Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Muncã de sisif la Arhivele Naþionale

• în 2005 s-au primit peste 4.000 de cereri • se lucreazã cu nouã funcþionari ºi un singur calculator •

La Direcþia Judeþeanã Neamþ a Arhivelor Naþionale au fost depuse, de la începutul anului ºi pînã în prezent, 4.050 de cereri pentru eliberarea unor documente. Numeroºi nemþeni solicitã, de exemplu, documentele care sã le ateste calitatea de proprietar, potrivit actualelor legi de restituire a proprietãþilor: acte de vînzare-cumpãrare, acte dotale, testamente, acte de partaj voluntar. Alte solicitãri privesc aplicarea unor acte normative de expropiere, de naþionalizare ºi de trecere în proprietatea statului a unor terenuri, a unor imobile sau a altor puncte, emise în timpul regimului comunist. Apoi, pentru cã Notariatul de Stat ºi-a încetat activitatea în 1995, Arhivele Naþionale au preluat o mare parte din documentele fostului notariat al judeþului Neamþ ºi ale celui de la Roman: certificate de moºtenitor, dosare succesorale ºi, în general, toate documentele care au stat la baza întocmirii certificatelor de moºtenitor. Aºa cã cei care doresc sã-ºi realizeze dezbaterea succesoralã în urma decesului mamei, tatãlui sau altui membru din familie ajung, ºi ei, la Direcþia Judeþeanã Neamþ a Arhivelor Naþionale. ªi nemþenii care îºi recalculeazã pensiile se adreseazã Arhivelor Naþionale. De la începutul anului ºi pînã în prezent, peste 1.500 de pensionari au solicitat instituþiei sã le comunice salariul de încadrare sau de bazã, plus toate sporurile la care au avut dreptul. Pentru soluþionarea, în termenul legal de 20 de zile lucrãtoare, a fiecãrei cereri de acest tip, Direcþia Judeþeanã Neamþ a Arhivelor Naþionale dispune de nouã funcþionari ºi de un singur calculator.
„Instituþia noastrã îºi desfãºoarã activitatea în condiþii improprii. Biroul nostru de relaþii cu publicul se aflã în curte, nu în acelaºi corp de clãdire în care funcþioneazã instituþia, ºi încercãrile noastre de a obþine un alt spaþiu nu au gãsit înþelegere. Pe urmã, avem personal insuficient - rezolvarea cererilor cade pe umerii a nouã funcþionari: trei arhivari ºi ºase arhiviºti. ªi dotarea lasã foarte mult de dorit, noi neavînd decît un singur calculator, la secretariat. Faptul cã lipsesc calculatoarele care ne-ar uºura extraordinar de mult întocmirea întregii corespondenþe face ca, uneori, sã se depãºeascã termenul acesta minimal de 20 de zile stabilit de legiuitor pentru rezolvarea cererilor ºi pentru întocmirea rãspunsurilor“, a declarat Constantin Pãduraru, directorul Direcþiei Neamþ a Arhivelor Naþionale.

Articol afisat de 2513 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective