Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 1 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sondajele româneºti se bat cap în cap

• IMAS ºi Gallup încearcã sã ne convingã de ce apar diferenþe între sondajele realizate simultan

Lãmuriþi de multã vreme cã sondajele nu fac decît sã pape banii clientului, cãruia îi oferã cifrele pe care le aºteaptã, în speranþa cã poporonimea va vota conform statisticilor de la televizor ºi ziar, avem acum o primã confruntare între douã instituþii de acest fel care au luat banii ºi au dat rezultate care se bat cap în cap.
IMAS - Marketing ºi Sondaje ºi The Gallup Organization Romania susþin cã diferenþele de procentaj între douã sondaje care au acelaºi subiect ºi sînt publicate simultan sînt de naturã tehnicã.
Directorii celor douã organizaþii, Mircea Kivu ºi Olga Dezso, semnatari ai comunicatului, subliniazã faptul cã publicarea simultanã a douã sondaje cu aceeaºi temã efectuate în perioade apropiate, dar cu rezultate semnificativ diferite, solicitã o analizã profesionalã menitã sã previnã eventualele speculaþii. Astfel, sondajul pe tema intenþiei de vot pentru Alianþa D.A. a avut un rezultat de 43% la IMAS ºi de 52% la Gallup.
Explicaþiile acestei diferenþe ar fi, în opinia directorilor celor douã organizaþii faptul cã în chestionarul IMAS variantele de rãspuns oferite respondenþilor au fost Alianþa D.A., PSD, PRM, UDMR etc, iar în chestionarul Gallup acestor variante le-au fost adãugate, la solicitarea clientului, variantele PNL ºi PD (separat de Alianþa D.A.). La prelucrarea datelor, Societatea Academicã Românã a prezentat valoarea intenþiei de vot pentru Alianþa D.A. prin cumularea opþiunilor exprimate pentru Alianþã cu cele pentru PNL ºi PD.
De asemenea, în eºantionul IMAS proporþia respondenþilor cu studii superioare a fost de 10,3%, în timp ce în cel al Gallup - de 12,1%, iar avînd în vedere faptul cã proporþia votanþilor Alianþei este sensibil mai mare în rîndul acestei categorii de populaþie diferenþa dintre eºantioane explicã o parte din diferenþa înregistratã.
IMAS a înregistrat o proporþie a celor care nu ºi-au declarat intenþia de vot sau au declarat cã nu ar vota de 20% din totalul eºantionului, în timp ce la Gallup aceastã proporþie a fost de 30%. Cifrele raportate de ambele institute se referã la procente din totalul opþiunilor exprimate, astfel încît la IMAS este vorba de 43% din 80% (adicã 35% din totalul eºantionului), iar la Gallup este vorba de 52% din 70% (adicã 36% din totalul eºantionului), se explicã în continuare în comunicat.
Cel de-al doilea caz în care s-au înregistrat diferenþe mari îl constituie sondajele referitoare la proporþia celor care apreciazã cã direcþia în care se îndreaptã România este bunã. Rezultatele au fost de 36% în sondajul IMAS ºi de 47% în sondajul Gallup.
Explicaþia acestei diferenþe ar fi cã aceasta a fost prima întrebare din chestionarul IMAS, în timp ce în sondajul Gallup ea a fost inseratã spre sfîrºitul chestionarului, într-un alt context, fapt care este posibil sã fi influenþat respondenþii.

Articol afisat de 1680 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective