Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽntîlnirea „Generaþiei de Aur“ la Colegiul Naþional „Roman-Vodã“

ÃŽntîlnirea „Generaþiei de Aur“ la Colegiul Naþional „Roman-Vodã“

• dupã 30 de ani, promoþia 1975, s-a întîlnit pe holurile bãtrînului aºezãmînt de învãþãmînt • amintiri de neuitat, oameni realizaþi, redeveniþi, pentru o zi... „frumoºii nebuni“ ai bãtrînului gimnaziu •

Promoþia 1975 a Liceului „Roman-Vodã“, astãzi Colegiul Naþional „Roman-Vodã“, a organizat întîlnirea de 30 de ani, vineri, 7 octombrie. Holurile impunãtoare, dar primitoare, ale bãtrînului Colegiu au întîmpinat încã de la orele 10, cu acea atmosferã, deja cunoscutã, de þinutã „academicã“, dar nu rece, atît pe elevii de altãdatã, dar mai ales pe vîrstnicii lor profesori, primiþi cu multã cãldurã, de elevii de astãzi ºi cei de ieri. „Maieºtrii“ de ceremonii s-au arãtat a fi Felician Ioniþã, directorul tehnic al Primãriei Roman, „trudind“, deopotrivã alãturi de: „poetul“ Mircea Bostan, Edy Corduneanu, Sorin Dancea, Mihaela Chiriac, Lenuº Ciofu ºi, bineînþeles, Dan Cãrpuºor. Profesorii care au rãspuns invitaþiei: soþii Natalia ºi Ovidiu Rusu, nimeni altul decît temutul, dar îndrãgitul „Atila“, Lidia Corduneanu, Elisabeta Percã, Gheorghe A.M.Ciobanu ºi soþia acestuia Elena Ciobanu, Elena Popescu, Paula Gãlãþeanu, Lucia Ursu, Mihai Gavriluþ s-au aºezat în prezidiu ºi în primul rînd.
Diriginta anului IV-B, severa profesoarã de atunci, Lucia Ursu, de la care „realiºtii“ au învãþat fizicã nu glumã, ºi-a amintit cu dragoste ºi plãcere de elevii sãi, din seria 1975: „Toþi bãieþii ºi fetele din aceastã serie au fost buni ºi au ajuns astãzi oameni de vazã. N-aº vrea sã nedreptãþesc pe vreunul din ei, aºa cã prefer sã ºtie cã îmi amintesc, cu plãcere ºi dragoste de ei, chiar dacã, pe unii îi vãd rar, pentru cã, viaþa i-a rãspîndit prin toate colþurile þãrii ºi chiar ale lunii“, a spus Lucia Ursu. Felician Ioniþã a fãcut, în continuare, oficiile de gazdã, invitîndu-l pe directorul adjunct al CNVR, Ioan Vega, sã adreseze salutul sãu: „Mã bucur sã vãd aici, în aceastã aulã, a CNRV, alãturi pe o parte dintre dascãlii ºi elevii de acum 30 de ani, a cãror prezenþã o salutãm. Ca fost elev al acestei «Citadele» a învãþãmîntului ºi acum ca dascãl, sînt la fel de emoþionat la fiecare întrevedere a unei generaþii de absolvenþi, care au dus, ca pe o ºtafetã, spiritul «romanvodist» mai departe“, a spus Ioan Vega.

Din „Seria de Aur“ un „bãiat de gaºcã ieri, astãzi primul gospodar al Romanului“
Au urmat apoi cuvintele ºefei de promoþie, Simona Dîrlogea, care ºi-a amintit, în cuvinte deosebite, de anii de liceu. Prezentat ca fiind „altãdatã un bãiat de gaºcã, care, cîþiva ani mai tîrziu s-a trezit primul gospodar al oraºului“, a urcat la tribuna sãlii de festivitãþi a CNRV, „elevul-primar“, Dan Ioan Cãrpuºor. „Cu toate cã vin foarte des în acest liceu sînt emoþionat. Despre seria noastrã s-a spus mereu cã am fi «Seria de Aur». Pe zi ce trece o asemenea etichetã capãtã ºi nuanþe realiste. Ne amintim astãzi sistemul nostru, de atunci, de a defini, unele obiecte de studiu: dacã era verde ºi se agita, era... biologie. Dacã nu funcþiona, era, desigur... Fizicã, dacã era abstractã, era... Matematicã, iar dacã nu avea sens, era ori Economie, ori Psihologie. ÃŽn rest totul era... doar Anatomie. De multe ori cele mai simple subiecte erau cele despre care nu ºtiam nimic. Am avut, însã, inteligenþa, «de Aur» sã nu lãsãm sã se observe nimic. Dar aºa cum se întîmplã, în viaþã, de multe ori, exact ceea ce nu vrei sã fii, aceea devii. Probabil cã mulþi dintre noi sînt ingineri, ori doctori, destui sînt directori ºi eu... primar. Se spune cã dacã nu poþi convinge pe cineva, zãpãceºte-l. Nu este o aluzie la niciunul dintre colegii mei, astãzi eminente personalitãþi, care în urmã cu 30 de ani, detestau pe toþi directorii din lume“, a spus în rîsetele copioase ale colegilor sãi, astãzi primarul Romanului. Apoi a þinut sã-i lãmureascã pe colegii de liceu, de ce a intrat în administraþie. „Unii dintre domnii profesori ºi dintre colegi s-au mirat cum de am intrat în administraþie. Vã asigur cã am fãcut-o cu bune intenþii, dar ºi din spirit de autoconservare, pentru cã se ºtie cã, birocraþia poate supravieþui oricui ºi oricînd“, a mai spus, emoþionat Dan Ioan Cãrpuºor. Una dintre surprizele întîlnirii a constituit-o prezentarea a douã spoturi, alcãtuite sub forma unor veritabile „filmuleþe-documentar“, alcãtuite de cãtre George Licurici ºi Sorin Dancea, din tot ceea ce a însemnat fotografie din anii de liceu, comentate cu mult umor. A urmat apoi strigarea catalogului, prezentarea fiecãruia dintre elevii de atunci, cu realizãrile sale, cursul festiv terminîndu-se la ora prînzului, cînd a urmat un coktail...„Molotov“, pînã la orele 14. Dupã aceea o binemeritatã pauzã de... refacere pentru masa festivã de la Restaurantul Hotelului Roman, care a durat, fireºte, pînã spre dimineaþã.

Articol afisat de 2413 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective