Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinaxar 27 septembrie: Sfîntul Ierarh Martir Antim Ivireanul

Sinaxar 27 septembrie: Sfîntul Ierarh Martir Antim Ivireanul

Credincioºii ortodocºi prãznuiesc, astãzi, 27 septembrie, pe cel care a fost cel mai de seamã ierarh al Þãrii Româneºti, deopotrivã pastor ºi învãþãtor, Mitropolitul Antim Ivireanu. Deºi n-a fost român de neam, prin harul cuvintelor ºi al vieþii lui, Mitropolitul Antim a fost iubit ºi preþuit de poporul nostru, care a vãzut în el un adevãrat „om al lui Dumnezeu”. Aºa se ºi explicã decizia Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din iunie 1992, prin care strãlucitul între ierarhi Antim Ivireanu a fost confirmat (oficial) în rîndul sfinþilor, ca Ierarh-Martir, prãznuit la 27 septembrie. Originar din Ivria, nãscut pe la 1650, pe numele de botez Andrei, tînãrul este luat rob de turci ºi adus la Constantinopol. Aici este rãscumpãrat de Patriarhia ecumenicã, unde ºi învaþã sculptura în lemn, pictura ºi broderia, precum ºi limbile greacã, turcã ºi arabã. ÃŽn jurul anilor 1690, binecunoscutul voievod Constantin Brîncoveanu îl aduce în Þara Româneascã, unde devine ucenic tipograf, la fostul episcop Mitrofan al Huºilor. Pentru viaþa sa înalt duhovniceascã, oglinditã ºi în activitatea sa culturalã, a fost ales episcop al Rîmnicului, la 16 martie 1705, iar, la 22 februarie 1708, episcopul Antim este înscãunat mitropolit, de faþã fiind ºi patriarhii Alexandriei ºi Ierusalimului. A desfãºurat o bogatã activitate tipograficã. ÃŽn total, Sfîntul Antim a tipãrit 63 de cãrþi, 39 cu mîna sa, 21 în româneºte, patru fiind scrise de el însuºi. Multe cãrþi sînt ilustrate cu miniaturi gravate chiar de mîna lui, de o mãiestrie ºi frumuseþe deosebitã. ÃŽntre cãrþile de folos sufletesc puse la îndemîna credincioºilor se numãrã ºi „Didahiile“ (predicile) sale, precum ºi „ÃŽnvãþãturile crestineºti“ (1700).
Înflãcãrat patriot ºi luptãtor împotriva asupririi turceºti, ca ºi voievodul ºi susþinãtorul sãu, Constantin Brîncoveanu, Mitropolitul Antim este arestat, în primãvara anului 1716. Forþat sã-ºi dea demisia ºi refuzînd-o, Mitropolitul Antim este caterisit, pe nedrept, de Patriarhia ecumenicã, urmînd sã fie închis pe viaþã în Mãnãstirea Sfînta Ecaterina din muntele Sinai. Pe drum, însã, ostaºii turci l-au omorît, aruncîndu-i trupul în apele rîului Tugia, lîngã Adrianopol. Abia dupã 250 de ani (1966), Patriarhia ecumenicã a anulat nedreapta sentinþã de caterisire, datã asupra marelui Ierarh ºi Mucenic Antim. Tot în aceastã zi se mai face pomenirea Sfîntului Mucenic Calistrat ºi a celor împreunã cu dînsul 49 sfinþi mucenici. Calistrat a trãit în vremea lui Diocleþian ºi pentru credinþa sa ºi ºtiinþa de a atrage pe mulþi la învãþãturile lui Hristos a fost decapitat, împreunã cu alþi 49 de slujitori ai Domnului. Mai sînt amintiþi, de asemenea, Sfinþii Apostoli Marcu, Aristarh ºi Zinon, Sfînta Muceniþã Epiharis, care de sabie a pierit, preacuviosul Pãrinte Ignatie, care a fost egumen la Mãnãstirea Mîntuitorului Hristos, din Valea Adîncã, Sfinþii Mucenici Filimon, Episcopul Fortunianu, Sfînta Muceniþã Giani ºi cei cinsprezece Mucenici care au fost duºi pe o corabie ºi au pierit înecaþi în mare.

Articol afisat de 1708 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective