Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Magistraþii nici nu au mîncat usturoi, nici gura nu le pute

• Asociaþia Magistraþilor din România îi cere ministrului Macovei sã prezinte cazurile de corupþie pe care le reclamã

Asociaþia Magistraþilor din România, prin vocea judecãtoarei Viorica Costiniu, a propus, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sã cearã ministrului justiþiei, Monica Macovei, sã ofere detalii despre cazurile de corupþie pe care le-a reclamat, la modul general, într-o emisiune tv.
„Am fost sesizatã de mai mulþi colegi din þarã cu privire la intervenþii - în afara celor din conferinþe de presã sau interviuri apãrute în mass-media - cã recent a fost redifuzatã o emisiune în care s-au fãcut afirmaþii severe la adresa magistraþilor, afirmaþii care provin tocmai de la cineva care este încã responsabil cu multe probleme care vizeazã justiþia“, a declarat preºedintele onorific al Asociaþiei Magistraþilor din România (AMR), Viorica Costiniu, în ºedinþa de miercuri a CSM.
Ministrul Justiþiei, Monica Macovei, ar fi susþinut, într-o emisiune televizatã, cã pentru obþinerea unei soluþii într-un dosar la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie se pot plãti diferite sume, în funcþie de importanþa cazului. Macovei ar mai fi spus cã magistraþii sînt corupþi, întrebîndu-se retoric ce salarii ar trebui sã aibã ei pentru a fi corecþi.
Potrivit reprezentantului AMR, în cadrul emiunii televizate s-au fãcut „punctãri, evaluãri de prestaþie al judecãtorilor“. „S-au avansat sume care s-ar fi dat unor jduecãtori cu privire la soluþii. ªi, atunci, este firesc ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii sã ia în discuþie o astfel de situaþie, în dubla calitate a Monicãi Macovei, de membru al Consiliului - ºi, în condiþiile în care ºtie de aceste situaþii, sã fie aduse la cunoºtinþa în primul rînd a CSM - ºi de cea de ministru al Justiþiei, pentru cã este singurul care are atributul de a avea în vedere cercetarea, urmãrirea magistratului, care nu intrã sub eventuala avizare a CSM“, a spus Costiniu.
Judecãtoarea a atras atenþia asupra incertitudinii pe care astfel de afirmaþii o aruncã „în interiorul completelor de judecatã, al judecãtorilor“.
„Am propus CSM ca, în prezenþa ministrului Justiþiei, cu obþinerea casetei de la postul de televiziune, sã se dea lãmuriri explicite cu privire la respectivele situaþii“, a mai spus Viorica Costiniu.
Judecãtoarea Costiniu a apreciat cã sînt necesare demersuri pentru a se stabili cine sînt persoanele. „Aceste afirmaþii generale, care opereazã tot mai mult, sînt nefavorabile ºi nici acest mesaj cãtre Bruxelles de genul «iatã ce rãi sînt ei ºi ce bun sînt eu, care îi cuantific ºi încerc, ca o vendetã, sã lãmuresc problemele»“, a afirmat Costiniu.
CSM a decis cã, dacã anumite imputãri sînt concrete, sã fie sesizat Parchetul, care - potrivit membrilor Consiliului - „ºtie ce are de fãcut, legea obligîndu-l sã lãmureascã cauza pînã la capãt“.
Preºedintele CSM, Dan Lupaºcu, a declarat presei, miercuri, cã apelul lansat de AMR este acela cã indiferent cine are de adus imputãri unui salariat sau altuluia din justiþie sã o facã cãtre organele abilitate. „Sã încercãm sã ne abþinem de la afirmaþii generalizate, de naturã a arunca un blam asupra întregului sistem. Nu avem nevoie ca justiþia sã fie atacatã. Justiþia trebuie sã fie sprijinitã ºi lãsatã sã-ºi facã treaba. ÃŽn acelaºi timp, noi sîntem deciºi sã ne facem ordine în propria ogradã“, a afirmat Lupaºcu.
De altfel, ºeful Consiliului a subliniat importanþa pentru CSM a celor afirmate de ministrul Macovei.
„Am înþeles cã, a doua zi dupã afirmaþile doamnei ministru, în faþa ÃŽnalte Curþi de Casaþie ºi Justiþie era un justiþiabil cu o pancardã pe care întreba cît trebuie sã dea «pentru a cîºtiga procesul». Este doar un caz. ÃŽn memoriile pe care le primim - pînã acum am depãºit 15.000 - judecãtorii ºi procurorii sînt criticaþi. Nu în toate cazurile în mod justificat. Dar acest lucru - cînd vine de la o persoanã care deþine o funcþie publicã - este grav dacã se confirmã, însã este ºi mai grav dacã nu este adevãrat“, a spus Lupaºcu.
ªeful CSM a refuzat sã facã aprecieri cu privire la declaraþiile ministrului. „Nu face bine nimãnui ca justiþia sã fie atacatã în mod constant. Dacã sînt persoane cu probleme în justiþie, acelea trebuie sã rãspundã în faþa legii, dar nu putem sã aruncãm cu noroi în întregul sistem“, a afirmat judecãtorul Dan Lupaºcu.
Pe de altã parte, Lupaºcu a susþinut cã este greºit sã se plece de la premisa potrivit cãreia reforma justiþiei se face „printr-un rãzboi între Ministerul Justiþiei ºi magistraþi, minister ºi CSM“. „Magistraþii fac aceastã reformã. Nu este suficient sã dai o lege ca sã spui cã reforma este desãvîrºitã. Mult mai important este procesul de implementare a legilor justiþiei ºi noi ne confruntãm cu probleme foarte serioase în aplicarea legi“, a spus Lupaºcu.
Lupaºcu a spus cã, prin Constituþie, singurul care este chemat sã garanteze independenþa justiþiei este CSM.
„Nimeni nu se poate substitui Consiliului în aceste atribuþii ºi eu cred cã avem forþa necesarã - în urma alegerilor din adunãrile generale ale magistraþilor - sã ne îndeplinim aceastrã atribuþie. Nu cred cã avem nevoie de un rãzboi între judecãtori ºi procurori, pe de o parte, ºi justiþiabili, pe de altã parte. ÃŽn orice þarã sînt nemulþumiþi faþã de justiþie. Ce trebuie sã ne intereseze nu este numãrul celor nemulþumiþi, ci numãrrul cu adevãrat al celor nedreptãþiþi în justiþie“, a declarat Dan Lupaºcu.
Totodatã, el a subliniat cã nu ar trebui sã existe o demarcaþie între magistraþi ºi Ministerul Justiþiei, ci „o relaþie bazatã pe înþelegere ºi respect reciproc, în beneficiul justiþiei ºi al societãþii“.

Articol afisat de 1327 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective