Toxiinfecþie alimentarã de import?
• mai multe persoane s-au intoxicat se pare dupã ce au consumat mîncare trimisã din Italia • alimentul infestat se pare cã a fost uleiul de mãsline, însã este suspectatã ºi brînza de vaci autohtonã • au fost prelevate probe biologice, pentru a se stabili dacã este vorba despre o toxiinfecþie alimentarã • Cinci persoane, din Roman, au necesitat internarea în Secþia Boli Infecþioase, a Spitalului Municipal, zilele trecute, în urma ingerãrii unor gogoºi cu brînzã, preparate cu ulei de mãsline trimis din Italia. Doctor Ioan Þepordei, medic ºef al Compartimentului Teritorial de Sãnãtate Publicã Roman, a declarat cã toþi cei cinci romaºcani au consumat gogoºile preparate cu uleiul de mãsline, pe care l-au primit de la o rudã sau o cunoºtinþã. ÃŽn urma ingerãrii preparatelor respective, toþi cinci au acuzat fenomene digestive, specifice unei toxiinfecþii alimentare, fapt care i-a adus în final la spital. Pacienþii au fost intenaþi în Secþia Boli Infecþioase, unde au fost supuºi unor investigaþii medicale de specialitate. „O întreagã familie din Roman a primit din Italia un colet care conþinea ºi ulei de mãsline, pe care l-au folosit la prepararea de gogoºi cu brînzã. Dupã consumul preparatelor, aceºtia au prezentat fenomene digestive specifice unei toxiinfecþii alimentare. Din acest motiv, romaºcanii s-au adresat Secþiei Boli Contagioase Roman, rãmînînd internaþi. Deocamdatã nu avem confirmarea cã ar fi fost o toxiinfecþie alimentarã, deci nu sînt probleme deosebite. Mai mult de atît, pacienþii sînt pe cale de externare. Precizãm faptul cã bolnavilor li s-au recoltat probe, din produºii biologici pe care i-au eliminat. Dacã se confirmã vreun microb, acesta se depisteazã în proba biologicã prelevatã. Deocamdatã rãmîne suspiciunea unei toxiinfecþii alimentare. Cînd este suspiciune, atunci faci «culturi» ºi aºtepþi rezultatele respective. Bãnuim cã substanþa contaminantã ar fi putut fi ºi brînza ce a fost adãugatã în aluatul din care s-a fãcut amestecul respectiv. Pacienþii au spus cã brînza folositã a fost de vaci. Rezultatele analizelor de laborator vor stabili exact alimentul contaminat, precum ºi natura microbilor acestei posibile toxinfecþii“, a declarat doctor Ioan Þepordei. Directorul adjunct al Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ, doctor Cecilia Gafencu, a declarat cã ancheta epidemiologicã în acest caz nu a fost deocamdatã finalizatã. „La finalizarea anchetei epidemiologice, cînd voi vedea toate buletinele de analizã, cu rezultatele de laborator, voi fi în mãsurã sã vã spun concluzia. Eu ºtiu, sã nu fim surprinºi de existenþa unui alt germen. ÃŽn prezent, putem vorbi, doar de suspiciune de toxiinfecþie alimentarã, cu un germen de etiologie neprecizatã“, a declarat doctor Cecilia Gafencu.
|