Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„ÃŽntorsul oilor“, sãrbãtoarea comunei Bicazu Ardelean

Locuitorii comunei Bicazu Ardelean se aflã în plin program de pregãtire a celei de-a II-a ediþii a sãrbãtorii „ÃŽntorsul oilor“, prilej de întîlnire ºi petrecere a tuturor fiilor satului pe care destinul i-a pãstrat la vatrã sau i-a mînat pe alte tãrîmuri. Veche de cînd lumea, pierdutã cu ani în urmã în ceaþa vremurilor, sãrbãtoarea a fost readusã în actualitate cu un an în urmã. Cît priveºte momentul ales de edilii locali, „întorsul oilor“, acesta ºi-a aflat trecutul în istoria localã care spune cã, pe 27 octombrie a fiecãrui an, gospodarii comunei întorcîndu-ºi oile din munte, se prezentau la „tîrgul mare“, pentru punerea în valoare a celor mai bune exemplare de animale ºi pentru a bea aldãmaºul unui negoþ „pe cinste“. „Noi n-am fãcut altceva decît sã actualizãm un obicei local, cãruia i-am dat o tentã de modernism asumat“, a declarat Gheorghe Þepeº - Bobescu, primarul comunei Bicazu Ardelean. Revenind la acþiunea de duminicã 16 octombrie, „ÃŽntorsul oilor la Bicazu Ardelean“, manifestarea va avea loc în curtea ºi vecinãtatea Cãminului Cultural, întregul program artistic fiind susþinut pe scena special pregãtitã în acest scop. Programul va presupune o deschidere oficialã, condusã de primarul Gheorghe Þepeº-Bobescu, în jurul orei 13, urmatã de un Te Deum oficiat de preoþii parohi ai comunei. Programul va continua cu un spectacol complex ce va reuni o diversitate de genuri artistice din care nu vor lipsi folclorul, adus în scenã de Ansamblul „Rapsozii Cãlimanilor“ din Topliþa ºi cîntãreaþa de excepþie Sava Negreanu Brudaºcu, ºi muzica modernã interpretatã de cîntãreþii Raoul, Lorena ºi trupa Autentic. Iubitorii de senzaþii tari ºi lumi misterioase vor putea trãi momente inedite cu iluzionistul Cristianis sau vor putea fi beneficiarii caruselului din parcul de distracþii special amenajat în centrul comunei.
ÃŽn rest, sport cît cuprinde, o expoziþie de picturã a elevilor, iar spre searã un foc de artificii, asemenea ediþiei trecute. Gazdele se aºteaptã ca sãrbãtoarea comunei Bicazu Ardelean sã fie onoratã de oficialii judeþului, înþelegînd prin aceasta ºi niscai parlamentari cu drag de satul nemþean, primari din comunele vecine ºi multã presã întru transmiterea de imagini pe mãsura petrecerii lor. ªi pentru a înþelege mai bine de ce „întorsul oilor“, trebuie menþionat cã Bicazu Ardelean are peste 4.000 de oi constituite în 16 stîni, aceasta dovedind cã gospodarii locului pãstreazã încã vie o preocupare strãveche - pãstoritul.

Articol afisat de 2551 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective