Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Magistrat, cadru medical de nevoie

Magistrat, cadru medical de nevoie

• eforturile de salvare a unei femei cãreia i s-a fãcut rãu în sala de judecatã au avut în prim-plan un magistrat • judecãtorul Iulia Paisa a fost cea care a acordat primul ajutor pînã la sosirea Ambulanþei • toate acestea sub privirile indolente ale asistenþei din sala de judecatã •

Tragedia care s-a petrecut în urmã cu douã zile la Tribunalul Neamþ, cînd o femeie citatã ca martor într-un proces a murit în urma unui infarct, i-a determinat pe mai mulþi magistraþi nemþeni sã se gîndeascã la îmbunãtãþirea condiþiilor lor de muncã în privinþa protecþiei ºi a securitãþii. Unul dintre aceºtia este judecãtorul Iulia Paisa, care a fost preºedintele completului de judecatã în sala de ºedinþe unde a avut loc evenimentul ºi s-a implicat direct în încercãrile de salvare a acelei femei. „M-a afectat acel eveniment din sala de judecatã ºi m-a fãcut sã mã gîndesc foarte mult la motivele care au dus la producerea sa. ÃŽn afarã de faptul cã suferea cu inima, femeia aceea care, probabil, nu mai avusese niciodatã tangenþã cu justiþia, cred cã a fost copleºitã de atmosferã. ÃŽmi amintesc cã mai demult, tot în sala de ºedinþe unde eram eu, a mai fost un caz oarecum asemãnãtor, în sensul cã i s-a fãcut rãu unei persoane ºi pînã sã vinã cadrele medicale de la Ambulanþã, m-am ocupat de ea, atît cît m-am priceput. Spre deosebire de ultimul eveniment, atunci totul s-a terminat cu bine. De aceea cred cã ar fi foarte bine dacã în instituþia noastrã ar fi angajat un medic, care sã fie aici în astfel de situaþii ºi sã poatã gestiona eficient o asemenea crizã. Þinînd cont de gradul de stres al muncii noastre ºi al vieþii de zi cu zi, nu este exclus ca unuia dintre reprezentanþii corpului magistraþilor sã i se facã rãu ºi sã fie în pericol vital. Pînã sã vinã Salvarea, secundele, minutele pot fi vitale. Pe de altã parte, în condiþiile în care deþinuþii au drepturi, mã întreb de ce reprezentanþii corpului magistraþilor nu au. Unul dintre deþinuþii veniþi la proces în urmã cu cîteva luni a fãcut scandal ºi a ameninþat cã ne dã în judecatã pentru cã a aºteptat cîteva ore pînã i-a venit rîndul, cã este diabetic ºi nu a putut beneficia la orã fixã de masã ºi de injecþia cu insulinã. Noi stãm ore în ºir în sala de ºedinþe ºi nu ne punem problema dacã am mîncat sau nu“, susþine judecãtor Iulia Paisa.
Experienþa trãitã de acest magistrat în urmã cu douã zile a fost una cît se poate de nefastã, din punct de vedere al calitãþii umane. Chiar dacã în primul moment cînd a vãzut-o pe femeie prãbuºindu-se a avut o strîngere de inimã, atunci cînd a constatat cã nu este vorba despre un simplu leºin, a reuºit sã îºi stãpîneascã emoþiile ºi sã acþioneze promp.
„Totul s-a petrecut într-o fracþiune de secundã ºi m-a luat pe nepregãtite. Femeia era martor într-un proces de schimbare a titlului de proprietate a unui teren agricol. Dupã ce a fost chematã în salã ºi i-am fãcut cunoscutã acea parte introductivã specificã martorilor, dupã ce am clarificat ºi faptul cã nu este rudã apropiatã cu cei implicaþi în proces, am început sã intrãm în amãnuntele cazului. La un moment dat a pus o mînã pe barã, a dus-o pe cealaltã la cap ºi a spus cã are emoþii. S-a uitat la mine ºi a cãzut din picioare. M-am dus lîngã ea, am auzit un zgomot mai ciudat care semãna cu o hîrcîialã ºi am vãzut cã devenise cianoticã ºi cã dã sã scape limba pe gît. I-am scos proteza din gurã ca sã nu o înghitã ºi i-am tras limba. Am vãzut cã un bãrbat din salã îºi împreunase palmele sub capul femeii, ca sã i-l susþinã, am început sã îi fac masaj extern pe piept ºi în acelaºi timp am strigat sã iasã lumea din salã, sã vinã jandarmii ca sã ne ajute ºi am spus sã se sune la Ambulanþã. ÃŽn urmãtoarea secundã mi-am amintit cã am în agenda telefonului meu numãrul de mobil al doamnei doctor Damoc ºi am sunat-o. ªocul meu cel mai mare a fost atunci cînd încercam sã ajutãm cadrele medicale sã care targa la autosanitarã, i-am rugat pe jandarmi sã ne ajute ºi nu numai cã nu ne-au ajutat, dar ne rîdeau în nas, spunînd cã ei trebuie sã pãzeascã dubele cu deþinuþi“, a mai adãugat judecãtor Iulia Paisa.
Reamintim cã, miercuri, 28 septembrie, într-una din sãlile de ºedinþã de la Tribunalul Judeþean Neamþ, o femeie bolnavã de inimã, care fusese citatã ca martor la un proces, a murit în urma unui infarct miocardic. În ciuda faptului cã autosanitara a venit foarte repede, iar cadrele medicale au încercat toate metodele de resuscitare, pentru femeie a fost prea tîrziu. Atitudinea nepotrivitã a oamenilor din salã, care nu numai cã nu s-au oferit sã dea o mînã de ajutor, dar mai ºi asistau ca la circ la tragedia care se derula sub ochii lor, indiferenþa jandarmilor ºi a gardienilor din curtea instituþiei, au indignat-o ºi pe doctoriþa Letiþia Damoc, director al Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ. Aceasta a afirmat cã gãseºte mai mult decît oportun sã se organizeze cursuri de prim ajutor destinate oamenilor simpli care lucreazã în diverse instituþii publice sau particulare.

Articol afisat de 1725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective