Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vicepreºedintele Judecãtoriei s-a pensionat

Vicepreºedintele Judecãtoriei s-a pensionat

• Lucia Cojocaru s-a pensionat, anticipat, începînd cu 1 octombrie • descendentã din ªoimãreºtii lui Sadoveanu, Lucia Cojocaru este pasionatã de scris • ea vrea sã-ºi publice cele 15 jurnale, poeziile ºi istoria neamului sãu •

Lucia Cojocaru, una dintre cele mai bune judecãtoare ale instanþei romaºcane, s-a decis sã iasã la pensie, începînd cu 1 octombrie, deºi nu are decît 50 de ani. Frumoasã, distinsã, inteligentã ºi cultã, vicepreºedinta Judecãtoriei Roman a uimit dintotdeauna pe cei care o cunosc cu dreapta judecatã pe care a aplicat-o, puþini bãnuind cã în spatele intransigentei slujitoare a zeiþei Minerva se ascunde o fiinþã sensibilã, plinã de dragoste pentru semenii sãi, iubitoare de poezie, muzicã clasicã, cunoscãtoare a marii literaturi a lumii. Reporterul a îndrãznit sã treacã peste voinþa acesteia ºi a apreciat cã este bine sã dezvãluie celor din jur ºi alte faþete ale personalitãþii acesteia, dupã ce, la o ceaºcã de cafea ºi un pahar de nectar, nu ºi-a putut desprinde uºor ochii din cîteva manuscrise în care a descoperit o bunã mînuitoare a metaforei ºi a verbului, în cîteva povestiri ºi versuri, citite pe fundalul unei bucãþi de muzicã clasicã. ªi, firesc, a urmat întrebarea: „Cum este posibil? E vorba de o dedublare a aceleiaºi persoane?“ Rãspunsul a fost surprinzãtor: „Nu, nici vorbã de aºa ceva! Noi, judecãtorii, ne aflãm permanent în mijlocul conflictelor dintre oameni, iar rolul nostru este de a tranºa aceste conflicte prin dreaptã judecatã, aplicînd legea. ÃŽn fiecare cauzã pe care o are pe masã, magistratul aplicã legea, dar totdeauna existã un nemulþumit, cel în defavoarea cãruia s-a înclinat Balanþa“.
Reporterul îºi aminteºte cã, într-adevãr, cu vreo 20 de ani în urmã, a cunoscut-o pe Lucia Cojocaru tocmai ca urmare a unei asemenea deziluzii, cauzate de înclinarea talgerelor Balanþei cãtre cel ce pãrea a nu avea dreptate ºi i-a purtat, o vreme, un soi de picã. „Este uneori multã meschinãrie în aceste conflicte pur omeneºti, dar judecãtorul nu trebuie sã se lase influenþat de nici un fel de slãbiciuni. El doar interpreteazã legea“, a mai spus Lucia Cojocaru. Este una din judecãtoarele cu foarte puþine sentinþe casate, ceea ce spune totul.

Omul din „spatele“ judecãtorului
Judecãtorii sînt, însã, ºi ei oameni, cu viaþa lor, cu sensibilitãþile lor. Venind în contact cu aceastã stare conflictualã continuã, aceºtia îºi gãsesc refugiul în diverse preocupãri. „Ani în ºir mã trezeam la ora douã din noapte ºi o voce interioarã îmi spunea: «Scrie!» ªi aºa am fãcut, aºternînd pe 15 caiete un jurnal al meu, în care am analizat, cu obiectivitate, tot ceea ce am trãit, pînã la un moment dat, cînd aceeaºi voce mi-a spus: «Opreºte-te!» ªi a trecut o scurtã perioadã, în care nu am mai scris. M-am dedicat poeziei, povestirilor. Vara aceasta am ajuns sã trag o linie ºi sã spun cã, iar, am ajuns la o rãscruce din viaþã, destinul fãcînd sã iau decizia de a pãrãsi o carierã în care m-am împlinit ºi sã ies la pensie, pentru a mã dedica scrisului. A venit vremea în care m-am judecat pe mine însãmi ºi mi-am spus cã am fost, suficient timp, pînã acum consumatoare de culturã. A venit vremea în care sã dau ºi eu altora din preaplinul sensibilitãþii mele“, a mai spus vicepreºedinta Judecãtoriei Roman. La ceas de taifas, reporterul a descoperit, cu uimire, o altã pasiune a magistratei: aceea pentru desluºirea hrisoavelor strãvechi. A moºtenit de la o mãtuºã, cãlugãriþã, mai multe documente de pe vremea lui ªtefan, pe baza cãrora bãtrîna a reuºit sã facã arborele genealogic al familiei ºi sã constate cã se trag din ªomãreºtii lui Sadoveanu, neam de rãzeºi, drepþi ºi justiþiari, împroprietãriþi de marele voievod pentru cã au fãcut fapte de vitejie la Hotin sau Baia. „Nici nu-ºi poate închipui cineva ce sentiment de împlinire sufleteascã ºi mîndrie rãzeºeascã poate avea o persoanã care-ºi dã seama de nobleþea sa ºi de misiunea de a aºterne pe hîrtie aceste lucruri“, a mai adãugat judecãtoarea. ªi poate cã destinul i-a dictat, la vremea respectivã, sã se facã judecãtor ºi nu literat. Lucia Cojocaru crede cã viaþa sa, de acum încolo, va fi închinatã scrisului.

Articol afisat de 1525 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective