Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Þevar în rãzboi cu Sindicatul Liber

Þevar în rãzboi cu Sindicatul Liber

• acesta îºi acuzã colegii cã ar fi obþinut un procent de creºtere salarialã insuficient • Florin Balan a introdus la Judecãtoria Roman nu mai puþin de patru procese • conducerea Sindicatului Liber Petrotub, cãreia i s-au cerut daune de 10.000 euro, l-a exclus din sindicat •

Florin Balan, salariat la „Mittal Steel“, se judecã de mai bine de un an cu cei din conducerea Sindicatului Liber „Petrotub“, cerînd daune morale de 10.000 euro. Una din aceste cauze se aflã în pronunþare la Judecãtoria Roman. Balan Florin este cunoscut la Judecãtoria Roman pentru nenumãratele procese în care a apãrut, el devenind unul din personajele omniprezente în instanþã. „ÃŽn crizã de «clienþi», a dat în judecatã Sindicatul din care fãcea parte. Cererile sale sînt aberante, frizînd ridicolul. La unul din procese a cerut ca Sindicatul sã-i dea tichete de masã din anul 2000, ºtiut fiind cã ele s-au acordat din 2004 în Petrotub. Pretinde tot felul de aberaþii. Acesta a susþinut cã ar fi fost «terorizat» sã semneze contractul de muncã, lucru greu de crezut, de altfel. Cere Sindicatului sã-i dea toate drepturile salariale, pe care Comisia de negociere salarialã, din care fãcea parte, le-ar fi putut obþine de la patronat. Unul din cele patru procese judecate la Piatra sau Roman are ca obiect faptul cã s-ar fi obþinut prea puþine drepturi la aceste negocieri. Culmea ironiei este cã în momentul respectiv a fost de acord cu ceea ce s-a obþinut, toate procesele-verbale fiind semnate de el. Practic, prin aceste procese, se dã singur în judecatã. ÃŽn instanþã, judecãtorii îl cunosc, de acum, ca pe un cal breaz, prin situaþiile ridicole în care se aflã ºi se distreazã. La unul din procese a cerut daune materiale, pentru cã nu s-au obþinut majorãri salariale, pe care el le-a estimat la 10.000 euro, în acelaºi cuantum. Ridicolul situaþiei derivã din faptul cã pe el nu l-a concediat nimeni. De ce o fi cerînd daune, numai el ºtie. Totul este o chestiune alambicatã ºi absurdã“, au declarat surse sindicale. Sindicaliºtii sînt convinºi cã Florin Balan nu acþioneazã singur, ci este o unealtã a patronatului, pusã sã dezbine ºi prin aceste procese unitatea sindicatelor, dar mai ales sã-i tracaseze pe lideri, purtîndu-i prin instanþe. „Este din ce în ce mai evident cã Florin Balan este folosit ca o unealtã, pentru a ne consuma timpul în instanþe ºi a nu avea timp sã ne ocupãm de problemele grave din societate. Ciudat este ºi faptul cã Balan a dat numai un singur sindicat în judecatã, pentru presupusele incompetenþe din momentul negocierii contractului colectiv de muncã. Nu ºtim de ce nu a dat în judecatã ºi celelte douã sindicate, respectiv «Romantub» ºi Sindicatul Energeticienilor. Asta aratã foarte clar cã este manipulat ºi pus sã ne plimbe în instanþã doar pe noi. Procesul acesta a însemnat un an ºi jumãtate de tracasare, ºtirbirea imaginii Sindicatului Liber ºi a liderilor sãi“, au mai spus sindicaliºtii.
Un alt proces are ca obiect contestaþia pe care a fãcut-o Florin Balan la faptul cã a fost exclus din SLP. „Abia aºteaptã sã aibã pricinã sã mai dea pe cineva în judecatã. De altfel n-a avut niciodatã avocat. Marea majoritate a proceselor pe care le-a pus pe rol sînt din domeniul dreptului muncii, scutite de taxe de timbru, lucru de care a profitat, din plin, pentru a ne purta prin tribunale“, au mai spus aceleaºi surse sindicale. Liderii LSP susþin cã toate întîmpinãrile pe care le-a fãcut la aceste procese cuprind cîte 15-20 de pagini, în care aduce ofense inimaginabile sindicatului ºi societãþii. „Este o «bãlãcãrealã» greu de descris în cuvinte, ceea ce cuprind aceste întîmpinãri depuse în procese. De aceea este foarte posibil ca dupã pronunþarea sentinþei, care sperãm sã ne fie favorabilã, sã-l acþionãm în judecatã, în penal, pentru denunþ calomnios“, au mai spus aceleaºi surse sindicale. Colegii lui au mai spus cã membrii din majoritatea completelor de judecatã, fie cã s-au amuzat, fie cã au rãmas stupefiaþi, citind întîmpinãrile. La un moment dat, Florin Balan a chemat ºi doi martori, care, spunînd adevãrul, l-au pus într-o posturã jenantã. ÃŽncercãrile redactorilor „Monitorului de Roman“ de a-l contacta ºi pe Florin Balan nu au dat rezultate, motivat de faptul cã acesta, potrivit declaraþiilor unor colegi din „Mittal Steel“, s-ar fi internat în spital, pentru a-ºi motiva douã zile de lipsã de la serviciu. De altfel, acesta l-a chemat în instanþã, ca martor, ºi pe maistrul sãu.

Reclamaþii la Curtea Internaþionalã a Drepturilor Omului
Reamintim faptul cã romaºcanii Florin ºi Dumitru Balan, fiu ºi tatã, au reclamat la Curtea Internaþionalã a Drepturilor Omului de la Strasbourg cã dosarul lor, prin care solicitau statului român pagube referitoare la un litigiu comercial cu SC Romsuis Baºta, n-ar fi fost competent soluþionat. Florin Balan a predat în 1996, în luna decembrie, 11 porci în valoare de 6,5 milioane de lei, iar Dumitru Balan trei porci, în valoare de 2,5 milioane de lei, pe bazã de proces-verbal de predare-primire. ÃŽn iulie 1997, cei doi au notificat societatea, care a recunoscut datoria ºi s-a angajat ca în termen de 30 de zile sã plãteascã suma datoratã celor doi. Cum n-au fãcut acest lucru, în septembrie 1997 Florin ºi Dumitru Balan au acþionat în judecatã societatea. „A început atunci un lung ºir al proceselor, care au durat cinci ani. Judecãtoria Roman ne-a dat cîºtig de cauzã, reactualizînd sumele pe care Romsuis ni le datora. Sentinþa a fost atacatã, prin apel, de cãtre societate ºi de atunci ne tot plimbãm prin tribunale. Cum justiþia românã s-a arãtat incapabilã sã soluþioneze un litigiu comercial atît de simplu, ºi sã execute propriile hotãrîri judecãtoreºti, ne-am decis sã ne adresãm Curþii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg“, declara redactorilor „Monitorului de Roman“, Florin Balan.
În decembrie 2000, SC Romsuis Baºta, la solicitarea Direcþiei Generale a Finanþelor Publice Neamþ, cãreia societatea îi datora 646,8 milioane lei, sumã care a fost reactualizatã la 6,2 miliarde de lei, a cerut Tribunalului Comercial Neamþ declararea falimentului societãþii. Pe 21 decembrie 2000 s-a declanºat procedura falimentului, în aceeaºi lunã lichidatorul sindic înscriindu-i pe Florin ºi Dumitru Balan pe lista creditorilor, alãturi de AJOFM, Inspectoratul de stat pentru Handicapaþi, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, Inspectoratul ªcolar, Primãria Secuieni, Suinprod Roman, Antibiotice Iaºi ºi încã 13 mici producãtori. În aceeaºi cauzã, Florin Balan a fãcut zeci de petiþii la Preºedinþie, Parchetul General, Guvern, Avocatul Poporului, Inspectoratul General de Poliþie.

Articol afisat de 1693 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective