Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa pãsãreascã, primele efecte

Gripa pãsãreascã, primele efecte

• depozitele en-gros înregistreazã pierderi de sute de milioane lei în urma interzicerii importurilor • în judeþul Neamþ au fost interzise vînãtoarea ºi importurile din Republica Moldova • comerþul interjudeþean cu pãsãri este blocat •

Primele efecte ale gripei aviare se fac simþite ºi în judeþul Neamþ. Astfel, importul de pãsãri ºi produse avicole din Republica Moldova a fost interzis, fiind blocatã ºi comercializarea pãsãrilor în ºi din alte judeþe. Tîrgurile nu au fost închise, dar reprezentanþii Direcþiei Sanitar Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DSVSA) Neamþ au început o campanie de dezinfecþie a oboarelor ºi pieþelor agroalimentare din judeþ. Controalele s-au extins ºi la fermele de porci, dat fiind cã porcinele sînt o verigã importantã în transmiterea virusului gripei aviare.
Comercianþii en-gros care se bazau pe importurile din Republica Moldova vor fi nevoiþi sã se reprofileze, în caz contrar, dacã interdicþia de a importa pãsãri ºi ouã se menþine, îºi vor închide porþile.
„Vom pierde cel puþin 10.000 de euro lunar dupã ce s-au interzis importurile din Republica Moldova. Noi am trimis probe la analizã, ºi pentru carne, ºi pentru ouã, ºi au ieºit bune, dar legea e lege ºi nu avem ce face. Pierdem contractele cu furnizorii, pierdem clienþii, iar, dacã mai dureazã mult, ajungem chiar sã închidem depozitul ºi sã trimitem acasã cei 10 angajaþi. O ºansã ar fi sã ne reprofilãm într-un alt domeniu, dar trebuie sã o luãm de la zero, cu toatã hîrþogãraia ºi cu avize, licenþe ºi autorizaþii“, a declarat un importator nemþean.
Vînãtoarea de pãsãri a fost interzisã, fiind retrase autorizaþiile acordate de Asociaþia Judeþeanã a Vînãtorilor ºi Pescarilor Sportivi. Fermierii trebuie sã fie atenþi ºi la starea porcinelor, acestea fiind o verigã importantã în transmiterea virusului gripei aviare ºi apariþia unor mutaþii genetice care permit transmiterea la om.
Existenþa virusului gripei aviare la pãsãrile moarte în Ceamurlia de Jos, a fost depistatã, în noaptea de miercuri spre joi, iar probele cu virusul izolat au fost trimise la Londra pentru stabilirea gradului de periculozitate a acestuia. Noile analize vor dura cel mult douã zile ºi vor stabili dacã virusul este înalt sau slab patogen ºi, ceea ce este mai important, dacã este de tipul H5N1, cel mai periculos din toate ºi se poate transmite la oameni. La Ceamurlia de Jos s-a instituit carantina totalã, iar pãsãrile din focar, pe o razã de 3 kilometri, vor fi ucise. Pe lîngã aceastã zonã de protecþie, s-a instituit ºi o zonã de supraveghere, pe o razã de 10 kilometri în jurul focarului.

Spãlatul mîinilor cu apã ºi sãpun ºi vaccinarea antigripalã previn contactarea gripei aviare
Bolnavii de gripã sînt cei care pot contacta virusul influenþei aviare, motiv pentru care prima mãsurã de imunizare este vaccinarea antigripalã. În caz contrar, viruºii gripali, aviar ºi uman, se pot întîlni ºi pot produce mutaþii care permit transmiterea bolii de la om la om. Cei care au bãnuiala cã au fost expuºi trebuie sã-ºi urmãreascã starea de sãnãtate în urmãtoarele 10 zile. Febra, tusea sau dificultãþile în respiraþie necesitã un consult medical, ocazie cu care pacientul trebuie sã precizeze locurile prin care a cãlãtorit ºi dacã a venit în contact direct cu pãsãri.
Spãlatul mîinilor, cu apã ºi sãpun sau alcool îndepãrteazã potenþialele surse de infecþie de pe piele ºi ajutã la prevenirea transmiterii bolii.
Trebuie evitat contactul cu pãsãrile, echipamentele sau mijloacele de transport infectate, dar ºi zonele în care pot fi prezente pãsãri infectate cu virusul H5N1.
Pãsãrile domestice pot contacta virusul de la pãsãrile migratoare, de la pãsãrile bolnave moarte, prin apã contaminatã sau prin gãinaþul pãsãrilor infectate. Din acest motiv, crescãtorii nu vor lãsa pãsãrile din gospodãrie pe malul lacurilor sau apelor curgãtoare unde ajung pãsãrile migratoare. Cele mai receptive sînt gãinile ºi curcile, dar ºi fazanii, pãunii ºi bibilica. Boala evolueazã rapid, cu febrã 44 grade, înroºirea crestei ºi bãrbiþelor, pãsãrile devenind retrase ºi refuzînd hrana. Boala atrage moartea fulgerãtoare a pãsãrilor ºi se manifestã prin umflarea capului, gîtului ºi chiar a pieptului, respiraþie horcãitoare ºi umplerea guºii cu lichidele filante din cavitatea bucalã ºi nãri. Virusul se mai poate transmite ºi prin echipamentul sau mijloacele de transport din unitãþile de prelucrare ºi comercializare sau chiar prin solul care vine în contact cu excrementele pãsãrilor infectate.

Fãrã maionezã, ouã fierte moi sau grãtar în sînge
Toate alimentele provenite de la pãsãri trebuie fierte sau prãjite cu mare atenþie, virusurile gripale fiind distruse la temperaturi mai mari de 70 grade Celsius. Nu trebuie consumate carnea de pasãre insuficient prelucratã termic, ouãle crude sau fierte moi, precum ºi mîncãrurile care conþin sînge provenit de la pãsãri. Gãlbenuºul de ou nu trebuie sã fie lichid sau sã se prelingã, iar coaja ouãlor trebuie spalatã cu apã ºi sãpun înainte de preparare, dupã aceea fiind obligatorie spãlarea pe mîini. În alimentele care nu vor fi prelucrate termic, cum ar fi maioneza, nu vor fi folosite ouã fierte moi sau crude. Carnea crudã trebuie separatã de cea prelucratã termic ºi nu trebuie folosit acelaºi cuþit pentru a pregãti carnea crudã ºi pentru a tãia alimentele preparate. Între pregãtirea alimentelor crude ºi manevrarea celor fierte sau prãjite este obligatorie spãlarea mîinilor cu apã ºi sãpun, iar carnea pregãtitã nu trebuie aºezatã pe aceeaºi farfurie pe care a stat în stare crudã. Dupã manipularea pãsãrilor sau ouãlor crude, este obligatorie spãlarea cu apã ºi sãpun a mîinilor, suprafeþelor ºi instrumentelor utilizate.

Vaccin împotriva gripei aviare?
„Comsomolskaia Pravda“, ediþia de limbã rusã pentru Republica Moldova, publicã pe 13.10.2005 o informaþie care ar putea da peste cap tot scenariul apocaliptic al gripei aviare. Ziarul susþine cã centrul ºtiinþifico-practic de medicinã preventivã din Chiºinãu deþine, nici mai mult, nici mai puþin, un fitoprepaparat numit „Pacoverin“, vaccin care tratreazã atît gripa obiºnuitã, cît ºi gripa aviarã. Unul dintre cercetãtorii care au creat „Pacoverin“-ul, Constantin Spânu, directorul adjunct al centrului, a declarat pentru sursa citatã cã „Pacoverin“-ul, folosit în determinarea ºi evaluarea clinico-paraclinicã în tratamentul hepatitelor ºi altor infecþii virale, trateazã atît gripa obiºnuitã, cît ºi gripa aviarã. Constantin Spânu a declarat cã, în scurt timp, produsul va ajunge în farmacii.

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective