Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa pãsãreascã impune restricþii

Gripa pãsãreascã impune restricþii

• autoritãþile au interzis vînãtoarea de pãsãri sãlbatice • fermele de pãsãri îºi iau mãsuri pentru prevenirea rãspîndirii gripei aviare • sînt monitorizate lacurile ºi apele curgãtoare pe care pot sosi sau sînt deja pãsãri migratoare • orice caz de mortalitate suspectã la pãsãri trebuie raportatã medicilor veterinari •

Vînãtoarea de pãsãri este interzisã ºi în judeþul Neamþ, deºi ordonanþa de guvern care stabileºte acest lucru încã nu a apãrut în Monitorul Oficial. Reprezentanþii Direcþiei Sanitar Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DSVSA), ai Asociaþiei Judeþene a Vînãtorilor ºi Pescarilor Sportivi (AJVPS) ºi Direcþiei Silvice au cãzut de acord sã fie monitorizate suprafeþele de apã, iar orice caz de mortalitate la pãsãri sã fie raportat urgent medicului veterinar de circumscripþie. Oboarele nu sînt, deocamdatã, închise, dar reprezentanþii DSVSA Neamþ vor verifica documentele de provenienþã a animalelor ºi dacã acestea au certificate sanitar-veterinare. „Deocamdatã, nu vor fi închise tîrgurile ºi oboarele pentru cã ar fi o mãsurã prea drasticã pentru judeþul Neamþ. ÃŽn ceea ce-i priveºte pe crescãtorii de pãsãri ºi unitãþile de prelucrare, e mai uºor, dat fiind cã sînt doar 6 exploataþii de pãsãri în zona Izvoare, practic singurele din judeþ cãrora le-am transmis comunicate pentru a-ºi lua mãsurile obligatorii de dezinfecþie ºi profilaxie generalã. ÃŽn acelaºi timp, trebuie sã monitorizãm importurile din Republica Moldova, dat fiind cã pericolul vine din Asia, prin Rusia ºi Republica Moldova. Practic, este un singur depozit de ouã în Piatra Neamþ pe care îl vom monitoriza zilnic în perioada urmãtoare“, a declarat medicul Constantin Lipan, directorul adjunct al DSVSA Neamþ.
Crescãtorii de pãsãri din judeþul Neamþ aplicã, deja, mãsurile de dezinfecþie solicitate de autoritãþi, atît pentru angajaþi, cît ºi pentru mijloacele de transport. Reprezentanþii fermelor de la fosta Avicola afirmã cã nu existã pericolul ca gripa aviarã sã se transmitã ºi la pãsãrile lor, dat fiind cã acestea nu au contact cu exteriorul.
„Pentru dezinfecþie folosim Vircon ºi alte dezinfectante de ultimã generaþie, iar personalul este dotat cu echipament, mai precis mãnuºi, halat ºi mãºti. Personalul trece printr-un dezinfector la intrarea în halã, iar dezinfecþia mijloacelor de transport nu e necesarã, dat fiind cã acestea nu intrã pe poarta fermei. La noi nu e aºa de mare pericolul, dat fiind cã halele sînt «oarbe» ºi nu existã contact cu exteriorul, nici nu aducem produse de import. ÃŽn schimb, ne luãm toate mãsurile de precauþie pentru cã, Doamne fereºte de vreo nenorocire, ne pierdem ºi noi investiþiile. ÃŽn plus, sîntem ºi noi pãrinþi, avem familie ºi nu vrem sã riscãm sã ni se întîmple vreun necaz din neglijarea celor mai elementare mãsuri“, a declarat un crescãtor de pãsãri din satul Izvoare.
Reprezentanþii vînãtorilor nemþeni au sistat deja vînãtoarea de pãsãri sãlbatice, dupã ce au apãrut primele comunicate oficiale privind apariþia gripei aviare în judeþul Tulcea. Cursurile de apã, lacurile de acumulare ºi iazurile vor fi pãzite de pãdurari ºi vînãtori, în aºteptarea pãsãrilor migratoare, iar cazurile de mortalitate vor fi raportate medicilor veterinari, în vederea prelevãrii de probe pentru analize de laborator.
„Noi cu vînãtoarea de pãsãri stãm pe loc, motiv pentru care i-am contactat pe toþi vînãtorii autorizaþi ºi nu am mai emis nici o autorizaþie pînã la noi ordine. ÃŽncã de la sfîrºitul sãptãmînii trecute le-am transmis salariaþilor noºtri sã treacã, fiecare, prin zona lui, iar cazurile de mortalitate sã fie raportate urgent medicilor veterinari. Colaborãm ºi cu reprezentanþii ocoalelor silvice ºi, acum, cea mai mare atenþie trebuie acordatã raþelor sãlbatice, dar ºi porumbeilor, ciocîrliilor, lebedelor sau, mai puþin, gîºtelor ºi gîrliþelor“, a declarat Toader Roca, preºedintele AJVPS Neamþ.
Celula de crizã a comitetului epizootic, de luptã împotriva gripei aviare s-a întrunit, ieri dimineaþã, pentru a stabili ultimele detalii privitoare la monitorizarea surselor de apã din Neamþ pe care pot sosi pãsãrile migratoare. ÃŽn sala micã a Consiliului Judeþean, subprefectul Vasile ªendrea s-a întîlnit cu reprezentanþii asociaþiilor vînãtorilor ºi pescarilor din Piatra Neamþ ºi din Roman pentru a lua ultimele mãsuri în ceea ce priveºte prevenirea apariþiei bolii ce se poate transmite de la pãsãrile ce sosesc în România din Ucraina, Rusia ºi Republica Moldova. La aceastã întrunire au participat ºi reprezentanþii Agenþiei pentru Protecþia Mediului, ai Gãrzii de Mediu Neamþ ºi ai Direcþiei Sanitar Veterinare. „Am stabilit ca acei care merg în teren, vînãtorii sã urmãreascã stolurile de pãsãri care vin în zona judeþului în aceastã perioadã. Sînt locuri unde acestea poposesc, cum ar fi pe rîurile Moldova, Bistriþa sau pe lacuri din judeþul Neamþ. Chiar de ceva vreme au apãrut pe aceste suprafeþe de apã raþe mari ºi mici ºi lebede. Paznicii de vînãtoare au obligaþia sã urmãreascã aceste pãsãri ºi, în cazul apariþiei mortalitãþii, sã anunþe cabinetele de meicinã veterinarã, pentru ca sã se poatã preleva probele biologice. Din cîte am înþeles, pînã la aceastã datã nu a fost descoperitã nici o pasãre moartã în condiþii suspecte în Neamþ“, a declarat subprefectul Vasile ªendrea.
O nouã întîlnire a Comitetului epizootic din Neamþ va avea loc în dimineaþa acestei zile, cu jumãtate de orã înaintea videoconferinþei pe aceeaºi temã susþinutã de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Articol afisat de 1628 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ, Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective