Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Deranj“ mare la ISJ

„Deranj“ mare la ISJ

• inspectorul general Dorina Drexler nu permite accesul reporterului „Monitorului“ la ºedinþa consiliului de administraþie, deºi o parte din lucrãri au fost transmise de un post local de televiziune • conducerea ISJ Neamþ încalcã astfel prevederile Legii 544/2001 • nici calificativele acordate directorilor de ºcoli nu au fost fãcute publice •

Inspectorul general Dorina Drexler nu a permis, ieri, accesul reprezentantului „Monitorului de Neamþ“ la ºedinþa consiliului de administraþie al inspectoratului pentru evaluarea directorilor unitãþilor de învãþãmînt nemþene. Mai mult, ºefa învãþãmîntului a refuzat o cerere a reporterului Monitorul care a dorit sã intre în posesia calificativelor date directorilor la evaluãrile care au stîrnit protestele „colegilor“ inspectorului ºef. Refuzul nu are nici o justificare ºi denotã un tratament diferenþiat al presei locale, dat fiind cã, în ºedinþa de miercuri, lucrãrile au fost înregistrate ºi transmise, în exclusivitate, pe un post de televiziune local. ÃŽn acest fel, inspectorul general Dorina Drexler face dovada cã ori nu cunoaºte, ori înþelege sã aplice discreþionar prevederile legislaþiei în domeniul informaþiilor de interes public.
Conform Legii 544/2001, accesul liber ºi neîngrãdit al oricãrei persoane din România la informaþiile de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaþiilor dintre persoane ºi autoritãþile publice. Prin informaþie de interes public se înþelege orice informaþie care priveºte activitãþile sau rezultã din activitãþile unei autoritãþi sau institutii publice, indiferent de suportul, forma sau modul de exprimare a informaþiei. Cum ºcolile sînt instituþii de interes public, iar activitatea directorilor acestora intereseazã atît pe pãrinþi, elevi, dar ºi pe autoritãþile locale, lipsa de transparenþã a conducerii inspectoratului nu are nici un suport legislativ.
Atitudinea conducerii inspectoratului denotã inconsecvenþã, dat fiind cã, la începutul acestei sãptãmîni, a refuzat sã facã publice calificativele acordate inspectorilor ºi directorilor evaluaþi pentru ca miercuri sã se rãzgîndeascã ºi sã se întoarcã la 180 de grade, dar numai în cazul unui anumit post de televiziune local, la care profesoara Dorina Drexler fãcea emisiuni înainte de a prelua ºefia inspectoratului ºcolar. Ceea ce este ºi mai discutabil este faptul cã ºedinþa a cãpãtat un aspect inchizitorial atunci cînd reporterul prezent la lucrãri a început chiar sã-i interpeleze pe unii din directorii evaluaþi, fãrã sã þinã cont de diferenþa de vîrstã ºi de pregãtire ºi fãrã sã aibã vreo competenþã în acest sens.
Evaluarea directorilor ºcolilor nemþene a stîrnit numeroase proteste, dat fiind cã, în prima zi, vineri, cei mai mulþi au primit calificativul „Nesatisfãcãtor“. Aceºtia au susþinut cã aplicarea metodologiei de evaluare ascunde, de fapt, încercarea de înlocuire, pe criterii politice a actualilor directori, instalaþi în perioada fostei guvernãri. Calificativul „Nesatisfãcãtor“ atîrnã greu în CV-ul unui cadru didactic, deoarece atrage, în primã fazã, eliberarea din funcþie, iar, în viitor, interdicþia de a participa, timp de 3 ani, la concursuri pentru ocuparea unor funcþii de conducere. Chiar ºi „Satisfãcãtor“ are conotaþii negative, dat fiind cã acordarea, pe o perioadã de 2 ani, a acestui calificativ îi obligã pe cel evaluat sã elibereze postul. Legislaþia le permite celor nemulþumiþi sã conteste calificativul primit, atît la nivelul inspectoratului ºcolar, cît ºi la nivelul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii, în termen de 30 de zile de la comunicarea oficialã.

Telefon închis în nas
Sunatã pentru a i se consemna un punct de vedere, Dorin Drexler a închis telefonul în nas reporterului Monitorul de Roman, dupã ce acesta ºi-a declinat identitate. ÃŽn dorinþa de a ne dumiri asupra „normalitãþii“ unui asemenea mod de evaluare a muncii directorilor de ºcoli, l-am sunat pe Gheorghe ªtefan, ºeful de partid al mai marelui învãþãmîntului nemþean. „Este problema dumneavoastrã, a jurnaliºtilor, dacã vi se poare anormal... Eu cred cã este normal sã se facã o evaluare a directorilor de ºcoli ºi, dacã se constatã deficienþe ºi manageriat prost, eu cred cã este normal sã fie înlocuiþi. Dacã, însã, nu va rãspuns la telefon sau vi l-a închis, pãrerea mea este cã a fost o greºealã. Toatã lumea poate observa cã s-a fãcut un front al directorilor PSD-iºti, pentru a rãmîne pe funcþie, dupã ce au fãcut erori în management. Cred cã nu este corect, iar dumneavoastrã, presa, le þineþi partea. Noi chiar vrem sã facem ca lucrurile sã meargã bine ºi am vrea ca ºi d-voastrã, ziariºtii, sã le judecaþi drept. Repet, dacã v-a închis telefonul este o eroare, iar, în ceea ce priveºte evaluarea, eu sînt convins cã trebuie fãcutã ºi este un lucru normal. Nu avem nimic cu cei care au fost corecþi, iar cei care au greºit trebuie sã plãteascã“, a declarat Gheorghe ªtefan.
Am încercat sã aflãm ºi pãrerea prefectului Toader Mocanu, care ne-a asigurat cã, ori de cîte ori vom întîmpina dificultãþi, ca oameni de presã, în comunicarea cu ºefii instituþiilor descentralizate, ne va sprijini. „O voi contacta în aceastã dupã-amiazã pe doamna inspector general Dorina Drexler. Eu nu cred cã inspectorul general a invitat doar un anumit post de televiziune. ªtiu cã totdeauna s-a strãduit sã fie transparenþã în activitatea Inspectoratului ªcolar. V-am ruga sã luaþi în calcul ºi activitatea deosebit de intensã, din ultima lunã, de la aceastã instituþie“, a precizat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 1438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective