Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noile formulare de reþete au ajuns în judeþ

Noile formulare de reþete au ajuns la Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ. Conform precizãrilor fãcute de cãtre jurist Daniela Soroceanu, preºedinte director general al instituþiei, Imprimeria Naþionalã a trimis deocamdatã numai jumãtate din numãrul topurilor de reþete solicitate, adicã 900, restul urmînd sã ajungã ulterior.
Conducerea CAS Neamþ a solicitat medicilor sã îºi facã evaluarea privind numãrul reþetelor de care ar putea avea nevoie într-o lunã ºi sã realizeze un stoc de formulare pe care sã le aibã mereu la dispoziþie. Exceptînd octombrie, farmaciºtii îºi vor putea procura noile formulare de reþete în primele cinci zile ale lunii.
Medicii nemþeni vor prescrie medicamente gratuite ºi compensate pe noi formulare de reþete, începînd de luni, 17 octombrie.
Pînã pe 16 octombrie, inclusiv, se pot prescrie medicamente cu ºi fãrã contribuþie personalã pe vechile formulare compensate în proporþie de 90%, ceea ce în nici un caz nu înseamnã cã toate medicamentele sînt compensate 90%. Formularele de prescripþie medicalã „compensat 90%“ emise anterior datei de 17 octombrie sînt valabile 24 de ore de la eliberare în mediul urban, respectiv, 48 de ore în mediul rural în cazul afecþiunilor acute ºi subacute ºi 30 de zile în cazul afecþiunilor cronice. Pînã pe 17 octombrie, pe vechile formulare de reþete nu se vor prescrie medicamente din subliste diferite.
Noul tip de reþete, care încep sã fie utilizate de pe 17 octombrie, prezintã marele avantaj cã pe acelaºi formular se vor putea prescrie medicamente cuprinse pe toate cele trei liste de compensare, A, B, C. Pe reþetã se va scrie, conform regulilor intrate în vigoare de la 1 august, denumirea comunã internaþionalã a medicamentelor ºi numai în cazuri justificate din punct de vedere medical este acceptatã scrierea denumirii comerciale. Pentru ca nu cumva sã existe vreo suspiciune cã farmacistul elibereazã medicamente mai scumpe decît cele la preþul de referinþã, pe reþetã existã o rubricã pe care trebuie sã o semneze asiguratul sau împuternicitul acestuia. În acest fel, asiguratul cãruia i s-a prescris reþeta îºi exprimã acordul clar de a achiziþiona medicamente mai scumpe decît cele de referinþã. De asemenea, farmacistul va trebui sã noteze pe reþetã denumirea comercialã a medicamentelor eliberate ºi preþurile acestora, precum ºi valorile de compensare, astfel încît pacientul va putea verifica dacã medicamentul propus de cãtre farmacist este cel cu preþul de referinþã sau cel mai scump.
Noul tip de reþetã are rubrici care evidenþiazã mai clar care este situaþia în care se aflã asiguratul cãruia i s-au prescris medicamentele (salariat, co-asigurat, pensionar, copil etc.) ºi de la cine a obþinut prescripþia (medic de familie, medic specialist). Pe noile formulare se introduce ºi codificarea fiecãrei boli. Mai exact, medicul va nota pe reþetã codul bolii de care suferã pacientul, conform regulilor stabilite de Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii.

Articol afisat de 1381 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective