Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 13 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cum va rezolva România corupþia cronicã din vãmi

Pentru a combate corupþiei cronice din vãmi, România are în vedere posibilitatea recurgerii la o firmã strãinã de consultanþã, cu experienþã în reforme de acest fel. Ministrul finanþelor, Sebastian Vlãdescu, a avut o întîlnire cu reprezentanþii companiei Crown Agents, o firmã britanicã prezentã în Estul Europei ºi care lucreazã de mult cu ofiþerii de frontierã din Bulgaria.
Crown Agents are operaþiuni în diverse state ale lumii unde corupþia face ravagii. A participat de exemplu la reformele vamale din Letonia, Georgia, Mozambic sau Angola. Deþine ºi birouri la Bucureºti încã din anii '90, însã de data aceasta implicarea sa în vãmile din România ar putea deveni mult mai activã, în caz cã autoritãþile române decid cã nu pot rezolva pe cont propriu aceastã problemã spinoasã care aduce prejudicii procesului de integrare europeanã.
Un oficial român declara ziarului Financial Times, sub protecþia anonimatului, cã guvernul examineazã mai multe opþiuni în ceea ce priveºte eradicarea corupþiei din vãmi, fiind conºtient cã astfel de eforturi vor genera un conflict deschis cu grurpurile de interese care controleazã traficul de mãrfuri ºi de persoane la frontiere.
Organizaþia de apãrare a drepturilor omului, Transparency International, pune vama în fruntea organizaþiilor corupte din România ºi spune cã ºi acum, cu puþin timp înainte de integrarea europeanã, posturile înalte din aceastã instituþie se vînd pe sume impresionante.
Securizarea frontierelor este unul motivele de îngrijorare ale oficialilor europeni, înaintea prezentãrii raportului de þarã privind România, pe 25 octombrie.
Cînd discutã cu guvernul român, reprezentanþii companiei Crown Agents pot folosi ca un atu exemplul Bulgariei, unde firma a semnat un acord încã 2002, acord care a fost prelungit pînã la sfîrºitul lui 2006, deci cu puþin timp înainte de preconizata aderare la Uniunea Europeanã.
În acest interval de patru ani, veniturile obþinute de Bulgaria din taxe vamale au crescut de la 1,3 la douã miliarde de euro pe an.
În þara vecinã, Crown Agents au realizat mai întîi o analizã a pazei de frontierã, a modului în care se colecteazã taxele, a controalelor interne din vamã ºi a structurilor de comandã. Apoi au realizat un plan de reformã pe care l-au trimis autoritãþilor de la Sofia.
În Bulgaria au fost aduºi 18 experþi din Marea Britanie, Suedia, Irlanda ºi Danemarca, pe termen lung, plus alþi specialiºti care rãmîn în þarã pe perioade mai scurte. Cei care s-au alãturat vameºilor pe perioade mai lungi au învãþat limba bulgarã.
Potrivit acordului, în Bulgaria acþioneatã 15 echipe mobile ºi mixte de vameºi, care se deplaseazã peste tot în þarã ºi pot apãrea pe neaºteptate la uºa oricãrui vameº. Din ele fac parte un specialist strãin, vameºi bulgari ºi un poliþist.
Aceºtia dispun de echipamente de ultimã orã, printre care ºi o tehnologie numitã Sigiliu Inteligent. Este un sigiliu cu un cip de calculator care este aplicat în special camioanelor în tranzit, pentru a se preveni contrabanda.
În ceea ce priveºte corupþia, Crown Agents au facut o analizã a punctelor slabe din vãmile bulgãreºti ºi un plan de acþiune. Printre punctele acestuia s-a numãrat ºi adoptarea unei legi privind declaraþia de avere a vameºilor.

Articol afisat de 1367 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective