Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 12 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Încã o demisie de onoare din Guvernul Tãriceanu

Încã o demisie de onoare din Guvernul Tãriceanu

• ministrul educaþiei ºi-a dat demisia • Mircea Miclea atrage atenþia asupra subfinanþãrii cronice a învãþãmîntului •

Ministrul educaþiei ºi cercetãrii Mircea Miclea ºi-a înaintat demisia. ÃŽn declaraþia de presã se afirmã: „ÃŽn toate luãrile mele de poziþie publice am declarat cã educaþia trebuie sã obþinã minimum 5% din PIB, în condiþiile în care media europeanã este de 5,22%, iar media þãrilor care au intrat de curînd în Uniunea Europeanã este de 5,31%. Deºi s-a obþinut pentru anul 2006 o creºtere substanþialã pentru cercetare, bugetul pentru învãþãmînt a rãmas la nivelul anului anterior, chiar mai redus. Se perpetueazã o subfinanþare cronicã a învãþãmîntului cu care nu pot fi de acord“.
În comunicat, Mircea Miclea mai precizeazã cã de la preluarea mandatului a iniþiat o serie de mãsuri radicale referitoare, printre altele, la asigurarea calitãþii educaþiei ºi compatibilizarea învãþãmîntului superior românesc cu cel european.
Mircea Miclea explicã, în finalul comunicatului, cã îºi depune demisia deoarece bugetul pe 2006 „nu concordã cu declaraþiile sale anterioare, perpetueazã subfinanþarea cronicã ºi împiedicã derularea proiectelor de anvergurã pe care le-a lansat“.

Sindicatele cer demisia premierului
„Federaþia Educaþiei Naþionale apreciazã gestul de onoare, fãrã precedent în politica româneascã a ultimilor 15 ani, prin care domnul profesor Mircea Miclea ºi-a reconfirmat devotamentul faþã de interesele sistemului educaþional ºi implicit faþã de interesele majore ale României pe drumul integrãrii europene.
Federaþia Educaþiei Naþionale sprijinã atitudinea fermã ºi fãrã echivoc a domnului Mircea Miclea, dar în acelaºi timp îi solicitã public, în interesul continuãrii demersurilor începute, sã-ºi retragã demisia asigurîndu-l de întregul nostru sprijin în demersurile pe care este obligat sã le întreprindã pentru ca învãþãmîntului sã i se acorde cel puþin minimul prevãzut de lege, adicã 6% din PIB.
Întrucît considerãm cã principalul vinovat pentru situaþia actualã ºi viitoare a învãþãmîntului, pentru promisiunile demagogice ºi fãrã acoperire pe care le-a fãcut în campania electoralã ca ºef de partid ºi la învestirea în funcþia de prim-ministru este domnul Cãlin Popescu-Tãriceanu, îi cerem preºedintele Traian Bãsescu sã trateze situaþia cu toatã responsabilitatea ºi sã dispunã imediat demiterea premierului.
Membrii Federaþiei Educaþiei Naþionale sînt deciºi sã treacã la ample acþiuni de protest ce vor duce la îngheþarea anului de învãþãmînt, dacã aceastã situaþie nu va fi corespunzãtor soluþionatã“, se afirmã în comunicatul Federaþiei Educaþiei Naþionale.

„Guvernul, corigent la educaþie“
ÃŽntr-un alt comnunicat, semnat de Alianþa Naþionalã a Organizaþiilor Studenþeºti din România se afirmã cã „gestul domnului Miclea este nu doar justificat, ci ºi o dovadã de profundã moralitate ºi verticalitate. Subfinanþarea învãþãmîntului românesc este inacceptabilã, iar menþinerea sa o dovadã de iresponsabilitate din partea clasei politice care, prin aceastã atitudine, ajunge sã compromitã viitoarea dezvoltare a þãrii. ANOSR considerã cã la examenul de moralitate ºi de respectare a promisiunilor Guvernul României meritã titulatura de: corigent la capitolul educaþie“.

Schimbãrile din Cabinetul Tãriceanu
Ministrul educaþiei ºi cercetãrii, Mircea Miclea, demisionat, marþi, ca urmare a alocãrii pentru 2006 a unui buget prea mic pentru ministerul de resort, nu este primul din Cabinetul Tãriceanu care renunþã la funcþie. În cele aproape zece luni de la învestire, 29 decembrie 2004, actualul guvern s-a mai confruntat cu douã astfel de demisii. De asemenea, un ministru a demisonat dupã ce a fost ales primar, iar alþi 4 au fost remaniaþi.
Sorin Vicol (PUR/PC), ministru al Autoritãþii Naþionale de Control, a fost primul care a pãrãsit Guvernul, la 21 ianuarie 2005, nemulþumit de trecerea Autoritãþii Naþionale a Vãmilor ºi a Gãrzii Financiare la Ministerul Finanþelor Publice.
Mona Muscã (PNL), ministru al culturii ºi cultelor, a demisionat din funcþie la 28 iulie 2005, argumentînd cã a vrut sã fie consecventã cu votul împotriva susþinerii lui Cãlin Popescu Tãriceanu pe care l-a dat în Delegaþia Permanentã a partidului. În locul sãu a fost numit Adrian Iorgulescu, preºedintele Uniunii Compozitorilor ºi Muzicologilor, confirmat în noul post la 22 august 2005.
Adriean Videanu (PD), ministru de stat pentru coordonarea activitãþilor din domeniul economic, a demisionat la 18 martie 2005, fiind ales primar general al Capitalei la 3 aprilie 2005. În locul sãu a fost numit Gheorghe Seculici, la 20 martie 2005.
Prima remaniere a Cabinetului Tãriceanu s-a produs la 22 august 2005, cînd au fost numiþi Sebastian Vlãdescu - Finanþe, Eugen Nicolãescu - Sãnãtate, Anca Boagiu - Integrare Europeanã, alãturi de Gheorghe Pogea, ca vicepremier. Ei i-au înlocuit pe Ionuþ Popescu (PNL), Mircea Cintezã (PNL), Ene Dinga (PD), respectiv pe Gheorghe Seculici (PD).

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective