Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Demiterea inspectorului ºcolar, cerutã în Parlament

Demiterea inspectorului ºcolar, cerutã în Parlament

• senatorul Ioan Chelaru va solicita, expres, în Parlament, înlocuirea din funcþie a Dorinei Drexler • acestea, nemulþumit cã Ministerul Educaþiei nu ia mãsuri de stopare a crizei de management din învãþãmîntul nemþean, va face o declaraþie politicã • doi reprezentanþi ai Ministerului Educaþiei s-au întîlnit ieri cu inspectorii contestatari, la sediul ISJ • ministeriabilii au verificat corectitudinea modului în care s-a fãcut evaluarea anualã •

Nemulþumit de tergiversarea rãspunsului privitor la interpelarea pe care a fãcut-o ministrului educaþiei Mircea Miclea, în urmã cu douã sãptãmîni, privitor la „epurarea politicã“ a directorilor de ºcoli din judeþul Neamþ, care ar fi dusã de inspectorul general al Inspectoratului ªcolar Neamþ (ISJ), Dorina Drexler, senatorul Ioan Chelaru va face, luni, 17 octombrie, de la tribuna Senatului, o declaraþie politicã. „Sînt extrem de revoltat cã Ministerul Educaþiei mi-a cerut sãptãmîna trecutã sã le mai dau rãgaz o sãptãmînã pentru a rãspunde la interpelarea mea parlamentarã, privitoare la managementul învãþãmîntului, pe motiv cã nu au avut timp sã se informeze cu ceea ce se întîmplã în ISJ Neamþ. La cabinetul meu parlamentar au venit foarte multe cadre didactice, care sînt nemulþumite de ceea ce se întîmplã în ºcoli, unde existã o degringoladã totalã. Avem semnale cã, la o lunã de la începerea ºcolii, oamenii nu sînt siguri pe post, fiind mutaþi de pe o catedrã pe alta, aºa încît, de la începutul anului ºcolar ºi pînã acum, la obiecte de bazã, ca româna, matematica, elevii au avut deja mai mulþi profesori. Este clar cã, în opinia noastrã, aceastã stare de lucruri nu va înceta decît dupã schimbarea actualului inspector general“, a precizat senatorul Ioan Chelaru. Acesta a mai spus cã liderii politici ai Alianþei „DA“ din Neamþ sînt dezinformaþi în ceea ce priveºte starea de tensiune din interiorul Inspectoratului ºi crede cã nu se adoptã o poziþie corectã faþã de dezinteresul Dorinei Drexler faþã de adevãratele probleme ale învãþãmîntului. „Am fost neplãcut impresionaþi sã aflãm cã existã încã ºcoli care nu au orarul definitiv, cã existã încã miºcãri de personal, cã nu toþi elevii au pe pupitre manuale ºcolare. Cert este cã o asemenea situaþie catastrofalã n-am mai vãzut-o, din 1990 ºi pînã acum, în învãþãmîntul nemþean“, a mai spus Ioan Chelaru. Senatorul va solicita intervenþia fermã a ministrului în stoparea degringoladei din învãþãmîntul nemþean.
Colegul sãu de Parlament, deputatul liberal Vasile Pruteanu, a declarat cã va avea, în cursul acestei sãptãmîni, o discuþie cu inspectorul general al ISJ. „Mã voi deplasa în cursul acestei sãptãmîni în teritoriu ºi mã voi întîlni cu cei din conducerea ISJ pentru a vedea ºi eu care este situaþia. La conferinþa de presã de sãptãmîna trecutã, preºedintele PNL, Gheorghe ªtefan, subprefectul Vasile ªendrea ºi deputatul Marius Rogin au arãtat cã schimbãrile de directori ºi evaluarea acestora s-a fãcut de cãtre Consiliul de Administraþie al Inspectoratului ªcolar, pe baza unor criterii stabilite de Minister ºi cã doar 10% din directori, care n-au luat calificativul BINE sau FOARTE BINE sînt cei care acum sînt nemulþumiþi“, a precizat Vasile Pruteanu. Acesta îi gãseºte scuze doamnei inspector general privitor la faptul cã nu cunoaºte încã, din teren, situaþia ºcolilor, motivînd cã se aflã pe funcþie de prea puþin timp. „Dupã cîte ºtiu eu încadrãrile sînt realizate în judeþul Neamþ, dar nu este vina conducerii ISJ cã nu pot acoperi cu personal calificat disciplinele deficitare“, a mai spus Vasile Pruteanu.

Reprezentanþii Ministerului Educaþiei au descins la Inspectorat
Trei inspectori ºcolari nemþeni au fost, ieri, invitaþi la sediul inspectoratului ºcolar, la o ºedinþã a Consiliului de Administraþie la care au participat ºi doi reprezentanþi ai Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii. Aceºtia au verificat corectitudinea modului în care s-a fãcut evaluarea inspectorilor de matematicã, Elena Irimia, de religie, ªtefan Oprea ºi de educaþie fizicã, Magda Morenciu, care au contestat calificativul primit din partea Consiliului de Administraþie al Inspectoratului ªcolar Neamþ în urma evaluãrii anuale desfãºurate la sfîrºitul lunii septembrie. Membrii Consiliului de Administraþie au refuzat sã facã orice declaraþie presei, sugerîndu-ne sã ne adresãm purtãtorului de cuvînt, în condiþiile în care jurnaliºtii nu au avut acces la ºedinþã. De partea cealaltã, unul dintre inspectorii contestatari a declarat cã a rãmas dezamãgit de faptul cã nu li s-au solicitat documente justificative care ar fi putut sã demonstreze cã au fost neîndreptãþiþi la evaluarea anualã. „Am speranþe mici cã se va schimba ceva, dat fiind cã nu a fost o reevaluare, ci s-a verificat doar respectarea metodologiei. Oricum aceasta este destul de incompletã, pentru cã, de la adoptarea ei, Inspectoratul ºi-a diversificat activitatea ºi multe dintre criteriile iniþiale nu mai sînt de activitate. Ceea ce m-a surprins neplãcut a fost atitudinea colegilor membri ai CA, care nu au avut curajul sã vorbeascã despre activitatea pe care ºtiau cã am efectuat-o. Se pare cã sînt foarte uniþi în CA ºi acum este cuvîntul lor împotriva cuvîntului meu. Vom primi un rãspuns dupã ce reprezentanþii Ministerului vor analiza la Bucureºti documentele ºi discuþiile din cadrul ºedinþei“, a declarat Elena Genoveva Irimia.
Reamintim cã inspectorii menþionaþi au primit calificativele „nesatisfãcãtor“ ºi „satisfãcãtor“, motiv pentru care au depus contestaþii la compartimentul Management din cadrul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii, solicitînd reevaluarea activitãþii. ÃŽn plus, au adresat un memoriu ºi s-au prezentat în audienþã, sãptãmîna trecutã, ministrului secretar de stat Paloma Petrescu prin care ºi-au exprimat nemulþumirea faþã de modul în care le-a fost evaluatã activitatea depusã în anul ºcolar 2004-2005. Inspectorii au susþinut cã în învãþãmîntul nemþean se face simþit în prezent un „management abuziv ºi discreþionar“, iar modul în care au fost fãcute evaluãrile le-ar fi adus aminte de „un tribunal al inchiziþiei“, dat fiind cã nu s-a fãcut evaluarea propriu-zisã, ci li s-a comunicat doar calificativul stabilit de conducerea inspectoratului ºcolar. ÃŽn plus, conducerea Ministerului Educaþiei a mai primit ºi un DVD cu filmarea realizatã de un post local de televiziune în timpul unei ºedinþe a consiliului, în cadrul cãreia un reporter a pus întrebãri celor evaluaþi.
Inspectorii au fost nemulþumiþi de faptul cã nu s-a respectat metodologia, iar fiºele de evaluare nu au fost analizate în cadrul consiliului de administraþie.

Articol afisat de 1733 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective