Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 5 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicatele din învãþãmînt anunþã proteste în toatã þara

Principalele federaþii sindicale din învãþãmînt ameninþã cu proteste în toatã þara, în 12 octombrie, anunþînd cã acþiunile lor ar putea merge pînã la declanºarea grevei generale, dacã revendicãrile lor nu vor fi soluþionate.
Federaþia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt (FSLI), Federaþia Sindicatelor din ÃŽnvãþãmînt „Spiru Haret“ ºi Federaþia Naþionalã Sindicalã „Alma Mater“ au anunþat, marþi, printr-un comunicat de presã comun, „nu mai acceptã umilinþa ºi sacrificiul la care sînt supuºi salariaþii din învãþãmînt“.
Sindicaliºtii solicitã Guvernului, Parlamentului ºi întregii clase politice din România alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a unui procent de ºase la sutã din PIB de la bugetul de stat pentru învãþãmînt, elaborarea proiectului Legii salarizãrii în sistemul bugetar prin care salariile personalului din învãþãmînt sã se dubleze pînã la data de 01 ianuarie 2007 ºi aprobarea lui în Parlamentului României“.
Cele trei organizaþii mai cer negocierea strategiei de descentralizare a învãþãmîntului preuniversitar cu federaþiile sindicale reprezentative din învãþãmînt ºi legiferarea proiectului negociat numai în condiþiile alocãrii a ºase la sutã din PIB de la bugetul de stat pentru învãþãmînt, dar ºi menþinerea titularizãrii în învãþãmînt.
Anularea OUG nr. 63/2005 ºi acordarea premiului lunar de doi la sutã ºi a celorlalte premii ºi acordarea tichetelor de masã ºi a unui fond de carte de specialitate sînt alte cerinþe ale angajaþilor din învãþãmînt.
În vederea susþinerii platformei de revendicãri, cele trei federaþii reprezentative din învãþãmînt au hotãrît declanºarea acþiunilor de protest începînd cu data de 12 octombrie, zi în care se vor picheta prefecturile, consiliile judeþene ºi locale din întreaga þarã.
„ÃŽn situaþia în care guvernanþii vor fi în continuare indiferenþi faþã de solicitãrile noastre, vom continua acþiunile de protest mergînd pînã la declanºarea grevei generale“, se aratã în comunicat.
Prima zi de ºcoalã din acest an, a fost însoþitã de cea dintîi acþiune de toamnã a sindicatelor cadrelor didactice, care au protestat în faþa Ministerului Educaþiei, acuzînd acordarea de fonduri insuficiente pentru învãþãmînt, salariile mici ºi lipsa dialogului cu autoritãþile din domeniu.
La mitingul din faþa sediului Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii au participat membri ai FSLI, FEN ºi ai Federaþiei Sindicatelor din ÃŽnvãþãmînt „Spiru Haret“.
De asemenea, cîteva zeci de cadre didactice din învãþãmîntul superior au protestat, luni, în prima zi a cursurilor universitare, în Bucureºti, cerînd ºase la sutã din PIB pentru educaþie, în 2006, dar ºi 850 de miliarde de lei în plus la rectificarea bugetarã, pentru finanþarea universitãþilor.
Cadrele didactice s-au adunat în zona Facultãþii de Drept ºi s-au îndreptat apoi cãtre sediul Ministerului Finanþelor Publice (MFP). O delegaþie a profesorilor a depus la minister cererile acestora, dar nici un reprezentant al autoritãþilor nu a discutat cu profesorii.
Rãzvan Bobulescu, preºedintele Federaþiei Naþionale a Sindicatelor „Alma Mater“, a declarat cã, dacã universitãþile nu vor primi aceastã rectificare bugetarã, atunci va avea loc o grevã la nivel naþional, în învãþãmîntul superior.
Din cele 26.000 de cadre angajate în învãþãmîntul superior, 5.000 sînt profesori universitari, a cãror vîrstã medie este de 52 de ani. Totodatã, în domeniu sînt 19.000 de posturi vacante, pentru cã salariile de debut sînt foarte mici, dar ºi pentru cã unele posturi sînt pãstrate libere, „pentru a menþine la un anume nivel salariul celor deja angajaþi“, a adãugat Bobulescu.
Salariul mediu în învãþãmînt este de 800 de lei (8.000.000 de lei vechi), cu un milion mai mare decît salariul mediu naþional, dar aceºti bani nu sînt suficienþi, a apreciat liderul „Alma Mater“.

Articol afisat de 1805 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective