Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 10 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lumea se mobilizeazã pentru a ajuta victimele cutremurului din Asia

Lumea se mobilizeazã pentru a ajuta victimele cutremurului din Asia

• între 18.000 ºi 30.000 de persoane au murit în Pakistan, în urma cutremurului de 7,6 grade pe scara Richter

Guvernele din întreaga lume au trimis, duminicã, echipe de salvare, medici ºi sprijin financiar, pentru ajutorarea zecilor de mii de sinistraþi din regiunile izolate din sudul Asiei, afectate de puternicul seism produs sîmbãtã dimineaþã.
Conform estimãrilor, între 18.000 ºi 30.000 de persoane au murit, în urma cutremurului, în Pakistan, þara cel mai puternic afectatã. În regiunea indianã a Kashmirului au fost anunþate 583 de decese, iar în Afganistan existã un numãr neprecizat, dar mult mai mic, de victime.

„Ras de pe faþa Pãmîntului“
Epicentrul cutremurului a fost aproape de Muzaffarabad, capitala provinciei Kaºmir aflatã sub administraþia Pakistanului. Corespondentul BBC spune cã multe clãdiri au fost distruse total.
Stadionul de cricket al oraºului este folosit pentru adãpostirea supravieþuitorilor. Rãniþii aºteaptã sã fie transportaþi pe calea aerului la spitalele din Islamabad.
Multe oraºe ºi sate din jurul localitãþii Muzaffarabad au fost literlamente rase de pe faþa Pãmîntului. Doar o mînã de clãdiri din oraºul Balakot - un oraº comercial înfloritor - au rãmas în picioare.
Tariq Farooq, ministrul muncii ºi comunicaþiilor din Kaºmirul pakistanez, a declarat cã doar în regiunea oraºului Balakot au murit 30.000 de oameni. Cifra nu a fost confirmatã încã de autoritãþile centrale.

Solidaritate dupã „cea mai mare catastrofã“
Japonia, Statele Unite ºi Uniunea Europeanã au fost printre primele care au oferit asistenþã ºi ajutor financiar regiunilor afectate, îndeosebi Pakistanului, unde autoritãþile au apreciat cã seismul cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter reprezintã „cea mai mare catastrofã“ din istoria þãrii.
Uniunea Europeanã a anunþat cã deblocheazã trei milioane de euro pentru ajutorarea sinistraþilor. „Sperãm cã veºtile nu se vor înrãutãþi prea mult, dar ne temem cã numãrul victimelor va creºte“, a declarat Louis Michel, comisarul european însãrcinat cu Dezvoltarea ºi ajutoarele umanitare.
Guvernul de la Tokyo a trimis circa 50 de echipe de intervenþie, Franþa - 25 de militari din Serviciile de Siguranþã civilã, iar China - 49 de specialiºti ºi 17 tone de echipament. Grecia ºi Elveþia au trimis avioane cu echipe de specialiºti. O echipã de intervenþie rusã va pleca ºi ea, duminicã, spre Islamabad.
Marea Britanie, unde trãieºte o importantã comunitate sud-asiaticã, a trimis circa 60 de specialiºti ºi a deblocat 100.000 de lire sterline pentru ajutoare.
Trupele britanice din Afganistan sînt „pregãtite sã furnizeze ajutor, la nevoie“, a declarat ministrul britanic al apãrãrii, John Reid. Organizaþiile umanitare musulmane cu sediul în Marea Britanie au promis sã furnizeze un ajutor financiar semnificativ.
Solidaritatea a fost ºi mai puternicã în rîndul þãrilor musulmane, care împãrtãºesc aceeaºi religie cu pakistanezii. Guvernul Emiratelor Arabe Unite a trimis 26 de specialiºti în operaþiuni de salvare, iar regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut instituirea „rapidã“ a unui pod aerian pentru transportarea medicilor, a medicamentelor, corturilor, pãturilor ºi hranei. Guvernul din Qatar a anunþat, de asemenea, cã va acorda asistenþã umanitarã de urgenþã.
Cinci echipe de intervenþie turce au plecat, duminicã, însoþite de 11 tone de ajutoare umanitare.
UNICEF, organismul ONU specializat în protecþia copiilor, a trimis materiale ºi echipamente stocate în depozitele din Karachi, în sudul Pakistanului. Mai multe echipaje UNICEF se vor deplasa pe teren, începînd de duminicã dimineaþã, plecînd de la baza lor din Peshawar, în nord-vestul þãrii.
„Copiii din zonele afectate sînt expuºi foametei, frigului, bolilor ºi traumatismelor“, se aratã într-un comunicat semnat de Ann Veneman, directorul general al organizaþiei. „Prioritatea noastrã, în zilele urmãtoare, va fi sã trimitem ajutoare de urgenþã, în condiþiile în care cãutãrile (de supravieþuitori) continuã“, se precizeazã în text.
Preºedintele american, George W. Bush, a afirmat cã „primele ajutoare“ sînt „pe drum“, îndreptîndu-se spre zonele calamitate. „Sîntem pregãtiþi sã furnizãm asistenþã suplimentarã, la nevoie. Gîndurile ºi rugãciunile mele se îndreaptã spre cei care au fost loviþi de aceastã cumplitã tragedie“, a adãugat el.
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a precizat, la rîndul sãu, cã a discutat cu omologul sãu pakistanez ºi, respectiv, cu cel indian, propunîndu-le acordarea întregului sprijin necesar.
Irlanda a promis un ajutor de un milion de euro, Australia - 380.000 de dolari, iar Germania - 50.000 de euro, într-o primã fazã.
China a oferit Pakistanului 6,2 milioane de dolari, iar Guvernul de la Praga a deblocat un milion de dolari cu titlu de ajutor pentru regiunile din Asia de Sud lovite de dezastru. Cehia nu avea veºti, duminicã, de la un grup de ºase sau ºapte alpiniºti care se aflau în regiunea Muntelui Nanga Parbat, la circa 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Articol afisat de 1498 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective