Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripa aviarã, un nou val de panicã

• autoritãþile române lanseazã un nou mesaj de panicã pe seama gripei aviare • deºi nu existã un rezultat al laboratorului de referinþã din Marea Britanie, oficialii trîmbiþeazã prezenþa virusului gripei aviare în judeþul Tulcea • Uniunea Europeanã a interzis importul de pãsãri vii, de carne de pui ºi a altor produse avicole din România •

Comisia Europeanã a anunþat miercuri noaptea cã analizele efectuate în România au confirmat prezenþa unui virus al gripei aviare. „Cei trei experþi europeni trimiºi în România au confirmat cã virusul H5 al gripei aviare a fost detectat în douã mostre prelevate de la un pui ºi de la o raþã de la o fermã din Delta Dunãrii“, a afirmat Comisia Europeanã, într-un comunicat.
La rîndul sãu, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat la BBC cã specialiºtii români, împreunã cu experþii europeni, au izolat virusul gripei aviare, care a provocat moartea mai multor pãsãri în localitatea Ceamurlia de Jos din judeþul Tulcea.
Virusul identificat în România urma sã fie trimis joi dupã-amiazã spre analizã la laboratorul de referinþã din Marea Britanie, pentru se afla dacã este vorba de acel tip de virus care a ucis 60 de persoane în Asia sau despre o formã mai uºoarã ºi mai puþin periculoasã. Ca urmare a depistãrii virusului gripei aviare, Comisia Europeanã a decis deja interzicerea importurilor de pãsãri vii, de carne de pui ºi a altor produse avicole din România.

Importurile de pui din România interzise
„Este un blocaj pe care-l aplicã toate þãrile Uniunii Europene, toate cele 25, ºi care nu poate fi ridicat decît la ºase luni dupã ce þara este declaratã ca neavînd virusul, sub nici o formã. ªi probabil ca ºi în cazul Turciei, situaþia va fi reanalizatã lunar, cu o singurã posibilitate, ºi anume de a o regionaliza, în sensul cã ar urma sã fie limitate doar exporturile provenind din regiunea direct afectatã, dar numai dacã este vorba de forma mai puþin virulentã a virusului. ÃŽnsã evident, pînã nu se va ºti despre ce este vorba, aceste limite la exporturi se aplicã întregii þãri“, spune corespondenta BBC la Bruxelles Ana Maria Bota.
ÃŽntre timp, specialistul olandez Guus Koch, prezent la Bucureºti, a fãcut un apel la toþi românii, ºi în special la proprietarii de ferme de pãsãri, sã coopereze cu Ministerul Agriculturii, pentru a putea eradica acest virus cît mai repede cu putinþã. „Pentru cã acest virus nu recunoaºte nici o graniþã ºi dacã nu va fi controlat aici în România, cu siguranþã se va extinde în Europa“, a avertizat expertul olandez.

Oficialii europeni cer vaccinarea în masã a populaþiei împotriva gripei
Oficialii europeni din domeniul sãnãtãþii au declarat cã întreaga populaþie europeanã expusã riscului ar trebui vaccinatã împotriva gripei, pentru a se evita declanºarea unei posibile pandemii de gripã aviarã.
Recomandarea a fost adresatã de oficialii europeni dupã ce oamenii de ºtiinþã au confirmat descoperirea, în Turcia, a tulpinei H5N1 a virusului, cu potenþial patogen la om.
Comisarul european pentru sãnãtate, Markos Kyprianou, a afirmat cã a încurajat „vaccinarea în masã a populaþiei expuse riscului, înaintea sezonului gripei“, ca parte a planului de contracarare a unei eventuale pandemii. El a confirmat, de asemenea, informaþia cã „virusul descoperit în Turcia este tipul H5N1 al gripei aviare, cu efect patogen puternic“.
Kyprianou a adãugat cã rezultatele analizelor au indicat „o relaþie directã cu virusurile descoperite în Rusia, Mongolia ºi China“.
Uniunea Europeanã a interzis importurile de pãsãri vii, carne de pasãre ºi pene din Turcia ºi România. În România, specialiºtii au stabilit cã pãsãrile moarte au fost ucise de un virus de tip H5, dar nu existã, pentru moment, confirmarea cã este vorba despre tulpina H5N1.

Articol afisat de 1490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective