Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Simona Vasiliu Chintilã, Cetãþean de Onoare al municipiului Piatra Neamþ

La propunerea Complexului Muzeal ºi Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Naþional Neamþ, artistul plastic Simona Vasiliu Chintilã a intrat, cu girul legislativului local, în rîndul Cetãþenilor de Onoare ai municipiului Piatra Neamþ.
Pietreanca, nãscutã în 1928, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureºti, la clasa profesorilor ªerban Constantinescu ºi Gheorghe Labin. ÃŽncepînd din anul 1954, timp de 32 de ani, a fost profesor la institutul în care s-a format ca om de artã. ÃŽn anul 1956, a intrat în rîndul artiºtilor plastici. De-a lungul carierei sale artistice, pe lîngã „personale“, a participat la numeroase expoziþii colective, organizate în þarã ºi strãinãtate, talentul sãu fiind rãsplãtit pe mãsurã. ÃŽn 1954, a cîºtigat premiul II la Festivalul Tineretului de la Moscova, în 1963 - Premiul Special al Juriului, la Bienala Sao Paolo, în 1966 - Premiul UAP pentru arta decorativã, iar în 1997 - Premiul Bienalei „Lascãr Vorel“ de la Piatra Neamþ. Simona Vasiliu Chintilã are meritul de a fi constituit un nucleu de artiºti la Piatra Neamþ. De asemenea, a inaugurat prima expoziþie de artã din cadrul Complexului Muzeal Neamþ. ÃŽn acest an, artistul plastic a donat Muzeului de Artã din Piatra Neamþ, 40 de lucrãri provenite din expoziþia sa retrospectivã, organizatã în perioada 21 iunie - 31 august, cu prilejul Zilelor Municipiului Piatra Neamþ. Acestea au fost argumentele care au stat la baza propunerilor reprezentanþii instituþiilor culturale nemþene. Pentru a evita situaþia jenantã de refuzare a acordãrii acestui titlu - existînd asemenea precedente în deciziile luate de cãtre legislativul local pietrean - primarul Gheorghe ªtefan a declarat: „Nu are rost sã ne facem de rîs neacceptînd acordarea acestui titlu. Dumneaei este un om de valoare, nu este implicatã politic ºi, în plus, are aproape 80 de ani“. Procedura a fost secretã, iar din cele 20 de voturi valabile, unul a fost „împotrivã“. Consilierul local Irina Hîrþe s-a revoltat împotriva celui care a votat negativ, reacþia sa fiind temperatã de cãtre primarul Gheorghe ªtefan: „Este democraþie, fiecare voteazã cum considerã“. Afirmaþie la care a primit urmãtorul rãspuns: „La chestia asta nu se mai poate vorbi despre democraþie. Sã fii împotriva unui artist de valoare...“.
Subiectul Cetãþenilor de Onoare ai municipiului a provocat ºi alte reacþii. Preºedintele de ºedinþã, consilierul local Adrian Alui Gheorghe, care este ºi directorul DCCPCN Neamþ, a prezentat o solicitare a dr. Virgil Rãzeºu care a solicitat 54 milioane de lei pentru tipãrirea, în 1.000 de exemplare, a unui volum în care sã fie incluºi toþi Cetãþenii de Onoare ai municipiului Piatra Neamþ. „Poate cã despre mulþi nu ºtim mai nimic. Aceasta ar fi o carte de identitate pentru onoarea localitãþii noastre“, a subliniat acesta. ÃŽnsã, primarul Gheorghe ªtefan a propus o altã soluþie: „Dacã tot sîntem atît de mulþi Cetãþeni de Onoare - ºi eu mã numãr printre ei - de ce nu am pune fiecare cîte 1 milion de lei pentru realizarea publicaþiei? Dau bani tot eu ºi pentru dr. Rãzeºu, cã dumnealui este pensionar“.

Articol afisat de 1433 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective