Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 11 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei

Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei

• Gerhard Schroeder se va retrage, fãcînd loc pentru un guvern de amplã coaliþie

Conservatoarea Angela Merkel va deveni prima femeie cancelar al Germaniei, dupã ce a obþinut cîºtig de cauzã în disputa pe care o are de trei sãptãmîni cu actualul cancelar social-democrat, Gerhard Schroeder, ºi în pofida rezultatului slab înregistrat de CDU-CSU la alegeri.
Conducerile SPD ºi CDU au recomandat, luni dimineaþã, deschiderea negocierilor cu privire la funcþionarea ºi programul viitorului guvern de amplã coaliþie condus de Merkel. Acestea vor începe sãptãmîna viitoare.
Mai multe etape trebuie parcurse pînã cînd Gerhard Schroeder îºi va încheia activitatea: negocierile dintre cele douã partide trebuie finalizate, este necesarã alegerea cancelarului de cãtre Bundestag, iar partidele trebuie sã ratifice acordul cu ocazia unui congres extraordinar.
Potrivit unor surse din CSU, Schroeder nu ar urma sã facã parte din viitorul Guvern, contrar unor speculaþii potrivit cãrora ar primi funcþia de vicecancelar.
„Angie“, cum mai este numitã Merkel, va deveni, la 51 de ani, prima femeie cancelar din istoria Germaniei, într-un moment în care aceastã þarã, calificatã drept „bolnavul Europei“, se aflã într-o profundã crizã economicã ºi socialã. Merkel nu are însã o poziþie foarte solidã în noul Guvern, pentru cã se aflã în fruntea unui executiv avînd o componentã puternicã social-democratã.
Dupã ºapte ani petrecuþi la conducerea unei coaliþii cu Verzii, Schroeder, în vîrstã de 61 de ani, se va retrage, nu fãrã regrete. El a renunþat la pretenþia formulatã în seara alegerilor legislative, de a rãmîne la conducerea Guvernului.
Social-democraþii îi refuzau lui Merkel dreptul de a ocupa funcþia de cancelar, bazîndu-se pe rezultatul mediocru obþinut de CDU/CS la alegeri (35,2 la sutã din voturi, faþã de 34,2 la sutã pentru SPD, deci 226 de deputaþi faþã de 222).
Pentru Schroeder, rezultatul votului ºi ameliorarea spectaculoasã a poziþiei SPD în timpul campaniei electorale exprima dorinþa majoritãþii germanilor de continuare a reformelor sale.
Potrivit unor surse concordante, social-democraþii ar obþine opt dintre cele 16 portofolii ministeriale, printre care cel al finanþelor, afacerilor externe - care va fi preluat de actualul ministru al apãrãrii, Peter Struck - al muncii, sãnãtãþii ºi justiþiei.
În ceea ce priveºte CDU, în afarã de Merkel ºi ministrul sãu de stat la Cancelarie, conservatorii vor prelua portofoliile economiei - minister cu competenþe extinse pentru problemele europene, care va fi condus de conservatorul bavarez Edmund Stoiber - internelor, apãrãrii, agriculturii, educaþiei ºi cercetãrii ºi familiei.
Duminicã searã a avut loc a treia întrevedere între Schroeder, Franz Muentefering, preºedintele SPD, Merkel ºi Stoiber. Celor patru nu le-a fost uºor sã anunþe rezultatul partidelor lor, reticente, în condiþiile în care Schroeder ºi Merkel au pledat înainte de 18 septembrie pentru un „mandat clar“ ºi s-au pronunþat împotriva unei ample coaliþii.

Articol afisat de 1445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective