Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pensionarii ºi dascãlii romaºcani, omagiaþi de ziua lor

Pensionarii ºi dascãlii romaºcani, omagiaþi de ziua lor

• 50 de pensionari ºi 82 de dascãli romaºcani au fost sãrbãtoriþi de cãtre municipalitate, Consiliul Pensionarilor ºi Federaþia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt • o parte dintre sãrbãtoriþi au primit premii în bani •

Municipalitatea romaºcanã, Consiliul Consultativ al Pensionarilor ºi Federaþia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt (FSLÃŽ) au organizat, în parteneriat, în zilele de 3 ºi 4 octombrie, la Cantina Grupului ªcolar „Vasile Sav“, cea de-a patra ediþie a „Zilei Persoanelor de vîrsta a treia“ ºi cea de-a cincea ediþie a „Zilei Educatorului“.
La prima manifestare au participat primarul Dan Ioan Cãrpuºor, viceprimarul Nicolae Stan, secretarul Gheorghe Carnariu, ºi consilierii locali Mihail Florea ºi Nicolae Stan.
Sãrbãtoarea propriu-zisã a debutat cu un discurs al preºedintelui Consiliului Consultativ al Pensionarilor, Licã Zaharia, care subliniat sprijinul oferit de primarul Dan Ioan Cãrpuºor pentru ca aceastã manifestare sã fie o permanenþã în viaþa pensionarilor romaºcani. „La 1 octombrie, în întreaga lume, se sãrbãtoreºte Ziua Persoanelor de vîrsta a treia. Pentru a patra oarã, noi o sãrbãtorim la Roman. Am organizat o serie de activitãþi care au prefaþat aceastã zi, ele constînd într-un concurs de ºah ºi unul de culturã generalã. Cîºtigãtorii acestor concursuri au fost recompensaþi, în aceastã searã, datoritã Primãriei ºi Consiliului Local“, a precizat Licã Zaharia.
Primarul Dan Ioan Cãrpuºor, vizibil emoþionat, a subliniat rolul pensionarilor în viaþa Romanului. „Am þinut sã marcãm un moment deosebit de important, din viaþa unui segment a populaþiei municipiului Roman, care este unul deosebit de important pentru comunitatea localã, cît ºi pentru administraþia publicã.
Pensionarii de astãzi ºi-au fãcut, cu prisosinþã, datoria faþã de þarã, iar cei prezenþi aici, faþã de acest municipiu. Au muncit ºi au trãit astfel încît sã lase urmaºilor roadele muncii lor.
Aceºti oameni sînt cei care ajutã Executivul, fiecare dupã mãsura capacitãþilor sale, prin propuneri ºi sugestii, mobilizîndu-se, exemplar, la orice acþiune cetãþeneascã“, a spus primarul în discursul sãu. Acesta a subliniat rolul Consiliului Consultativ al Pensionarilor, care l-a sprijinit în cele mai importante hotãrîri, privind viaþa urbei romaºcane, cu sfaturi, ce l-au determinat sã ia, uneori, decizii importante, la acest veritabil „Sfat al ÃŽnþelepþilor“ adãugîndu-se echipa de la CARP ºi cea de la Sindicatului Pensionarilor. „Trebuie sã recunoaºtem cã cei mai mulþi dintre pensionari o duc greu, pentru cã pensiile, în majoritatea cazurilor, abia ajung sã acopere cheltuielile curente, ca sã nu mai vorbim cã abia-abia pot sã-ºi procure medicamentele, absolut necesare, dupã o anumitã vîrstã. Zicala «Cine n-are bãtrîni sã ºi-i cumpere», ºi-a dovedit, în nenumãrate rînduri, valabilitatea. Dar atunci cînd ai niºte bãtrîni, oare nu este normal sã faci tot ce poþi ca sã le faci viaþa mai uºoarã ºi traiul mai limpede ºi luminos? Nu este normal sã le acorzi, pe lîngã stima ºi respectul care li se cuvin, pentru o viaþã de trudã ºi un ajutor, poate, neînsemnat? Ba, este mai mult decît normal, mai ales cã pensionarii noºtri nici nu pretind nimic, nici nu aºteaptã mare lucru. Acesta este motivul pentru care ne-am constituit în parteneri la organizarea aceste manifestãri închinate vîrstei a treia“ a mai spus primarul Cãrpuºor.

Diplome ºi premii
A urmat, apoi, momentul mult aºteptat al acordãrii de diplome ºi premii. Primii au fost recompensaþi cîºtigãtorii concursului de culturã generalã. Locul I a fost obþinut de Costicã Capul, locul al II-lea de Mihai Horga, locul al III-lea de Porfirie Teodoru, iar menþiune Dumitru Cãldãruºanu. Locul I la ºah a fost adjudecat de Mircea Panaite, locul al II-lea de cãtre Creþu Constantin, iar locul al III-lea de Alex Alexei, în timp ce Andrei Mîrza a obþinut o menþiune. S-a trecut la capitolul „premii surprizã“. Primul dintre acestea a fost cel dedicat secþiunii „Cel mai fidel cuplu“, acordat familiilor: Iasilcovschi, Jochiac, Gene. Titlul „Cel mai longeviv pensionar“ a fost conferit lui Constantin Mitocariu, în timp ce titlul de „Cel mai activ pensionar“ a revenit deopotrivã pensionarilor: Vasile Leonte, Neculai Stanciu, Ioan Pagu, Melania Nistor, Traudi Sîrghie, Mihai Irimia, Ioan Vlãduþ, Constantin Ciomîrtan, Teodor Ungureanu, Gheorghe Popa, Nicolae Radu, Voicu Roºu, Ionel Feraru, Valentin Varnaru, Iulia Mihai, Ovidiu Mihai, Constantin Ploºniþã. Au fost oferite douã premii pentru „Cel mai sexy pensionar“, titlu ce a fost acordat lui Vasile Dumbravã, care l-a împãrþit cuTraudi Sîrghie, cãreia i s-a conferit aceeaºi diplomã. S-a oferit ºi premiul „Cea mai tînãrã pensionarã“, ce a fost adjudecat de douã dintre pensionare: Gina Bîrcã ºi Aneta Dãnilã. Nu au fost uitaþi nici „Prietenii lui Bachus“, la aceastã categorie ieºind „învingãtori“ Ioan ªoric ºi Constantin Monoranu. Nu a putut lipsi nici premiul „Cel mai cîrcotaº pensionar“, acordat lui Mihai Panait. Ultimele douã premii au fost decernate categoriei „Cel mai în formã pensionar“, atribuit lui Dumitru Cozma, care l-a împãrþit cu Ion Chelaru. Pensionarii i-au oferit primarului un imens buchet de crizanteme, dupã care a început veselia. Orchestra cunoscutului lãutar ªerban a creat ambianþa propice unei petreceri pe cinste, care a durat cam cãtre orele 22. „Celui mai iubit dintre primari“ i s-a dedicat apoi melodia „ Dar-ar naiba-n tine, Dragoste! “, cîntatã de Elena Mintenaº. „Cea mai sexy“ pensionarã, Traudi Sîrghie, l-a invitat pe primar la dans. Rînd pe rînd, primarul a trecut pe la mesele pensionarilor prezenþi în salã, ciocnind cu aceºtia cîte un pahar cu vin ºi urîndu-le sãnãtate, viaþã mai lungã ºi... mai bunã.

Dascãlii romaºcani în sãrbãtoare
La iniþiativa liderului zonal al FSLI, Gabriel Ploscã, Primãria a intrat, în urmã cu cinci ani, în parteneriat cu administraþia publicã localã, pentru a-i sãrbãtori pe dascãlii acestui oraº, aºa cum se cuvine. Conform declaraþiei lui Gabriel Ploscã, aceastã sãrbãtoare a celor care muncesc în învãþãmîntul romaºcan, este unicã în România. „Spun acest lucru pentru cã, deºi au mai existat colegi care au încercat sã organizeze ºi ei asemenea manifestãri, acestea n-au dãinuit tocmai pentru cã nu au gãsit suficientã înþelegere la autoritãþile publice locale. Noi, anul acesta, sãrbãtorim ceea ce ne-am obiºnuit a numi «Ziua ÃŽnvãþãtorului», pentru a cincea oarã, consecutiv, fiind sprijiniþi de Primãrie ºi Consiliul Local, de data aceasta, însã, în 5 octombrie, cînd se sãrbãtoreºte, în întreaga lume, «Ziua Mondialã a Educaþiei». Am încercat sã evidenþiem activitatea a 82 de oameni, care lucreazã în unitãþile ºcolare ale municipiului Roman. Am cerut liderilor noºtri de sindicat, din ºcoli, sã trimitã propuneri, pe care le-au fãcut colegii noºtri în adunãrile generale, þinînd cont de realizãrile acestora în ºcoalã. Prin modul în care s-au fãcut aceste propuneri, s-a încercat ca, de-a lungul anilor, cît mai mulþi colegi sã fie stimulaþi. Sînt foarte bucuros cã am putut organiza aceastã sãrbãtoare, pentru colegii noºtri, care, în ciuda vremurilor tulburi, înþeleg sã-ºi facã datoria de dascãli, contribuind la formarea celor care vor reuºi, probabil, peste cîþiva ani, sã facã din România o þarã mai prosperã, în care cît mai mulþi sã trãiascã mai bine“, a declarat Gabriel Ploscã.
ªi la aceastã festivitate, primarul Dan Ioan Cãrpuºor ºi echipa sa au salutat pe dascãlii romaºcani, subliniind aportul acestora la activitatea din acest municipiu. „Am invitat astãzi, aici, o parte din cei mai buni dascãli, cei care au învãþat atîtea serii de elevi, cei care au trimis la olimpiadele ºcolare atîþia absolvenþi merituoºi, care au devenit studenþi la fel de merituoºi ºi apoi profesori, doctori, juriºti. Din puþinul resurselor noastre bugetare, am decis sã acordãm cîteva premii, cu valoare de simbol, pentru cã, este greu sã gãseºti cuvintele de mulþumire cele mai cuprinzãtoare pentru a rãsplãti dascãlii pentru munca depusã, pentru strãdania lor“, a spus primarul Cãrpuºor. De remarcat cã pe listele de premiere s-au regãsit cîþiva dintre directorii „stigmatizaþi“ de conducerea ISJ, ceea ce pare a fi fost o reacþie a cancelariilor la ceea ce încearcã sã facã mai marii învãþãmîntului nemþean, prin contestatele evaluãri. Pe listele de premiere au fost înscrise numele directorilor: Roxana Ciuºtea, Iudit Gãinã, Leonard Vacaru, Lucia Musteaþã, Dan Zaharia, Emila Butnaru, Ana Tamba. Au mai primit premii: Maria Boatã, Maria Balan, Lucia Doboº, Maria Mititelu, Doina Prisecaru, de la învãþãmîntul preºcolar. Lor li s-au adãugat alþi dascãli din învãþãmîntul gimnazial: Cristina Peºterãu, Liliana Barbu, Maria Tiron, Maria Gheorghiu, Rodica Petrovan, Ana Borcan, Elena Caraiman, Odette Muller Rozum, Maria Militaru, Delia Chifu, Virgil Ivan, Silvia Ciocan, Carmen Popescu, Elena Acsinte, Maria Prisecaru, Militina Panciu, Mihaela Tansanu, Gabriela Stoica, Elena Galiuc, Viorica Lucescu, Livia Ciobanu, Maria Pãduraru, Maria Popa, Maria Vasiliu. Acestora li s-au adãugat numele dascãlilor din învãþãmîntul liceal: Cristian Ilie, Lãmîiþa Iliescu, Irina Sichitiu, Coca Dinu, Maricica Buzdugan, Marilena Neagu, Nicuºor Cristian Pop, Elena Adam, Carmen Grãdinaru, Gabriela Botezatu, Constantin Rusu, Vasile Climescu, Elisabeta Lazãr, Gabriela Levãrdã, Ilie Olaru Ana Tamba, Irina Pãtrãuceanu, Ioan Popa, Valerian Perca, Emilian Floroiu ºi Lucicã Cucoº.

Articol afisat de 3465 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective