Preþurile care nu se susþineau economic au crescut deja. Tinerii care nu se pot realiza în România fac deja cariere stralucite în strãinãtate. Cît despre pierderea identitãþii naþionale, ce alt argument împotrivã aº putea aduce decît moto-ul european, «Unitate în diversitate», a mai spus Jonathan Scheele. Nici englezii, nici francezii ºi nici germanii nu ºi-au pierdut identitatea naþionalã, a insistat ambasadorul Scheele.
La rîndul sãu, ambasadroul britanic Quinton Quayle a recunoscut cã inevitabil vor exista ºi perdanþi ai aderãrii. Nu e posibil ca România sã aibã în continuare 4 milioane de persoane care trãiesc de pe urma agriculturii, a spus el. „Mergeþi mai mult prin þarã, a îndemnat un participant de la Sibiu clasa politicã din România, amintind cã ciobanii din Mãrginime nu mai îndrãznesc sã-ºi vînda brînza ºi þuica în pieþe, spunînd cã se tem de regulamentele Uniunii Europene“.

Articol afisat de 2039 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective