Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Atentat“ la ºcoala din Satul Olimpic

„Atentat“ la ºcoala din Satul Olimpic

• decizia conducerii Inspectoratului ªcolar de a închide ªcoala din „Satul Olimpic“ a stîrnit opoziþia vehementã a pãrinþilor • 74 de pãrinþi refuzã sã-ºi mai dea copiii la ºcoalã, în cazul în care conducerea Insprectoratului nu va reveni asupra hotãrîrii • la trei zile de la emiterea acesteia, clasele funcþionau tot în sãlile de la „Grajduri“ • pãrinþii s-au adresat cu un memoriu ministrului Mircea Miclea ºi preºedintelui Traian Bãsescu •

Decizia conducerii Inspectoratului ªcolar de a închide ºcoala din „Satul Olimpic“ a declanºat un veritabil „rãzboi“ între aceastã instituþie, Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã ºi pãrinþii celor 74 de copiii înscriºi la aceastã unitate ºcolarã. Vineri, 23 septembrie, inspectorul ºcolar general Dorina Drexler, însoþitã de doctorul Emanuel Nazaretian, de la Comportimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã Roman, au descins în Satul Olimpic, luîndu-se, pe loc, decizia închiderii ºcolii amenajate de autoritãþile locale, cu efortul financiar al comunitãþii locale, în urmã cu doi ani. Astfel s-a deschis o adevãratã „cutie a Pandorei“. ÃŽntr-unul dintre pavilioanele locuinþelor sociale, din strada Fabricii, s-a înfiinþat, în urmã cu doi ani, o grupã de grãdiniþã ºi patru sãli de clasã, în care învaþã copiii celor care locuiesc în cartier. La trei-patru zile de la luarea hotãrîrii, clasele continuau sã funcþioneze, pentru cã învãþãtoarele, aflate între „nicovala“ pãrinþilor ºi „ciocanul“ ISJ, au fost nevoite sã se supunã voinþei pãrinþilor de a le educa copiii în ºcoala de la „Grajduri“ ºi nu la o depãrtare de 2 kilometri, atît cît desparte aceastã comunitate de „dezmoºteniþi“ social ºi etnic, de Grupul ªcolar „Danubiana“. Pãrinþii sînt deciºi sã ajungã pînã la ministrul Mircea Miclea ºi preºedintele Traian Bãsescu.
Inspectorul general adjunct, Maria Rusu, cea care a realizat un prim control la ºcoala din strada Fabricii, a declarat: „Am constatat împreunã cu doctorul Emanuel Nazaretian cã acolo nu sînt condiþii de a funcþiona o ºcoalã. Am întocmit un document de control, prin care s-au dispus termene de remediere a deficienþelor constatate, dar mai ales de consiliere a pãrinþilor. ÃŽn primul rînd trebuie sã ne ferim de a face clase exclusiv pe criterii etnice sau cu elevi ce au necesitãþi educaþionale speciale, din medii defavorizate. Faptul cã sînt majoritatea copiii aparþinînd etniei rrome se impune, ca o necesitate, integrarea acestora. Mediul de acolo este total nepropice desfãºurãrii actului educaþional. Trebuie consiliatã atît Primãria, cît ºi pãrinþii, cã nu se face ºcoalã în poartã. ªcoala trebuie sã aibã condiþiile igienico-sanitare impuse de lege. Ceea ce este clar este faptul cã acolo nu îºi poate da avizul cineva responsabil, ca sã continuie procesul instructiv“, a precizat Maria Rusu.
La Grãdiniþã erau 21 din cei 23 de copii, la clasa I, din 19 lipseau doi, la clasa a II-a din cei 16 înscriºi erau prezenþi toþi, la fel la clasa a III-a. „Noi ne-am prezentat, în continuare, la clasã, deºi va trebui sã ne supunem, în final, hotãrîrii ISJ“, au declarat cadrele didactice.

Decizie criticatã ºi încãlcatã de pãrinþi
Pãrinþii nu vor în ruptul capului sã se supunã hotãrîrii ISJ, ba, mai mult, faptul cã micuþii elevi ar putea sã fie obligaþi sã meargã 2 kilometri, zilnic, în cîmp deschis, pentru a ajunge la grãdiniþã sau ºcoalã, îi revoltã. Aceºtia susþin cã este vorba de o decizie, arbitrarã, care nu þine cont de realitãþile din teren. ÃŽnarmaþi cu un memoriu, prin care ºi-au argumentat punctul de vedere, aceºtia sînt pregãtiþi sã lase un exemplar la Prefect, unul la Ministerul Educaþiei ºi celãlalt sã-l trimitã la preºedintele Traian Bãsescu. „Am patru copii, din care trei la ºcoalã. Situaþia pentru noi, care trãim dintr-un ajutor social, este gravã. Abia-abia avem cu ce-i îmbrãca ºi încãlþa. Cum o sã poatã merge un ghemotoc de copil doi kilometri, luînd vîntul în piept, iarna, mai ales, cînd nãmeþii ajung pe cîmpul acesta de doi metri? “, s-a plîns unul din pãrinþi. Aceºtia sînt total nemulþumiþi cã nimeni din „boierii“ veniþi în control nu s-a consultat ºi cu ei. „Puteau sã ne anunþe înainte de începerea ºcolii cã nu se pot þine cursuri aici. Aceºti copii vor merge patru ore în oraº, dar acestea nu le va schimba cu nimic viaþa lor. Dupã patru ore vor veni ºi vor trãi tot aici, împreunã cu caii ºi cîinii, vor bea, acasã, apã infestatã. Dacã se recunoaºte cã aici nu este de trãit, de ce ne lasã sã trãim aºa? Ne-au lãsat doi ani sã ne facem speranþe cã aici nu va creºte o generaþie de delicvenþi ºi acum vin ºi ne închid ºcoala. De ce ni se distruge un vis, ca ºi copiii noºtri sã aibã dreptul sã înveþe. 60% din copii sînt români, dar din cei amãrîþi. S-a gîndit doamna Drexler cã vine iarna, cã vin ploile ºi copiii aceºtia nu vor putea înota prin noroaie ºi nãmeþi, în bãtaia viscolului?“, a precizat Maria Ursu. Aceasta a apreciat cã învãþãtoarele fac un efort sã vinã din oraº ºi sã-i înveþe pe copii.

Culmea transparenþei
Doctorul Emanuel Nazaretian a închis telefonul în nas reporterilor, dovedind cã „înþelege“ ºi „respectã“ dreptul romaºcanilor de a fi informaþi: „Nu vã pot da nici o declaraþie! ÃŽmi pare rãu“. Dar sã precizãm cã ne interesasem doar de niºte concluzii dintr-un act de control de interes public ºi nu de cine ºtie ce aspect ce þine de viaþa privatã a domnului doctor, ori cine ºtie ce secret ce ar fi pus în pericol siguranþa naþionalã. Oricum mulþumim pentru solicitudinea de care a dat dovadã. Cum invenþia cea mai diabolicã a instituþiilor, plãtite din bani publici, rãmîne instituþia purtãtorului de cuvînt, care, evident, nu poate funcþiona decît în capitala de judeþ, nu am avut altã alternativã decît sã aºteptãm ca nota informativã, pe care doctorul romaºcan a înaintat-o ºefilor sãi, la Piatra Neamþ, sã „zacã“ pe biroul directorului adjunct, Cecilia Gafenco, ºi sã nu ne parvinã decît cînd acesta s-a întors de pe teren. „Din nota informativã a medicului de igienã ºcolarã rezultã cã localul nu îndeplineºte normele impuse de lege, pentru a funcþiona ºcoalã ºi nu poate fi autorizatã“, a precizat Cecilia Gafenco. Primarul Dan Ioan Cãrpuºor a apreciat cã decizia ISJ este nerealistã. „Dupã aproape un an de la instalare, doamna inspector general, Dorina Drexler ºi-a gãsit timp sã se intereseze la noi despre soarta unei singure ºcoli. Am fost informaþi cã s-a dispus închiderea ºcolii. Este, în opinia noastrã, a comunitãþii locale, o decizie nerealistã. A-l acuza pe directorul de la «Danubiana» de segregare rasialã este de-a dreptul o inepþie ºi un motiv de a-i da calificativ necorespunzãtor, pentru a-l schimba, de fapt, pe criterii politice. ISJ nu þine cont de realitatea socialã din teren ºi preferã ca sã se încarce cu 75 de neºcolarizaþi, decît sã ia o hotãrîre în favoarea oamenilor, care trãiesc acolo“, a declarat primarul Cãrpuºor.

Articol afisat de 1567 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective