Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lacurile Pîngãraþi ºi Vaduri - arii protejate avifaunistice

Lacurile Pîngãraþi ºi Vaduri - arii protejate avifaunistice

O iniþiativã a asociaþiei neguvernamentale „EcoMoldavia“, menitã sã sensibilizeze populaþia judeþului Neamþ privind importanþa lacurilor Pîngãraþi ºi Vaduri, declarate prin Hotãrîre de Guvern arii protejate avifaunistice, a început sã îºi arate roadele. Un pas important în acest an pentru atingerea obiectivelor asociaþiei „EcoMoldavia“ este derularea de aproape patru luni a proiectului „Parteneriat pentru protejarea ariilor speciale avifaunistice Lacurile Pîngãraþi ºi Vaduri“, cu sprijinul financiar al „Fundaþiei pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc - Environmental Partnership Foundation“. Dar ce este o arie naturalã protejatã?: Aria naturalã protejatã este o zonã terestrã, acvaticã ºi/sau subteranã, cu perimetru legal stabilit ºi avînd un regim special de ocrotire ºi conservare, în care existã specii de plante ºi animale sãlbatice cu valoare ecologicã, ºtiinþificã sau culturalã deosebitã. Aria de protecþie specialã avifaunisticã este acea arie naturalã protejatã al cãrei scop este de a conserva, de a menþine ºi, acolo unde este cazul, de a readuce într-o stare de conservare favorabilã habitatele specifice, desemnate pentru protecþia speciilor de pãsãri migratoare sãlbatice.
În anul 2004, prin Hotãrîrea de Guvern numãrul 2151, lacul Pîngãraþi, cu o suprafaþã de 153 hectare, ºi lacul Vaduri, cu o suprafaþã de 119 hectare, au fost declarate arii de protecþie specialã avifaunistice. Aceste lacuri au fost construite în scopul producerii de energie electricã, devenind în ultimii ani un habitat propice pentru multe specii de pãsãri migratoare, dintre care cel mai des întîlnim: lebãda albã ºi de iarnã, raþa mare, cîrîitoare, lingurar, moþatã ºi roºie, pescãruºul albastru ºi argintiu, barza albã ºi neagrã. Se ºtie cã orice specie de plante ºi de animale, chiar ºi omul, are nevoie de anumite condiþii ca sã se poatã dezvolta ºi perpetua, deci cu atît mai mult trebuie sã avem grijã de speciile rare, de speciile pe cale de dispariþie ca ºi cele enumerate mai sus.
Dar ATENÞIE: dacã nu avem grijã, nu le vom mai vedea decît în atlase. Nouã, tuturor, ne place sã mergem la sfîrºit de sãptãmînã într-un loc liniºtit ºi curat unde putem sã petrecem cîteva ore în armonie cu natura ºi de unde putem sã ne întoarcem încãrcaþi cu energie mãcar pentru încã o sãptãmînã de muncã. Sã încercãm ca acele locuri vizitate sã rãmînã mãcar la fel de „curate“ pe cît le-am gãsit. Stã în puterea noastrã, a tuturor, ca aceasta sã se întîmple.
Pentru ca într-adevãr aceste arii protejate sã fie curate noi toþi trebuie sã ne alãturãm eforturilor depuse de membrii asociaþiei EcoMoldavia în acþiunile întreprinse ºi sã ne aducem contribuþia prin propriile noastre iniþiative.

„Urme“ pe lac de la turiºti... „civilizaþi“
Frecvent, o zi petrecutã pe malul lacului lasã urme nedorite: diverse tipuri de ambalaje, deºeuri menajere cît ºi noi vetre de foc. Pentru reducerea acestor aspecte, „EcoMoldavia“, în cadrul proiectului, a efectuat pînã acum trei patrule în timpul cãrora s-au purtat discuþii cu turiºtii aflaþi pe malurile celor douã lacuri, s-au împãrþit fluturaºi ce conþin un minim de informaþii ºi îndemnuri pentru obþinerea unui comportament prietenos mediului, precum ºi identificarea zonelor de depozite necontrolate de deºeuri. Patrulele, echipate cu tricouri ºi ºepci personalizate, au fost formate din: membrii ONG, elevi ai ºcolilor din Pîngãraþi, Alexandru cel Bun, Oanþu ºi Stejaru, reprezentanþi ai partenerilor la proiect. Dacã, pe timpul verii, atingerea scopului de informare ºi conºtientizare a populaþiei a fost asigurat de patrulele organizate, continuitatea acestui proces este asiguratã de montarea celor opt panouri amplasate pe malurile lacurilor. Panourile conþin informaþii despre speciile de pãsãri protejate ºi atrag atenþia asupra interdicþiilor impuse de legislaþia privind ariile protejate. Neimplicarea ºi neîncrederea cã ºi în România se va trãi într-un mediu curat duce la ceea ce se vede: luciu de apã invadat de ambalaje, în special PET-uri, precum ºi la prea multe depozite necontrolate de deºeuri pe malurile lacurilor. Acþiunile de igienizare desfãºurate pînã în prezent nu au rezolvat aceste probleme ºi nu sînt o soluþie pentru viitor. Singurul mod de a avea ceea ce ne place ºi meritãm cu toþii este de a ne implica activ în acþiuni de educare ºi conºtientizare menite sã schimbe atitudinea omului faþã de mediul înconjurãtor. Membrii Asociaþiei „EcoMoldavia“ au ºi un îndemn pentru cetãþeni: „Fii alãturi de noi! Este nevoie de fiecare cetãþean pentru ca valorile naturale ale acestor zone sã fie pãstrate în bunã stare, sã le putem lãsa moºtenire vie copiilor noºtri!“
Natura nu ne aparþine, ea este un bun care trebuie conservat, protejat, îngrijit pentru a putea beneficia ºi generaþiile urmãtoare de el, iar speciile de plante ºi animale sã se poatã perpetua asigurînd echilibrul Terrei.

Articol afisat de 1956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective