Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 6 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Putin, primul preºedinte strãin la Cobra

Putin, primul preºedinte strãin la Cobra

• ºedinþa numitã Cobra se desfãºoarã în buncãrul subteran de unde guvernul Marii Britanii coordoneazã þara în caz de dezastru sau de atac • Vladimir Putin ºi Tony Blair au ascultat rapoartele celor mai înalþi ºefi ai poliþiei ºi serviciilor secrete •

Preºedintele Rusiei, Vladimir Putin, ºi-a încheiat, ieri, vizita la Londra cu o serie de convorbiri cu premierul britanic Tony Blair pe marginea acþiunilor internaþionale de combatere a terorismului. Cei doi lideri au fãcut declaraþii optimiste privind creºterea cooperãrii ruso-britanice în acest domeniu, chiar dacã Moscova ºi Londra au viziuni destul de diferite asupra definiþiei terorismului.
Pentru prima datã în istoria Marii Britanii, un lider strãin a fost invitat sã ia parte la o reuniune a cabinetului desfãºuratã în buncãrul subteran de unde guvernul coordoneazã þara în caz de dezastru sau de atac - o ºedinþã cunoscutã sub numele de COBRA în terminologia guvernamentalã de la Londra.
Vladimir Putin ºi Tony Blair au ascultat rapoartele celor mai înalþi ºefi ai poliþiei ºi serviciilor secrete, în ceea ce priveºte eforturile acestora de combatere a terorismului.
La final, a fost emisã o declaraþie comunã, în care se spune cã ambele state doresc sã întãreascã legãturile dintre serviciilor lor de securitate. Preºedintele Putin a mai declarat cã ambele guverne înþeleg ºi reacþioneazã similar la ameninþãrile globale, inclusiv la ameninþarea teroristã.
ÃŽnainte de plecarea spre Moscova, liderul rus a oferit medalii celor cinci britanici, militari ºi civili, care au salvat echipajul unui submarin rusesc blocat la mare adîncime. „Am o misiune de onoare, aceea de a vã prezenta medaliile guvernamentale ale Federaþiei Rusie. Vã mulþumesc pentru munca efectuatã ºi pentru salvarea marinarilor ruºi“, a spus preºedintele Putin cu prilejul ceremoniei de la Londra.
În declaraþii, atmosfera vizetei a fost una cordialã, lãsînd prea puþin sã se vadã faptul cã cele douã pãrþi au puncte de vedere radical diferite, mai ales în ceea ce priveºte terorismul. Preºedintele Putin a adãugat însã cã le este recunoscãtor britanicilor pentru francheþea cu care au abordat discuþiile, în special în acele domenii pe care Rusia le considerã sensibile.
A fost una dintre rarele referiri la chestiunile în divergenþã. Tony Blair declarase, fãrã sã intre cu detalii, cã liderii europeni ºi omologul lor rus au abordat situaþia din Cecenia.
Organizaþia Amnesty International acuzã armata rusã cã foloseºte lupta teroristã ca pretext pentru a comite o serie de abuzuri în lupta contra separatiºtilor ceceni, incluzînd tortura ºi confesiunile forþate. Rusia respinge însã astfel de acuzaþii ºi spune cã soldaþii sãi rãspund viguros acþiunilor celor pe care îi numeºte ceceni.
Marea Britanie - alãturi de alte þãri Occidentale - are o abordare mai naunþatã, criticînd violenþa practicatã de ambele pãrþi - rusã ºi cecenã.
Tribunalele britanice împãrtãºesc viziunea guvernului ºi au acordat azil politic unui separatist cecen, Ahmed Zakayev, cãutat pentru acþiuni teroriste de cãtre Moscova.
În plus, îngrijorarea faþã de sistemul juridic rusesc justificã refuzul Londrei de a extrãda mai mulþi lideri ai companiei petroliere Yukos pe care îi doreºte procuratura din Rusia.
În planul declaraþiilor, vizita lui Vladimir Putin l-a Londra nu pare sã fi adus un progres în aceste chestiuni. Unele lucruri au devenit însã evidente. Uniunea Europeanã e tot mai dependentã de petrolul rusesc iar Moscova ºtie acest lucru ºi discutã de pe o poziþºie cu mult mai puternicã decît în trecut.

Articol afisat de 1674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective