Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pericol pentru Cascada Duruitoarea

Pericol pentru Cascada Duruitoarea

• captarea de apã pentru construcþia megalomanicã a Mitropoliei ar putea lãsa Muntele Ceahlãu fãrã o „marcã“ de preþ - Cascada Duruitoarea • se prevede ca alimentarea cu apã a cabanei Mitropoliei sã fie fãcutã din izvorul care alimenteazã cascada • „captarea acestui izvor pentru o asemenea clãdire ar duce la scãderea sau chiar la dispariþia acestei cascade“, spune profesorul Ion Iordache, preºedintele Consiliului ªtiinþific al Parcului Ceahlãu •

Cascada Duruitoarea din Masivul Ceahlãu, loc de pelerinaj pentru turiºtii care urcã pe munte, o „marcã“ bine cunoscutã a întregului þinut, de la care se trage ºi numele Staþiunii Durãu, ar putea dispãrea. Sau sã rãmînã cu un debit foarte mic. Motivul pentru care s-ar putea ajunge la un dezastru ecologic în masiv este cã la construcþia pe care o ridicã Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei lîngã vîrful Toaca, o aºa-zisã casã de pelerini, care de fapt poate fi catalogatã ca hotel, se va face o captare de apã pentru utilitãþi chiar din izvorul Fîntîna Rece, principala sursã de alimentare a cascadei Duruitoarea. Debitul acestui izvor a fost redus deja în momentul în care a fost construitã cabana Dochia, iar o nouã captare ar reduce din nou considerabil debitul. Profesorul Ion Iordache, preºedintele Consiliului ªtinþific al Parcului Natural Ceahlãu, a susþinut cã este o mare greºealã dacã se face aceastã captare. „Captarea acestui izvor pentru o asemenea clãdire ar duce la scãderea sau chiar la dispariþia acestei cascade, mai ales dacã se are în vedere faptul cã Izvorul Fîntîna Rece este principala sursã de alimentare cu apã a cascadei. Pe de altã parte, evacuarea resturilor menajere, a resturilor umane va polua din plin o suprafaþã considerabilã a masivului, ceea ce va arãta ca o pecingine pe faþa muntelui. Este de preferat sã mergi în vîrful degetelor prin astfel de locuri ºi sã nu atingi nici un fir de iarbã“, a declarat profesorul Ion Iordache. Aceaºi pãrere o are ºi Raul Papalicef, ºeful Asociaþiei Salvamont, care a afirmat cã, înainte de a fi construitã cabana Dochia, zgomotul produs de cãderea apei de la înãlþime se auzea ºi din Durãu. „Izvorul Rece este singurul care alimenteazã cascada permanent. Mai sînt ºi alte izvoare, dar acestea au perioade cînd seacã. ÃŽn momentul în care va fi captat acest izvor, Duruitoarea nu va mai avea debit ºi va putea ajunge un firicel de apã sau chiar deloc. Probabil cã evacuarea se va face cu fose septice. ÃŽn acelaºi timp nu trebuie uitat cã acest izvor este o principalã sursã de asigurare a apei pentru animalele din masiv“, a declarat Raul Papalicef.
Avînd în vedere cã modalitatea de acordare a autorizaþiei a construcþiei pe care o ridicã MMB este þinutã secretã, este bine de vãzut ce hîrtii au stat la baza acestui act ºi mai ales ce studii de impact s-au efectuat (sau nu) pentru a preveni problemele ce ar putea sã aparã. O problemã interesantã este ºi modalitatea în care se va face evacuarea apelor uzate de la noua cabanã a Mitropoliei, mai ales dacã se are în vedere dimensiunea ei uriaºã. Rãspunsurile ne-au fost oferite de ªtefan Gal Pal, directorul APM Neamþ, care a declarat cã s-au efectuat studii de impact asupra mediului ºi a reieºit cã nu va fi afectat în nici un fel mediul înconjurãtor. „Existã studiu de impact ºi acesta are ºi avizul Academiei Române ºi celelalte necesare în astfel de cazuri. Captarea nu se aflã în zona de protecþie specialã. Dacã studiul spune cã nu are nici un impact asupra mediului, atunci aºa este. Sã nu credeþi cã se face altceva decît se respectã legea“, a declarat directorul ªtefan Gal Pal.
ÃŽn cazul în care, dupã cum afirmã specialiºtii, captarea nu va avea nici un impact asupra mediului, atunci ce se va întîmpla cu Cascada Duruitoarea, cînd va dispãrea, cu toate efectele asupra faunei ºi florei. ÃŽn acelaºi timp este bine de menþionat cã avizul Academiei Române a fost eliberat de profesorul Dan Munteanu, de la Direcþia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei, ºi care în urmã cu numai cîteva luni afirma cã preoþii „nu vor obþine niciodatã“ avizul instituþiei pe care o reprezintã.

Articol afisat de 3457 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective